ESCO Slovensko
StoryEditor

ESCO Slovensko, energetická úspora pre nemocnice

10.11.2022, 00:00

Slovenské zdravotníctvo je dlhodobo poddimenzovaný sektor. Nemocnice, ako aj ostatné zdravotnícke zariadenia bojujú s nedostatkom finančných prostriedkov na vlastnú prevádzku. Situácia sa odráža aj na záujme o prácu v zdravotníctve, a tak sektor trpí aj nedostatkom odborného personálu.

Dlhotrvajúce následky aj naďalej komplikujú prevádzku nemocníc a sektor zaťažujú nové problémy spôsobené skokovým nárastom cien energií.

Energetická situácia v Európe je neprehľadná, no znižovanie spotreby a zvyšovanie energetickej sebestačnosti majú byť prioritou nielen štátu, ale aj každého odberateľa. Zvyšovanie energetickej efektívnosti  energetického hospodárstva je späté s modernizáciou technologického vybavenia, čo, samozrejme, znamená náklady navyše a stáva sa tak pre väčšinu zdravotníckych zariadení nedostupným.

Zvyšovanie energetickej efektívnosti spojené so znižovaním dôsledkov na životné prostredie je dlhodobým cieľom spoločnosti ESCO Slovensko. S vyšším využívaním energie z obnoviteľných zdrojov sa okrem ekologickejšej prevádzky zvyšuje aj energetická nezávislosť. Hlavným parametrom pre zdravotný sektor ostáva dostupnosť vhodnej modernizácie. Odpoveďou na riešenie situácie v zdravotníctve môžu byť energetické služby, osobitne tie, ktoré sú s garantovanými úsporami (GES). Takýto model, ideálne v kombinácii s možnosťou čerpania európskych štrukturálnych a investičných fondov, je výhodný a je dostupnou príležitosťou, ako modernizovať slovenské nemocnice so zvýšením energetických úspor. 

Využitím služby GES je možné nové technologické riešenia splácať až z dosiahnutých energetických úspor, čím sa potrebná počiatočná investícia prenáša na zhotoviteľa. V závislosti od rozsahu využitia GES sa energetické úspory môžu vyšplhať do desiatok percent. Pridanou hodnotou GES je osobitná starostlivosť a monitoring dosahovaných úspor počas obdobia splácania investície, ktoré sa optimálne pohybuje od päť do desať rokov. Zdravotnícke zariadenia môžu takto navyše ešte ušetriť ďalšie percentá z nákladov na energie počas obdobia monitorovania.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
25. apríl 2024 12:04