Adrian Polóny
StoryEditor

Adrian Polóny: V Banskobystrickom kraji sa narobilo škody už dosť, nápravu treba robiť v teréne

15.08.2022, 00:00

Vyjadrujem sa otvorene. Kandidujem za župana Banskobystrického kraja, aby som od jesene aktívne pomohol ľuďom v kraji k lepšiemu životu. To, čo tu zostáva po piatich rokoch vlády Lunterovcov je na zaplakanie. Ale vyplakávať je ich štýl, moja práca vyzerá inak.

Chodím medzi občanov. Stretávam sa s ľuďmi a vidím, že sú nahnevaní. Sú nahnevaní, lebo ich Lunterovci oklamali. Dali hlas starému pánovi Lunterovi, ktorý ale vôbec nič na čele kraja neurobil a všetko dobabral jeho neschopný syn Ondrej. A teraz si vylepí billboardy s heslom: "Aby veci fungovali..." Veď ale to je ako pľuvanec do tvárí všetkým Stredoslovákom. Je to nesmierne arogantné od tohto holobriadka. Ľudí to neuveriteľne pobúrilo. Načo potom volili jeho otca, ktorý ich oklamal. Prečo by mali voliť teraz opäť klamára, ktorý za 5 rokov neurobil pre kraj absolútne nič, iba razhajdákal milióny na rôzne analýzy, poradcov, neziskovky a prehraté súdne spory. Veď ten babrák pripravil všetkých nás o naše milióny eur, ktoré mohli ísť do miest a do obcí. Ani len eurofondy nebol schopný pre kraj vybaviť. Nič. Jeho výsledok je totálne fiasko. Vo všetkom, kam sa človek pozrie. Nikde nič nefunguje.

Ľudia potrebujú mať istotu, že keď príde kríza, ktorá sa na nás ženie, že tu bude človek, ktorý im pomôže a nie taký, ktorí bude plakať na Facebooku, aké je to ťažké a ako sa to nedá. Ideme do veľmi ťažkej doby a ľudia to cítia. Vedia, že ak si aj tentokrát zvolia zle, môže to byť pre nich už veľmi bolestivé a nebezpečné. Ľudia chcú zmenu a preto som sa aj ja podujal vstúpiť do politického boja a prinášam Stredoslovákom zmenu. Predstavujem skutočného odborníka, ktorý pozná systém, vie ho riadiť a dokáže riešiť nahromadené problémy. Ľudia potrebujú prácu. Potrebujú cesty. Potrebujú istoty. Dnes je však v tomto smere Stredné Slovensko v úbohej situácii. Pritom vidíme, že peniaze nechýbajú, keď ich tento kindermanažment na VÚCke rozhajdákal a ďalšie stámilióny na eurofondoch nebol schopný ani vybaviť. Je to až do plaču. No a z toho pramení aj hnev, ktorí ľudia voči Lunterovi majú.

Krásnym príkladom toho, ako to v kraji nefunguje je oblasť verejnej dopravy. Jediná autobusová doprava naozaj funguje, a to aj napriek snahe klanu Lunterovcov zlikvidovať autobusových dopravcov v kraji. Ja osobne som sa postaral o to, aby sa im nepodarilo zlikvidovať nás, tak ako si to zaumienili pred piatimi rokmi. Premrhali na to dokonca vyše 4 mil. eur a prehrali vo všetkom. Navyše sa im ani nepodarilo nás poraziť v medzinárodnom tendri, ktorý sme vyhrali a Stredoslováci sa aj naďalej budú voziť našimi autobusmi. Lunterovci sú jednoducho neschopní.  Teraz som sa rozhodol pokračovať v tomto ťažení proti nim, lebo cítim, že títo nebezpeční amatéri môžu nášmu kraju ešte veľmi uškodiť tak, ako sa snažili uškodiť doprave v kraji. Pozrime sa len na cesty v akom sú katastrofálnom stave. Lunterovci za 5 rokov neurobili pre kraj ani len to, čo im ukladá zákon a povinnosť. Aj vďaka ich neschopnosti sme stále na chvoste tejto krajiny. Ešte aj ten Prešov na tom bude lepšie, lebo tamojší ľudia budú mať prácu v košickom kraji, kde prichádza Volvo a kde majú dobré cesty. Stredoslováci už nemôžu ďalej doplácať na neschopnosť politikov. Nemôžeme ísť aj naďalej systémom pokus - omyl - selfíčko. Musí prísť zmena a ja som tou zmenou. Kraj potrebuje manažéra, ktorý začne veci riešiť a moja minulosť jasne hovorí, že ja takým človekom naozaj som. Ja problémy riešim a neprezentujem sa na Facebooku peknými fotečkami a slzami ako sa to nedá.

No a teraz, keď sa intenzívne stretávam s ľuďmi, vidím, že ich najbližšími politikmi, ktorým ešte stále dôverujú sú hlavne ich starostovia a primátori. Je to až dojemné vidieť, ako títo lokálni hrdinovia stoja v prvej línii a pomáhajú ľuďom v ich mestách a obciach. Drvivá väčšina sa ich aj navzájom pozná.

Tu ani kraj a ani štát nič lepšie nevymyslí, ako to, že prinesú týmto starostom viac možností ako pomáhať ešte viac svojim ľuďom. Nedá sa riadiť kraj od zeleného stola na konferenciách v Oslo, alebo na kávičke v Bratislave. Je potrebné denno denne spolupracovať s našimi lokálnymi politikmi. Oni najlepšie vedia, čo ich ľudia potrebujú a ako sa im dá pomôcť. Toto je cesta a takto to chcem robiť ja ako budúci župan Banskobystrického samosprávneho kraja.

Nebudeme chodiť kávičkovať na ministerstvá, ale priamo ministri budú chodiť pomáhať priamo do terénu, aby pochopili, akú pomoc ľudia potrebujú.

 

www.adrianpolony.eu

 

Autor kandiduje na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 03:04