StoryEditor

Ako inflácia energií a potravín zasahuje peňaženky Slovákov

30.08.2022, 00:00

Inflácia ovplyvnila správanie spotrebiteľov na celom svet, dosahuje historicky najvyššie úrovne za posledných viac ako 40 rokov, a extrémne siahla do peňaženiek všetkých Slovákov.

Miera inflácie v eurozóne, podľa posledných dát v medziročnom vyjadrení na základe údajov z Eurostatu vzrástla v júli z 8,6 % na 8,9 %, čo jasne presahuje cieľ Európskej centrálnej banky (ECB) vo výške 2 %. Dokonca ECB zo strachu, že rast cien sa vymkne spod kontroly, zvýšila v júli úrokové sadzby o 50 bázických bodov, čím porušila svoje vlastné usmernenia a prisľúbila ďalšie zvyšovanie sadzieb, aby zabránila nástupu ťažko prelomiteľnej inflačnej špirály. ECB však dala jasne najavo, že obavy z inflácie prevyšujú nad obavami z poklesu ekonomiky, čo naznačuje, že tvorcovia politiky sú ochotní zvýšiť sadzby, aj keď to poškodí rast.

Extrémny rast inflácie na Slovensku

Na území Slovenskej republiky je rast inflácie ešte o niečo výraznejší. V júli inflácia vzrástla o 0,8 % na 13,6 %, z júnovej úrovne 13,2 %. Nachádza sa tak vysoko nad priemerom eurozóny. Rast cenovej hladiny bol za posledné štyri mesiace najmiernejší, ale aj tak miera inflácie na Slovensku predstavuje historicky najvyššie úrovne.

Extrémny rast cien energií

Podľa dát Štatistického úradu prispeli k medziročnému rastu inflácie najviac ceny potravín, ktoré boli drahšie o 19,9 % a nealkoholické nápoje o 10,2 %.  Z hľadiska vplyvu na rast cien, bolo zdražovanie v odbore bývanie a energie hneď na druhom mieste, kde ceny medziročne stúpli o 16,1 %. Stavebné materiály zaznamenali nové maximá, keď si medziročne pripísali 19,9 %. Percentuálne najviac vzrástli pohonné hmoty, ktoré boli o 36,5 % drahšie ako pred rokom.

Rast cien palív na Slovensku

Priemerná cena na území Slovenska za liter benzínu Natural 95 sa od začiatku roka 2022 do konca júla 2022 zvýšila z 1,462 Eur/liter na 1,829 Eur/liter, čo predstavuje nárast o +25,10 % od začiatku roka. Na druhej strane motorová nafta, ktorá na čerpacích staniciach bola dlhodobo známa nižšou cenou, oproti benzínu vzrástla na priemernej cene z 1,366 eur/liter na 1,861 eur/liter na konci júla. Od začiatku roka si tak motorová nafta v percentuálnom vyjadrení pripísala +36,24 %, aj keď koncom júla boli ceny motorovej nafty vyššie až o +42,46 %.

V prepočte, vodiči zaplatili na konci júla za 50 litrovú nádrž s palivom Benzín Natural 95 oktánový 91,45 eur, pričom v úvode roka zaplatili za rovnaký objem 73,1 eur. Rozdiel v uvedenom období predstavuje 18,35 eur. Pri motorovej nafte v rovnakom sledovanom období je nárast oveľa výraznejší. Na začiatku roka 2022 stála 50 litrová nádrž 68,3 eur a na konci júla vodiči zaplatili o 24,75 eur viac.

Nárast pohonných hmôt tak v určitej miere obmedzil spotrebu obyvateľov a zdvihol ceny tovarov a služieb v dôsledku vyšších nákladov na transport. Inflácia na vysokých úrovniach pravdepodobne ešte nejakú dobu bude súčasťou bežného života. Naďalej pretrvávajúci konflikt na Ukrajine drží celý svet v napätí. Ktorým smerom sa cena ropy či plynu vydajú v najbližších dňoch, či týždňoch?

Aj keď cena ropy už od svojich maxím skorigovala a aktuálne (16.08.2022) sa obchoduje pod 100 USD/barel, ceny na čerpacích staniciach však neklesajú tak výrazne. Existuje len malá ochota prevádzkovateľov čerpacích staníc znížiť ceny pohonných hmôt ako prvý.

Za najbežnejšie potraviny si Slováci od začiatku roka taktiež solídne priplatili. Ceny polotučného mlieka trvanlivého 1,5 % tuk vzrástli od začiatku roka do 31.7.2022 o 30,89 %, keď ich cena vzrástla z 44,75 eur/100 kg bez DPH na 58,56 eur/100 kg bez DPH. O niečo menej si priplatili za maslo čerstvé 250 g balenie, ktorého cena sa zvýšila o 19,16 % z 653,06 na 778,17 eur/100 kg bez DPH.

Ako čo najlepšie zabrániť vplyvu rastúcej inflácií?

Možným, dlhoročne overeným spôsobom, ako poraziť infláciu je investovanie na finančných trhoch.

Akciové trhy spomedzi všetkých nástrojov proti inflácii jednoznačne dominujú. Historický priemerný ročný výnos akciového indexu S&P 500 je 10,40 % za posledných 100 rokov (ku koncu júla 2022). Po očistení o infláciu je 100 ročný priemerný výnos (vrátane dividend) 7,28 %.

Väčšina populácie v rozvinutých ekonomikách investuje svoje finančné prostriedky práve na akciových trhoch, pretože vedia, že akékoľvek nepriaznivé situácie, či už sa jednalo o vojny, hospodárske krízy či ropné šoky raz skončia.

Investujú, bez ohľadu na to, či je vysoká inflácia alebo iný nepriaznivý faktor v aktuálnom období. Pri dostatočne dlhom investičnom horizonte, dlhodobý rast ekonomiky pravidelne poráža infláciu bez ohľadu na to, či dosahuje aj dvojciferný rast.

Postoj Martina Krištoffa – analytika spoločnosti HABERL Wealth Management

Centrálne banky vo veľkých ekonomikách ešte pred niekoľkými mesiacmi očakávali, že budú môcť sprísňovať menovú politiku veľmi postupne. Zdalo sa, že infláciu poháňa nezvyčajná zmes ponukových šokov spojených s pandémiou a neskoršou ruskou inváziou na Ukrajinu a očakávalo sa, že po uvoľnení týchto tlakov rýchlo klesne.

Teraz, keď inflácia stúpa na maximá za niekoľko desaťročí a cenové tlaky sa rozširujú aj na bývanie a iné služby, centrálne banky si uvedomujú potrebu naliehavejšieho postupu, aby sa vyhli uvoľneniu inflačných očakávaní a poškodeniu ich dôveryhodnosti. Tvorcovia politiky by si mali všímať ponaučenia z minulosti a byť odhodlaní vyhnúť sa neskôr potenciálne bolestivejším a horším úpravám.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
20. apríl 2024 05:22