StoryEditor

FinSystems - londýnska firma so slovenskými koreňmi vyvíja technológie pre globálne finančné trhy

13.04.2023, 00:00

Spoločnosť FinSystems sa zaoberá vývojom technológií pre všetkých, ktorí obchodujú na finančných trhoch. Riešenia sú určené pre inštitúcie aj individuálnych investorov. Systém môžu využívať napríklad banky, správcovské spoločnosti či obchodníci s cennými papiermi. Aké sú benefity tejto platformy, na čom aktuálne spoločnosť FinSystems pracuje a čo prinesie v danej oblasti budúcnosť, aj o tom sme sa rozprávali s Vladimírom Ruščákom, zakladateľom a CEO spoločnosti FinSystems Ltd.

Prečo sú technológie neodmysliteľnou súčasťou obchodovania na finančných trhoch?

Regulované inštitúcie, ktoré obchodujú na vlastný účet, alebo umožňujú obchodovanie svojim klientom, zápasia s celým radom problémov. Nakoľko všetko prebieha v elektronickej forme, prevádzkovanie takej spoločnosti vyžaduje zabezpečenie mnohých systémov. Sú to systémy na správu klientov, správu webového sídla, overovanie KYC a AML, manažment rizika, vykonávanie a správu obchodov, párovanie objednávok, agregáciu a správu likvidity, knihu objednávok, reporting, backoffice, platobné brány, obchodné platformy, či účtovný systém.

Kedy a ako sa začal vlastne písať príbeh vašej spoločnosti?

V minulosti som spolupracoval s desiatkami brokerských spoločností z celého sveta. Predtým, než som sa začal plne venovať FinSystems, som zastával pozíciu riaditeľa v britskej brokerskej spoločnosti v Londýne. Získal som teda jedinečný pohľad do vnútra týchto spoločností a čoraz viac som si uvedomoval, že každá firma sa s technologickými požiadavkami vysporadúva inak a v každej spoločnosti boli prítomné nejaké problémy a nedostatky. Tie mali dopad najmä na kvalitu ponúkaných služieb. Technické obmedzenia často nedovoľovali firmám rozšíriť služby, no niekedy vyústili až do sankcií a pokút od regulačného orgánu. Roky sledovania problémov vyzreli do myšlienky založiť vlastnú spoločnosť, ktorá by ponúkla efektívnejšie riešenia a modernejšiu infraštruktúru.

Upresnili by ste, kedy sa tak stalo?

V roku 2016 sme založili FinSystems, našli prvých investorov a v priebehu roka 2017 sa spustil vývoj. Vývoj aplikácií pre finančné trhy je zložitý, najmä ak majú byť na takej úrovni, aby sme mohli konkurovať firmám, ktoré sú na trhu prítomné desiatky rokov. Vývoj stále pokračuje, pričom náš hlavný produkt – obchodnú platformu plánujeme uviesť na trh do konca roka 2023.

Vo svojom portfóliu máte obchodnú platformu novej generácie. O čo presne ide a v čom sa odlišuje od iných platforiem?

Obchodovanie na finančných trhoch v dnešnej dobe prebieha výlučne elektronicky. Na to, aby sme mohli zadať objednávku na nákup, alebo predaj, potrebujeme software, ktorý ju spáruje s ponukou, alebo dopytom na trhu, a následne sa zrealizuje obchod. Každá inštitúcia, alebo jej klienti, ktorí obchodujú na finančných trhoch, teda potrebujú software – obchodnú platformu. Denne sa na trhu prostredníctvom rôznych platforiem zrealizuje objem v hodnote biliónov eur. Mnohé v súčasnosti dostupné platformy sú však na trhu už nejaký čas a sú zastaralé. Väčšina obchodných platforiem bola navrhnutá pre konkrétny trh ako je napríklad retailový forex. Nakoľko našu obchodnú platformu FinStudio vyvíjame, rozhodli sme sa podporovať všetky finančné trhy a finančné nástroje.

Kde všade teda bude možné obchodovať?

Obchodníci budú môcť obchodovať na devízovom, komoditnom, akciovom či kryptomenovom trhu a vykonávať spotové, futuritné či opčné kontrakty. Platforma má viac než 40 modulov, ktoré ponúkajú nástroje potrebné na monitorovanie a analýzu trhov, obchodovanie, vyhodnocovanie výsledkov, správu účtov a pripojení, zdieľanie, vývoj a testovanie. Túto obchodnú platformu budeme ponúkať ako B2B riešenie pre inštitúcie na tradičných trhoch, ale tiež ako B2C riešenie pre kryptomenové trhy.

Aké služby okrem spomínanej obchodnej platformy viete poskytnúť svojim zákazníkom?

