StoryEditor

Chráňte svoje súkromie a surfujte bezpečne a bez obmedzení prostredníctvom VPN

30.06.2022, 00:00

Krádež identity či zneužitie vašich súkromných údajov sú reálne riziká používania verejnej Wi-Fi. Existuje však pomerne jednoduchý spôsob, ako sa ochrániť. Je ním VPN.

Každý z nás sa z času na čas pripája na internet cez verejnú sieť Wi-Fi. Či už sedíme v kaviarni, čakáme na lietadlo, alebo cestujeme hromadnou dopravou. S bezplatným pripojením na internet však prichádzajú aj riziká. Špekulanti dokážu práve prostredníctvom pripojenia na verejnú internetovú sieť získať vaše osobné údaje. Okrem nich sú v ohrození aj vaše kreditky, pracovné a súkromné emaily či prihlasovacie heslá. Takýto útok dokáže každému poriadne znepríjemniť život. Medzi najčastejšie útoky patrí phishing, smishing a vishing. VPN nás dokáže pred týmito rizikami spoľahlivo ochrániť.

Bezpečnosť zaručená

Skratka VPN pochádza z angličtiny a znamená virtuálna privátna sieť. VPN pripojí vaše zariadenia k sieti prostredníctvom šifrovaného tunela. Tým si zabezpečíte online súkromie a ochránite vaše údaje. Princíp VPN je nasledovný: po pripojení na internet vašu IP adresu nahradí nová, zahraničná adresa. Bonusom je, že si každý používateľ môže zvoliť IP adresu ľubovoľnej krajiny. Zvoliť si najbezpečnejšie pripojenie tak máte úplne vo vašich rukách.

Na trhu existuje množstvo VPN aplikácií. Ako príklad môžeme spomenúť Surfshark, NordVPN, atlasVPN, PrivateVPN či PureVPN.

image
Surfshark

Jednou z najobľúbenejších aplikácií je Surfshark, ktorá aj nás presvedčila funkcionalitou a rýchlosťou. Aplikácia ponúka verzie pre Windows, Mac, iOS, aj Android. Viac informácií o tejto VPN aplikácií sa dozviete tu: https://surfshark.com/learn/what-is-vpn, prípadne vo videu:

Užitočné výhody

Pomôcka má viaceré šikovné využitia, ktoré zvýšia používateľský komfort a zároveň prinesú pocit bezpečia. Okrem zabezpečenia môžete VPN zužitkovať aj na skrytie IP adries, na nastavenie súkromného prehliadania a pomôže vám aj dosiahnuť prístup k obmedzeným stránkam. A to či už doma, alebo v zahraničí.

Čo sú najdôležitejšie prínosy VPN?

1. Chráni vás na verejných sieťach Wi-Fi

Sieť VPN šifruje online komunikáciu a pomáha zabezpečiť osobné údaje. Ideálne je použiť VPN, keď používate bezplatné Wi-Fi, napríklad na letiskách či v reštauráciách.

2. Skryje vašu IP adresu

Ak si chcete v online svete zachovať anonymitu, je maskovanie IP adresy nevyhnutné. VPN šifruje celú vašu komunikáciu na internete a zároveň zabezpečí, že história sťahovania vo vašom zariadení nie je prepojená s vaším kontom. Vďaka VPN bude vaše pripojenie anonymné. To znamená, že navštívené stránky zistia iba údaje o serveri, z ktorého prichádzate, nie však údaje o vašej skutočnej lokalite.

3. Odomkne blokované webové stránky

Prístup k rôznym webovým stránkam je v mnohých krajinách obmedzený z dôvodu rastúcej cenzúry internetu alebo geografického blokovania. Aj na prístup k zablokovaným stránkam využite VPN. Obmedzené weby môžete odblokovať pripojením k serveru VPN v inej krajine, čím otvoríte aj obsah, ktorý je limitovaný iba na určité geografické lokality.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 12:37