Delostrelecká munícia kalibru 155 mm z produkcie MSM GROUPMSM GROUP
StoryEditor

Slovensko je vďaka MSM GROUP muničným gigantom

29.09.2022, 00:00

Aktuálna bezpečnostná situácia v Európe, ktorá je ovplyvnená konfliktom na Ukrajine, prinútila mnohé európske štáty výrazne navýšiť investície do rozvoja obrany a nákupu moderných zbraňových systémov. Pre obranný priemysel tak bude náročné vyhovieť vysokému dopytu po nových zbraniach. Zároveň treba poukázať na fakt, že vojenská technika sa jednoznačne nezaobíde bez dostatočného množstva munície. Bez nej je akýkoľvek zbraňový systém nepoužiteľný. Práve v oblasti výroby munície má Slovensko vďaka holdingu MSM GROUP kapacity, ktoré mu môžu závidieť aj mnohé väčšie krajiny.

Veľká väčšina európskych štátov nevenovala posledných niekoľko rokov otázkam obrany, bezpečnosti a modernizácie armády veľkú pozornosť. Tento stav sa radikálne zmenil po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu. Tento vojnový konflikt, ktorý trvá už viac ako pol roka, vyvolal vo viacerých štátoch obavy o vlastnú bezpečnosť. Z tohoto dôvodu sa vlády európskych krajín rozhodli podniknúť niekoľko krokov s cieľom zvýšiť svoju vlastnú bezpečnosť. Medzi ne patrí vojenská podpora Ukrajiny, navýšenie obranných rozpočtov, ako aj nákup novej vojenskej techniky a vojenského vybavenia. Zatiaľ čo na jednej strane ide o logické kroky s cieľom vojensky oslabiť Rusko a odstrašiť ho od možného útoku na členov NATO, na strane druhej je otázkou, ako rýchlo sa dokáže nielen európsky, ale obranný priemysel všeobecne, vysporiadať s neustále rastúcim dopytom po nových zbraniach a munícii. V mnohých prípadoch sa v súvislosti s modernizačnými projektmi zabúda práve na dostatočné zásoby rôznych typov munície, pritom sa jedná o kľúčové vybavenie, bez ktorého sú akokoľvek zbraňové systémy nepoužiteľné.

Dôležitosť dostatočného množstva munície koniec koncov dokazuje aj samotný konflikt na Ukrajine. Iba v prípade strednej a veľkokalibrovej delostreleckej munície ide o spotrebu v tisíckach kusov. Niektorí vojenskí analytici sa domnievajú, že to budú práve dostatočné zásoby munície, ktoré budú jedným z kľúčových faktorov úspechu jednej či druhej strany. Podľa bezpečnostného think-tanku RUSI by aktuálna ročná produkcia munície v USA v pomere k spotrebe munície v konflikte na Ukrajine postačila približne na 10 až 14 dní. Tento fakt je potrebné brať do úvahy aj pri analýze dodávok západných zbraní Ukrajine, nakoľko ich využitie závisí vo veľkej miere od toho, koľko munície Ukrajina pre konkrétne zbraňové systémy má, alebo dostane. Spotreba munície v konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom jednoznačne dokazuje, že krajiny s veľmi dobre rozvinutou priemyselnou základňou pre výrobu munície budú mať v prípade vojenského konfliktu, oproti iným, značnú výhodu. Medzi tieto krajiny sa radí, pre niekoho možno prekvapivo, aj Slovensko, a to vďaka holdingu MSM GROUP, ktorý reprezentuje slovenskú vetvu priemyselno-technologického holdingu Czechoslovak Group.

Slovenská muničná nezávislosť

MSM GROUP patrí medzi najväčšie podniky obranného priemyslu na Slovensku so špecializáciou primárne na výrobu a zabezpečovanie celého životného cyklu delostreleckej, tankovej a mínometnej munície ako západného, tak aj východného kalibru. Vďaka svojmu širokému portfóliu munície a muničných služieb sa právom radí medzi európsku, ba aj svetovú špičku v tomto obore. „Sme asi prvá firma z východnej časti NATO, ktorá sa na trhoch presadzuje aj so západnou muníciou a úspešne s ňou obchoduje,“ podtrhuje jedinečnosť výrobného portfólia MSM GROUP jej viceprezident Pavol Čahoj. Svojich zákazníkov má spoločnosť MSM GROUP na viacerých kontinentoch. Medzi odoberateľov munície z portfólia MSM GROUP patrí okrem európskych krajín, akými sú napríklad Poľsko alebo Španielsko, aj Brazília, Nigéria, Spojené arabské emiráty, Thajsko alebo Indonézia.

Našim hlavným produktom je delostrelecká munícia, ktorú možno rozdeliť do dvoch podskupín. Prvou je mínometná munícia kalibru 60mm, 81mm, 82mm a 120mm. Druhou podskupinou je delostrelecká munícia do húfnic kalibru 105mm, 122mm, 152mm a 155mm,“ približuje konkrétne typy vyrábanej munície Pavol Čahoj. Podľa analytika Pierra Grassera z Univerzity Sorbonna v Paríži má aktuálne Ukrajina k dispozícii približne pol milióna delostreleckej munície kalibru 155 milimetrov pre zhruba 240 húfnic dodaných od západných krajín. Denná spotreba munície v posledných mesiacoch vojny sa pohybuje okolo 3000 striel, to znamená, že zásoby delostreleckej munície západného kalibru postačia Ukrajine zhruba do konca jesene. Nakoľko ukrajinský obranný priemysel nie je v súčasnosti spôsobilý vyrábať dostatok munície, bude opäť potrebné zohnať muníciu u západných spojencov. Niektoré západné štáty však rovnako nemajú možnosť priamo muníciu na svojom území vyrábať a budú odkázané na dodávky zo zahraničia. Vo svetle konfliktu na Ukrajine majú výrobné kapacity MSM GROUP pre Slovensko strategický význam, nakoľko Slovensko môže pre svoje delostrelectvo zabezpečiť dostatočné zásoby potrebnej munície predtým, než bude neskoro a nemusí sa pritom spoliehať na dodávky zo zahraničia.

Okrem zabezpečovania dostatočného počtu delostreleckej munície je MSM GROUP pripravená dodávať aj muníciu pre nové typy techniky, ktoré slovenský rezort obrany plánuje obstarať. „Sme schopní dodávať tankovú muníciu kalibru 105mm, východný kaliber 125mm a zároveň aj západný 120mm,“ konštatuje viceprezident MSM GROUP Pavol Čahoj. Tankovú muníciu kalibru 120 mm využívajú aj tanky Leopard 2A4, ktoré Slovensko v počte 15 kusov obdrží od Nemecka. Mimochodom, španielska spoločnosť FM Granada, ktorá je súčasťou MSM GROUP od roku 2020, dodáva muníciu pre tanky Leopard 2 španielskej armády. Do budúcna je veľmi pravdepodobné, že Slovensko vyradí z výzbroje staré tanky T-72 a v plnej miere prejde na tanky západnej výroby. Pre tanky využívajúce muníciu západného kalibru opäť dokáže Slovensko zabezpečiť prostredníctvom MSM GROUP dostatočné zásoby munície a udržať tak v bojovom nasadení najväčšiu palebnú silu bez nutnosti spoliehať sa na dodávky zo zahraničia. Vďaka MSM GROUP sa aj z malej krajiny, akou je Slovensko, môže stať muničný gigant.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
27. apríl 2024 00:15