Shutterstock
StoryEditor

Optimalizácia využitia OZE záleží na pripravenosti distribučných sietí

25.10.2022, 00:00

Záujem o zelené zdroje energie rastie. Dôvodov je veľa, a nie sú zanedbateľné. Cena energií, jej dostupnosť, rôzne formy štátnych dotácií na modernizáciu, energetická sebestačnosť a v neposlednom rade ekologická prevádzka.

Veľmi často sa na energetické riešenia rodinných domov, bytoviek či prevádzok pozeráme ako na izolovaný objekt. Ak však nejde o energeticky nezávislú stavbu, ktorých je na Slovensku skutočne iba niekoľko, a väčšinou ide o rodinné domy či chaty, je to nešťastný omyl. Nevhodne zvolená kombinácia energeticky úsporných riešení môže v takom prípade znamenať predraženie samotnej stavby, zníženie energetickej účinnosti alebo komfortu využívania nehnuteľnosti. Problém nebude v samotnom riešení, ale v jeho symbióze s distribučnou sieťou, čo je pre širšiu úspešnú integráciu energie z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) nevyhnutné.    

Fotovoltické panely alebo iné zdroje OZE sa využívajú na zníženie spotreby elektrickej energie ako doplnok ku klasickým zdrojom, ktorých využívanie je však závislé od distribučnej siete. Práve stabilita distribučnej siete sa stáva primárnou premennou k efektívnejšiemu využívanie zelenej energie. Akýkoľvek zdroj zelenej energie má premenlivý výkon a takmer žiadny nekorešponduje s potrebami domácností či iných budov. Vodné elektrárne predstavujú pomerne konštantný zdroj energie, veterné a fotovoltické riešenia sú limitované momentálnymi podmienkami, no žiadne riešenie sa neriadi energetickými potrebami svojho užívateľa. Ak je energie nedostatok, treba ju doplniť, ak je jej prebytok, treba ju uložiť, prípadne vrátiť do siete. S výnimkou batériových systémov, ktoré prebytok vygenerovanej energie riešia jej uložením, je bremeno stability distribučnej siete na distribútorovi.    

Technická, no najmä legislatívna nepripravenosť na integráciu OZE môže spôsobovať problémy nielen distribútorom energie, ale, samozrejme, aj samotným užívateľom. Možností ako predísť takejto nepriaznivej situácii je hneď niekoľko.

Dôležitým pre udržanie spoľahlivosti siete je čo najlepšia znalosť nielen dnešného, ale aj budúceho využitia existujúcich či budovaných sietí. Tiež je nutné, aby distribútor riešil súčasne odkup prebytkov z OZE spolu s jej následným využitím, teda blízka spolupráca na úrovni dodávateľa a distribútora elektrickej energie. Ďalšou z možností zvýšenia stability distribučnej siete je možnosť uskladnenia prebytočnej energie a následne možnosť jej uvoľnenia do siete, teda batériové riešenie na úrovni distribútora.

„Obnoviteľné zdroje energie sú budúcnosťou energetiky. K zníženiu emisií a v budúcnosti k uhlíkovej neutralite sa však nedostaneme iba budovaním energeticky nezávislých stavieb, to je nereálne. Vieme to však dosiahnuť v rámci širších komunít, energetických celkov, kde budeme vedieť lepšie pracovať s jednotlivými zdrojmi energie. So získaním energie, s jej uskladnením, využitím a, samozrejme, potrebnou distribúciou. Verím, že práve táto zmena v pohľade na energetiku je kľúčová pre širšie využívanie zelených zdrojov,“ zhrnul generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ESCO distribučné sústavy Peter Čaputa.

Bolo by veľmi nešťastné akokoľvek brzdiť elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov energie. Z ekonomického hľadiska však nie je možné predpokladať, že všetky stavby budú súčasne schopné investovať do samotných riešení, ako aj do batériových systémov aspoň na krátkodobé uskladnenie energie na pokrytie výkyvov spotreby. O to dôležitejšie je nutné zmeny robiť v súlade s možnosťami lokálnej distribučnej siete, ktorej rozvoj a obnova musí byť pripravená na budúce potreby. Takýto súlad je v rukách dodávateľov a distribútorov energií a, samozrejme, miestnej a štátnej samosprávy.

Ak sa nájde správna forma spolupráce týchto zainteresovaných subjektov, bude prechod na OZE rýchlejší, efektívnejší a v neposlednom rade lacnejší.

   

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
20. apríl 2024 05:07