Shutterstock
StoryEditor

Potenciál 5G sietí firmy objavujú postupne

17.10.2022, 00:00

Technológie a digitálne štandardy sa menia rýchlejšie, než kedykoľvek predtým a firmy, ktoré chcú ostať konkurencieschopné, nemôžu s digitalizáciou a novými prístupmi príliš váhať. V tomto smere ponúka nástup mobilných sietí piatej generácie pre biznis úplne nové možnosti.

Advertisement

Najmodernejšie mobilné siete predstavujú pre firmy obrovský potenciál. Oproti minulosti, kedy prinášali predovšetkým lepší zážitok z rýchlejšieho prenosu dát, dnes vytvárajú prostredie pre prepojenie smart zariadení vo výrobe, doprave, logistike alebo zdravotníctve, a otvárajú tak firmám v týchto odvetviach celkom nové dvere.

Cesta k rýchlosti a novým možnostiam

Na príchod superrýchleho mobilného internetu, ktorý otvára brány úplne novým formám  biznisu, sme si museli počkať. Od prvého 2G mobilného dátového pripojenia GPRS v roku 2002 to bola k 5G ešte veľmi dlhá, bezmála 20-ročná cesta.

Už príchod sietí tretej generácie (3G) v roku 2006 predznamenal, že mobilný internet bude niečím, čo zásadne zmení spôsob, ako komunikujeme, svet biznisu nevynímajúc. V roku 2014, keď mobilní operátori prišli na trh so štvrtou generáciou mobilných sietí (4G), o tom už nikto nepochyboval. „So 4G prišiel prvýkrát do mobilu naozaj rýchly, kvalitný a plnohodnotný internet. Dnes je táto mobilná sieť z pohľadu rýchlosti pripojenia približne na úrovni pevného prístupu k internetu v domácnosti,“ vysvetľuje Martin Luknič, IT špecialista spoločnosti Orange Slovensko.

Novým míľnikom a skutočnou bránou do nového sveta bol minulý rok, keď slovenskí mobilní operátori spustili prvé 5G siete. „S nimi sme sa dostali k pripojeniu vzduchom, ktoré sa dá rýchlosťami porovnať s pevným optickým pripojením. To však nie je z pohľadu biznisu  kľúčová vlastnosť novej siete,“ vysvetľuje Luknič z Orangeu.

Privátne siete pre priemyselné areály

Hoci je nepochybné, že úžitok z 5G budú mať aj bežní používatelia, najväčší prínos bude podľa expertov na IT znamenať pre firmy a priemysel. „Kvalitné vysokorýchlostné privátne siete postavené na 5G privítajú hlavne firmy napríklad v priemyselných areáloch. Okrem iného už nebudú musieť stavať svoje lokálne Wifi siete a podobne,“ doplna Luknič.

Rozhovor s Martinom Lukničom o 5G sieti a možnostiach jej využitia pre firmy nájdete v tomto videu.

Vysokorýchlostná 5G sieť okrem vysokých prenosových rýchlosti a nízkej doby odozvy prináša možnosti, ktoré ocenia najmä firmy, ktoré sa už dnes aktívne venujú budúcim riešeniam vrátane internetu vecí, smart továrňam či mestám, autonómnym vozidlám a podobne.

Ako poznamenáva Luknič, vyššia rýchlosť, nižšia latencia a väčšia prenosová kapacita otvárajú mnoho príležitostí v priemyselných či logistických parkoch. Je presvedčený, že vďaka nástupu priemyslu 4.0, inteligentnej automatizácii a 5G sietí sa podniky môžu pustiť do modernizácie a optimalizácie svojich výrobných, logistických či skladovacích procesov.

„5G prináša výhody rovnako pre veľké i menšie firmy. Všetky sa môžu spoľahnúť na mobilný internet takej úrovne, ako keby mali zabezpečené káblové pripojenie. Nemusia preto budovať sieťovú infraštruktúru, rôzne firemné aplikácie využijú aj na nedostupných miestach a podobne. A samozrejme, dokážu ušetriť,“ doplnil.

Podľa Lukniča nová generácia siete prichádza každých šesť až sedem rokov a už teraz sa pracuje na riešeniach budúcnosti, vrátane 6G.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
19. apríl 2024 02:40