Moderné vojenské vozidlo Tatra Tactic 6x6Tatra Trucks
StoryEditor

Automobily Tatra ako symbol českej a slovenskej obrannej spolupráce

27.10.2022, 00:00

Za posledných pár mesiacov sa obranná spolupráca medzi Českou a Slovenskou republikou zintenzívnila. Česká armáda sa aktívne podieľa na ochrane slovenského vzdušného priestoru, velí mnohonárodnej misii NATO na Slovensku a obe krajiny plánujú spoločne postupovať aj pri nákupe nových pásových bojových vozidiel pechoty CV90. Išlo by o prvý veľký vyzbrojovací projekt, ktorý by Česko a Slovensko realizovali spoločne. Podobný postup by bolo možné aplikovať aj v ďalšom plánovanom projekte slovenského rezortu obrany, a tým je nákup nových nákladných automobilov pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky (OS SR).

Aktuálna bezpečnostná situácia motivuje európske krajiny k posilňovaniu svojej bezpečnosti a k upevňovaniu svojich partnerstiev v oblasti obrany. Výnimkou nie sú ani Česká republika a Slovensko. Obe krajiny prehlbujú vzájomnú kooperáciu v oblasti obrany a to nie len spoločnými vojenskými cvičeniami. Česká republika chráni slovenský vzdušný priestor, stojí v čele mnohonárodnej spojeneckej misie na Slovensku a obe krajiny sa rozhodli spoločne postupovať pri nákupe nových pásových bojových vozidiel pechoty (BVP) CV90. Ide o prvý spoločný modernizačný projekt v tak obrovskom rozsahu, akým je nákup stoviek kusov pásových BVP.

O spoločnom postupe pri nákupe vozidiel CV90 rozhodli česká ministerka obrany Jana Černochová a slovenský minister obrany Jaroslav Naď. Obaja ministri sa 27. 8. pri podpísaní dohody o spoločnom postupe zhodli, že koordinovaný nákup nových BVP bude pre obe krajiny výhodný. Spoločný nákup zníži jednotkovú cenu vozidla, vďaka čomu sa ušetria finančné prostriedky, ktoré možno investovať do nákupu munície alebo výroby náhradných dielov. Veľkou výhodou spoločného postupu je aj väčšia interoperabilita oboch armád, zlepšenie bojových schopností, priestor pre spoločný vývoj, modernizáciu a opravy vozidiel a rovnako tak aj vytvorenie širokej základne pre výcvik personálu. „Nemenej dôležité však bude aj zdieľanie skúseností s používaním týchto pásových transportérov,“ doplnil slovenský minister obrany Jaroslav Naď.

Spoločný nákup vojenskej techniky v rozsahu niekoľkých stoviek kusov je pre krajiny akými sú Slovensko alebo Česká republika zaujímavým riešením. Nielenže sa vďaka spoločnému nákupu vojenskej techniky podarí znížiť cenu dopytovanej techniky, ale zároveň sa tu otvára príležitosť pre spoločný rozvoj obranného priemyslu a široké možnosti pre lokálne dodávateľské reťazce. V súvislosti s plánovaným spoločným nákupom pásových BVP sa otvára otázka ďalších možných spoločných vyzbrojovacích projektov. Jedným z projektov, ktorý by mohol byť dokonca vlajkovou loďou vojenskej spolupráce Česka a Slovenska, a zároveň by historicky obnovil tradíciu výroby tejto techniky na území oboch krajín z čias Československa, je nákup vojenských nákladných automobilov Tatra.

Vojenské vozidlá na podvozku Tatra v minulosti tvorili kostru logistických kapacít Československej ľudovej armády, pričom niekoľko stoviek týchto vozidiel bolo vyrobených v slovenských závodoch automobilky Tatra. V českej armáde sú nákladné automobily a podvozky Tatra aj dnes kľúčovou technikou a počíta sa s nimi aj v modernizačných projektoch, akými sú nové húfnice Caesar, obrnené vozidlá TITUS alebo systémy protivzdušnej obrany Spyder. Zároveň česká armáda nahradzuje staršie modely vozidiel Tatra novými a dopĺňa potrebné počty špecializovaných vozidiel, ako sú hákové nakladače či palivové cisterny. Podobné typy špecializovaných logistických vozidiel chýbajú aj v arzenáli slovenskej armády. Slovenský rezort obrany plánuje nakúpiť až 1500 nákladných automobilov. Nakoľko slovenská armáda potrebuje výrazne modernizovať svoj vozový park a česká armáda rozširuje svoje logistické kapacity, spoločný nákup vozidiel na podvozku Tatra by pre obe krajiny priniesol množstvo benefitov.

Z hľadiska priemyslovej roviny je spoločný postup pri akvizícií vozidiel Tatra zaujímavý hlavne z dôvodu, že automobilka Tatra Trucks minulý rok oznámila svoj návrat na Slovensko a v Trenčíne otvorila svoju dcérsku spoločnosť Tatra Defence Slovakia. Týmto krokom položila základy priemyselnej základne pre výrobu podvozkov a aj celých automobilov Tatra na území Slovenska. Spoločný nákup tatroviek pre českú a slovenskú armádu by viedol k vybudovaniu robustnej výrobnej základne, ktorá by dokázala pokryť dopyt oboch krajín po tomto type techniky, zabezpečiť dostatočný počet náhradných dielov a v krízových časoch zabezpečiť servis, opravy, prevádzkyschopnosť a logistickú podporu pre obe krajiny. Strategická nezávislosť vo výrobe kľúčových typov vojenskej techniky a bezpečnosť ich dodávok je v dnešnom bezpečnostnom prostredí rozhodujúcou, priam až životne dôležitou schopnosťou.  „Okrem výroby a servisu sa plánujeme aktívne podieľať aj na vývoji, čím dokážeme zabezpečiť celý životný cyklus vozidla,“ uviedol generálny riaditeľ Tatra Defence Slovakia Michal Baláž k ďalšiemu aspektu priemyselnej spolupráce, ktorým je spoločný vývoj nových vozidiel Tatra. Ten by vychádzal z potrieb českej a slovenskej armády. Nemenej dôležitým faktorom pri spoločnom nákupe je cena, ktorá by na jednej strane pri hromadnom nákupe vozidiel klesla a na druhej strane by investície oboch krajín smerovali do produktov lokálneho obranného priemyslu, čím by sa zaručila návratnosť financií do štátneho rozpočtu.

Z hľadiska vojenskej spolupráce by spoločný nákup automobilov Tatra výrazne navýšil logistické a prepravné kapacity oboch krajín, ktoré sú pre zásobovanie vojsk nenahraditeľné. Dôležitosť  práve tejto vojenskej techniky ukázali aj prvé mesiace bojov na Ukrajine. Flotila logistických vozidiel, pozostávajúca zo stoviek automobilov od rovnakého výrobcu, by umožnila českej a slovenskej armáde podľa potreby navzájom zdieľať svoje kapacity bez potreby dodatočného výcviku personálu na nové modely vozidiel, čím sa výrazne urýchli možnosť ich nasadenia. V prípade poruchy vozidiel v priebehu spoločných vojenských cvičení by slovenská aj česká armáda mohli využiť schopností lokálnej priemyselnej základne, teda kapacity spoločností Tatra Trucks a Tatra Defence Slovakia.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
10. apríl 2024 03:05