Okrem samotnej obchodnej platformy dodávame brokerským spoločnostiam aj ďalšie serverové moduly, ako je CRM, backoffice, reporting, systém na správu dát a systém na obchodovanie. Spoločnosť tak dostane kompletný balík služieb, ktoré potrebuje k svojej činnosti. Všetky tieto služby sú priamo od nás, takže brokerská firma nemusí robiť náročné integrácie podobných služieb parciálne a od desiatok iných firiem.

Aké ďalšie produkty či služby plánujete v budúcnosti ponúkať zákazníkom a pre koho sú primárne určené?

Po spustení hlavného produktu obchodnej platformy FinStudio pripravujeme rad ďalších služieb, ktoré sa týkajú obchodovania na burze. Medzi ďalšie pripravované produkty patria FinSocially, FinAlgo, FinQuant a FinData. FinSocially je sociálna platforma, ktorá sa zameriava na obchodovanie. Bežní užívatelia sa môžu stať aj poskytovateľmi služieb a kapitalizovať svoje skúsenosti a vedomosti. FinAlgo je služba, ktorá sa bude zameriavať na tvorbu, testovanie, optimalizáciu a obchodovanie algoritmických obchodných stratégií. FinQuants využíva umelú inteligenciu a machine learning na tvorbu automatických stratégií a optimalizáciu portfólia. FinData je služba určená na zber, správu a distribúciu finančných dát. Vytvárame tak ekosystém, ktorým chceme osloviť čo najväčšiu skupinu a typy obchodníkov. V centre nášho ekosystému je náš kryptomenový token, ktorý slúži ako poplatková mena.

image
Finsystems Ltd

Môžete predstaviť svoj tím? Kto stojí za úspechom značky FinSystems?

Spoločnosť som založil ja spolu so skupinou nadšencov, ktorí finančne podporili vznik tohto projektu. Nakoľko sme vlastne softvérová firma, väčšina aktivít sa pohybuje okolo vývoja. Na projekte zatiaľ pracovalo viac než 60 ľudí z rôznych krajín, hlavný tím tvorí 15-20 zamestnancov. Aktívne spolupracujeme aj s vedcami a špecialistami na rôznu problematiku. Dostať sa k nám nie je jednoduché, na nových kolegov máme dosť náročné požiadavky. Ak sa jedná o vývojárov, tak tí musia mať najmenej 10-ročné skúsenosti s programovacím jazykom, na aký ich najímame. Ak pracujú na časti aplikácie, ktorá sa týka obchodovania, vyžadujeme tiež minimálne päť rokov skúseností s programovaním v oblasti obchodovania. Na vývoj, architektúru a infraštruktúru celého riešenia dohliada kolega Peter, ktorý má viac než 20-ročné skúsenosti v oblasti IT v spoločnostiach ako je Mark & Spencer, Shell či Delloite.

Kedy ste sa Vy prvýkrát dostali do kontaktu s finančnými trhmi?

Ja osobne som sa prvýkrát stretol s finančnými trhmi ešte v roku 1998 počas štúdia v Spojených štátoch. Tejto oblasti sa venujem v podstate celý svoj profesionálny život, FinSystems je výsledkom mojich mnohoročných skúseností.

Priblížili by ste plány či ambície spoločnosti do budúcnosti?

V súčasnosti aktívne pracujeme na vývoji našich produktov. Poslednou novinkou je spustenie predaja nášho kryptomenového tokenu Finsteco, ktorý realizujeme prostredníctvom spoločnosti Finsteco. Spoločnosť je oprávnená vykonávať činnosť v oblasti digitálnych aktív a je povinnou osobou podľa zákona 297/2008 Z. z. Token bude slúžiť ako poplatková mena a je tiež spôsob, akým si môžu naši klienti uplatniť zľavy z poplatkov. Predajom tokenov v predpredajných kolách chce spoločnosť získať ďalší kapitál potrebný na dokončenie a uvedenie produktov na trh. Token sa predáva na našej stránke v štyroch kolách za nižšiu cenu než za akú bude zalistovaný na burze.

A ďalšie vaše plány?

Po spustení obchodnej platformy plánuje spoločnosť personálne obsadiť svoje sídlo v Londýne a koncentrovať sa na predaj produktov. Napríklad pre oblasť predaja potrebujeme ľudí, ktorých materský jazyk je angličtina, majú skúsenosti s inštitucionálnym predajom a kontakty vo finančných spoločnostiach. Práve Londýn je miesto, kde nájdeme vhodných kandidátov na takéto pozície. Aktuálne je pre nás prioritou uvedenie všetkých produktov na trh. Našou ambíciou do budúcnosti je stať sa popredným poskytovateľom softvérových riešení pre finančné trhy, nielen na tradičných trhoch, ale aj v rastúcej oblasti kryptomien. Chceme priniesť zákazníkom modernejšie a efektívnejšie nástroje na obchodovanie vrátane využitia nových technológií, ako sú umelá inteligencia a strojové učenie. Z dlhodobého hľadiska plánujeme zriadenie ďalších pobočiek vo finančných centrách v USA a Ázii.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
23. apríl 2024 08:18