Renata Domčeková, Senior Investment Broker skupiny ProxentaProxenta
StoryEditor

Odborníčka na investovanie: Dlhopisy sú často prvou voľbou nových investorov

09.06.2022, 00:00

Prednosťou dlhopisu oproti iným cenným papierom je to, že už vopred viete, kedy a aký výnos budete z neho mať, tvrdí v rozhovore Renata Domčeková, Senior Investment Broker skupiny Proxenta.

Ako by ste laikovi alebo investičnému začiatočníkovi vysvetlili, čo sú dlhopisy a ako fungujú.

Zjednodušene povedené, dlhopis je vlastne pôžička, ktorú poskytne investor emitentovi, teda firme, za vopred stanovených podmienok. Dohodnutý je termín splatnosti dlhopisu a aj výška a termín výplaty výnosov. Peniaze získané od investorov použije firma na realizáciu svojho podnikateľského plánu. Za odplatu sa zaviaže vyplácať investorovi dohodnutý úrok.

A aké sú hlavné výhody pri investovaní do nich?

Dlhopis je vo všeobecnosti považovaný za veľmi jednoduchý a ľahko pochopiteľný investičný produkt. Preto je často prvou voľbou tých, ktorí s investovaním zatiaľ nemajú veľa skúseností. Prednosťou dlhopisu oproti iným cenným papierom je to, že už vopred viete, kedy a aký výnos budete z neho mať. Na rozdiel napríklad od investovania do akcií, pri ktorých nikdy neviete, aký výnos môžete očakávať. Ten je totiž priamo závislý od hospodárskych výsledkov firmy, ktoré nie je možné vopred stanoviť.

S každou investíciou sa spája aj riziko. Čo „hrozí“ pri dlhopisoch?

S investovaním do dlhopisu sa rovnako ako s investovaním do akéhokoľvek cenného papiera či komodity spája investičné riziko. Prakticky neexistuje investícia, ktorá by so sebou neniesla žiadne riziko. Ak však chceme ochrániť hodnotu svojich úspor pred jej postupným znehodnocovaním, toto riziko musíme podstúpiť. V opačnom prípade o časť svojich úspor s istotou prídeme z dôvodu rastúcej inflácie.

Čo by mal investor vedieť pred tým, než sa rozhodne zainvestovať do dlhopisov?

Pri dlhopisoch je potrebné dôkladne si preveriť subjekt, ktorému požičiavame. Treba sa pozerať na jeho predchádzajúcu platobnú disciplínu a aj na zdravie projektov, ktoré dlhopismi financuje.

Aké investičné dlhopisové produkty ponúka skupina Proxenta?

Prvou voľbou nových investorov je spravidla dlhopis PROXPER 7/26. Číslo sedem predstavuje fixný ročný výnos, ktorý klientom vyplácame každý rok až do splatnosti dlhopisu. Tá je v prípade dlhopisu PROXPER v roku 2026. O štyri roky tak klientovi vrátime späť celú požičanú sumu. Peniaze získané od investorov zhodnocujeme v projektoch, ktoré realizujeme. Ide najmä o výstavbu rezidenčných projektov.

Ak dnes klient investuje do dlhopisu PROXPER napríklad 10-tisíc eur, aké ročné výnosy môže očakávať?

Klientovi, ktorý dnes investuje sumu 10-tisíc eur, prináleží každý rok výnos 700 eur. V našom prípade tak do splatnosti dlhopisu, ktorá je v roku 2026, vyplatíme klientovi kumulovaný výnos 2 800 eur. Tu je však nutné podotknúť, že výnosy z podnikových dlhopisov podliehajú dani z príjmov rovnako ako väčšina príjmov z finančného majetku. V prípade dlhopisov sa daň vo výške 19 percent automaticky zráža pri zdroji. Klient tak dostane na účet vyplatený čistý výnos, a preto už z hľadiska daní nemá voči štátu žiadne povinnosti.

A aká je najmenšia suma, ktorú môže klient investovať?

Minimálna investícia do dlhopisu PROXPER je sedemtisíc eur, čo z neho robí nástroj dostupný širokému spektru investorov.

Národná banka Slovenska očakáva, že priemerná miera inflácie dosiahne v roku 2022 7,6 percenta. Čo by ste poradili budúcim klientom, aby neprichádzali o peniaze?

V skutočnosti jedine investovanie dokáže ochrániť naše úspory pred znehodnotením. Dlhopis PROXPER je preto ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú zachovať hodnotu svojich úspor. Ak má niekto ambíciu hodnotu svojho majetku zvýšiť, teda zarobiť, musí nutne podstúpiť aj väčšie riziko a investovať do takých produktov, ktoré majú potenciál doručiť väčšie výnosy.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
20. apríl 2024 09:35