Profimedia
StoryEditor

Podnikáte s rodinou? Tieto veci potrebujete riešiť v dostatočnom predstihu

14.06.2022, 00:00

Predstava podnikania je pre niekoho hrozivá a pre iných naopak vzrušujúca. Mnohí sa pri zakladaní biznisu rozhodnú o spoluprácu s tými najbližšími – s rodinou. Problematika rodinných firiem je však náročnejšia, než sa môže zdať a vyžaduje si dávku odhodlania, ako aj odvahu čeliť výzvam, ktoré viacerí spočiatku nepredpokladajú.

Mnohí zakladatelia rodinných firiem sú z generácie, ktorá nadobudla a vybudovala majetok po Nežnej revolúcii. Tí momentálne prichádzajú do veku, keď si kladú otázku, ako zabezpečia fungovanie podniku bez ich osobnej prítomnosti a uvedomujú si naliehavú potrebu riešiť veci spojené s odovzdaním vytvorených hodnôt či so samotným nástupníctvom.

Odovzdanie rodinnej firmy sa môže zdať ako ďaleká budúcnosť, avšak ak ku tomu príde, je nutné byť pripravený. Táto téma sa na Slovensku začala verejne otvárať pred približne desiatimi rokmi a záujem o ňu aj naďalej rastie. Prvé podnikateľské generácie, ktoré sa touto otázkou zaoberajú, prichádzajú do stretu s ľudskou, ale aj právnou stránkou veci.

„V posledných dvoch rokoch sme zaznamenali rapídny nárast záujmu o tému právnej ochrany majetku a zabezpečenie bezpečného prechodu firmy alebo vybudovaných hodnôt na ďalšiu generáciu. Zatiaľ čo za posledných desať rokov si klienti informácie predovšetkým zisťovali, aktuálne sme prešli do fázy realizácie, keď množstvo klientov už reálne túto tému chce riešiť. Na Slovensku vnímame tému právnej ochrany majetku a vytvorenia Family office aktuálne ako jednu z hlavných, o ktorú je veľký záujem,“ hovorí Štepán Štarha, partner advokátskej kancelárie HAVEL & PARTNERS, ktorá spolupracuje s privátnym bankovníctvom Tatra banky pri poradenstve v oblasti Family office a problematiky rodinných firiem.

Čo je to Family Office?

Ide o súhrn komplexných služieb poskytovaných zväčša právnymi kanceláriami majetným rodinám. Klientovi dokážu na jednom mieste zabezpečiť poradenstvo od správy úspor až po riadenie všetkých rodinných podnikov spolu s plánovaním rodinného nástupníctva.

Množstvo nečakaných výziev

Prechod firmy na ďalšiu generáciu nie je ani zďaleka jednoduchý, a keďže množstvo firiem sa na túto obrovskú transakciu vopred nepripravuje, úspešne ju dokončí len zlomok spoločností. Pre mnohých je odovzdanie rodinnej firmy dokonca náročnejšie ako jej vybudovanie.

Medzi tie najväčšie výzvy, ktorým pri prevode majetku musia čeliť, patrí schopnosť členov rodiny prijať navrhovanú štruktúru správy, držby majetku a odovzdania nástupníctva. Najlepším výsledkom predchádza spoločná tvorba návrhu medzi zakladateľom a užšou rodinou. Keď sa na tomto procese podieľa viacero členov, väčšinou sa dostaví aj akceptácia a dodržanie návrhu. Najdôležitejšou výzvou je však nepochybne výber správneho nástupcu, ktorého je nutné začať včas na funkciu pripravovať. Preto je dôležité pridávať mu kompetencie a právomoci etapovo a nie nárazovo. „Moderná doba, keď naše majetky vyrástli za posledných 30 rokov pomerne rýchlo, dynamicky a častokrát nečakane, priniesla situácie, že deti majiteľov sa nestihli ani zorientovať. Keď boli malé, tak sa nečakalo, že majetok bude v budúcnosti taký veľký,“ vysvetlil Martin Valach, partner ROSE Group, ktorá rovnako spolupracuje s Tatra bankou v oblasti koncepcie Family office.

Problém nastáva pri absencii vhodného nástupcu. Ten treba riešiť ešte počas života zakladateľa, nakoľko ak nemá zvolenú žiadnu náhradu či inak zabezpečené fungovanie spoločnosti, firma môže ostať dlhodobo ochromená a neschopná konať. Ak sa rodine nepodarí nájsť vhodného kandidáta, spoločnosť je možné predať či vzdať sa riadiacich funkcií v prospech profesionálneho manažmentu.

Pomoc odborníkov sa zíde

Viac než polovica rodinných firiem stráca svoj majetok už počas prvých troch generácií. Dôvodom sú najmä zlá komunikácia v rámci rodiny alebo absencia už spomínaného nástupníckeho plánu. Je preto dôležité vyhľadať pomoc odborníkov, na ktorých rady sa dá spoľahnúť. Podnikateľom sú k dispozícii aj skúsení privátni bankári Tatra banky, ktorí majú s touto témou bohaté skúsenosti. Vedia svojim klientom sprostredkovať to správne poradenstvo, poskytnúť potrebné informácie či dohodnúť stretnutie s právnickou alebo poradenskou firmou, ktorá dokáže problematiku zastrešiť komplexne, a to nielen z právneho či daňového hľadiska, ale predovšetkým z hľadiska celého procesu nástupníctva.

„S otázkami, ako ochrániť súkromný majetok, ako pripraviť štruktúru rodinnej firmy na nové investície či odovzdať vytvorené hodnoty ďalšej generácii, sa klienti na nás obracajú čoraz častejšie,“ hovorí Marek Neckár, riaditeľ odboru privátneho bankovníctva Tatra banky a dodáva, že „pre klientov je nesmierne dôležité včasné a správne nastavenie fungujúceho systému pravidiel vo vnútri firmy.“ Klienti oceňujú dostupnosť, odbornosť a znalosť lokálneho prostredia pri poradenstve v tejto oblasti, čo im často chýbalo pri využívaní týchto služieb v zahraničí.

Nástupu mladej generácie sa netreba báť. Pri správnej príprave a dobrom rozhodnutí to so sebou často prináša nový nádych pre celkový chod spoločnosti. Mladí ľudia sú v súčasnosti úzko spätí s digitalizáciou a trendami, ktoré ich rodičom či prarodičom už veľa nehovoria. Tento moderný vánok môže firme napomôcť k rastu a progresu do budúcnosti. Vedomosti v oblasti digitalizácie budú čoraz viac žiadané vo všetkých podnikateľských sektoroch a ich absencia sa môže odzrkadliť na výsledkoch firmy.

Private | Tatra banka

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
25. apríl 2024 18:59