Benefitov sa bez straveniek nedočkáte. Výber príspevku na jedlo si od januára poriadne rozmyslitePexels
StoryEditor

Benefitov sa bez straveniek nedočkáte. Výber príspevku na jedlo si od januára poriadne rozmyslite

17.12.2021, 23:00
Od nového roka sa očakávajú zmeny. Tie budú komplikovať životy účtovníkom, zamestnávateľom a chrobáka v hlave budú mať aj samotní zamestnanci.

Radosť z nových a vidiny lepších podmienok stravného príspevku sa môže naraz zmeniť. Väčší finančný príspevok si vyberie svoju daň na zložitej administratíve a komplikáciách pre účtovníkov.

Od januára budúceho roka má platiť novela Zákonníka práce, ktorá zmení princíp súčasných stravných príspevkov nielen pre zamestnancov, ale aj pre firmy.

Nevyhnú sa komplikáciám

Ak si od nového roka zamestnanec vyberie možnosť každomesačného finančného príspevku na stravu, jeho šéf sa stretne s viacerými komplikáciami. Kým stravné lístky vydajú zamestnávatelia tak, ako boli doteraz zvyknutí, teda v počte pracovných dní nasledujúceho mesiaca, pri finančnom príspevku musia zamestnanci dostať príslušnú sumu na účet vopred. To znamená, že zamestnávateľovi pribudne ďalší výplatný termín, ktorý sa bude vzťahovať výhradne na vyplatenie finančného príspevku na stravu. Riziko to predstavuje najmä pre menšie firmy v podobe spôsobenia finančného tlaku. Medzi ďalších ovplyvnených patria nepochybne účtovníci, ktorí si budú musieť ustrážiť vyplatenie príspevku v dostatočnom predstihu. Ak zamestnávateľ tieto termíny nestihne a vyplatí stravné až začiatkom ďalšieho mesiaca, celé stravné sa zamestnancovi zdaní a zaplatí odvody. Toto však nie je jediný problém, ktorý účtovné oddelenia čaká.

Stravné lístky sa v prípade, že zamestnanec do práce vôbec nenastúpi alebo v prípade neodpracovania predpokladaného počtu pracovných dní z dôvodu PN či OČR, jednoducho vrátia. Zúčtovanie finančného príspevku prináša účtovným oddeleniam viac agendy, ako aj potrebu zvýšenej pozornosti.

Zamestnanec sa po novom môže rozhodnúť pre zmenu stravného príspevku kedykoľvek počas roka a vymeniť tak stravné lístky za peniaze na účte alebo naopak. To predstavuje komplikácie najmä pre zamestnávateľa, respektíve jeho účtovné oddelenie. Toto rozhodnutie bude však viazané minimálne na jeden rok.

Rozdelenie agendy

Ďalším z problémov finančného príspevku je, že kým doteraz riešili stravné prevažne mzdárky, pri finančnom príspevku je potrebné do procesu stravného zapojiť aj osobu, ktorá môže realizovať platby z firemného účtu. To predstavuje každomesačné komplikácie pri administratíve tejto formy stravného.

Administratívne a účtovne výhodnejšie

Pre zamestnávateľov a ich účtovné oddelenia sú stravné lístky a elektronické karty administratívne, ale aj účtovne jednoduchšou formou zabezpečenia stravného. Prinášajú i ďalšiu nezanedbateľnú výhodu v podobe odmeňovania zamestnancov od emitentov stravných lístkov. V ponuke je napríklad cashback za obedy v reštauráciách či rôzne zľavové systémy.

Finančný príspevok verzus stravné lístky

Nový Zákonník práce výrazne obmedzil výšku stravného vo všetkých jeho formách. To sa týka rovnako straveniek, peňažných príspevkov, ale aj stravovania v zamestnaneckých kantínach.

Kým stravovanie v kantínach zamestnanci príliš neovplyvnia, môžu si vybrať medzi stravenkami/gastrokartami a finančným príspevkom. Stravný lístok alebo stravné na gastrokarte dostanete v celej výške stravného. Pri finančnom príspevku dostanete od zamestnávateľa len sumu, ktorú sa vám rozhodol preplatiť.

Zamestnávateľ môže na stravenky prispievať až 500 eur ročne bez daní a odvodov a navyše k nim dostanete aj rôzne darčeky, cashbacky a zľavy. S peňažným príspevkom sa k benefitom nedostanete, naopak, má aj ďalšie úskalia, na ktoré si treba dať pozor.

Peniaze na účte zamestnanca nie sú chránené pred exekúciou a tiež hrozí, že finančný príspevok splynie so mzdou. Taktiež je možné, že popri zvyšovaní inflácie a raste cien energií budú niektorí zamestnávatelia reagovať na požiadavku zvýšenia platu zvýšením stravného, na ktorý by ste mali nárok.

Stravenky sú významnou podporou pre ťažko skúšané slovenské gastroprevádzky, najmä takzvané menučkové reštaurácie. Kým peniaze využívame na rôzne účely, stravenky použijeme predovšetkým v reštauráciách. Negatívom finančného príspevku je však najmä jeho výška a absencia benefitov. Ide totiž len o 55 percent stravného a časť týchto prostriedkov dokonca ani neskončí v slovenskej ekonomike, ale v obchodoch a službách prihraničných krajín, kam chodia Slováci nakupovať.

Článok bol pripravený v spolupráci s Asociáciou moderných benefitov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 15:02