StoryEditor

Nepodceňujme preventívky. Dokážu nás ochrániť pred rakovinou

08.03.2023, 00:00

Druhou najčastejšou príčinou úmrtia Európanov sú onkologické ochorenia. V roku 2020 v Európskej únii diagnostikovali rakovinu približne 2,7 milióna obyvateľov. Tej sa však takmer spolovice dá predísť zmenou životného štýlu, včasnou diagnostikou a skorou liečbou.

Hlavnými rizikovými faktormi, ktoré prispievajú k vzniku rakoviny, sú fajčenie, konzumácia alkoholu, obezita či znečistené prostredie. Potom sú to genetika, stúpajúci vek či nahromadený stres. V Európskej únii pritom rakovina spôsobuje takmer tretinu celkových úmrtí. Dobrou správou je, že úpravou stravy, aktívnym zdravým životným štýlom a pravidelnými preventívnymi lekárskymi prehliadkami sa dá tomuto ochoreniu predchádzať. Práve preventívne vyšetrenie a včasná diagnostika zvyšujú pravdepodobnosť úspešnej liečby. Podľa štatistík však väčšina Slovákov na preventívnu prehliadku nechodí. Všeobecného lekára navštívi len 16 % Slovákov, gynekológa 36 % žien a urológa iba 3,9 % mužov. Na porovnanie: v škandinávskych krajinách chodí na preventívne vyšetrenie až sedem z desiatich obyvateľov.

image
Shutterstock

Skríning môže zachrániť život

Štáty Európskej únie chcú zvrátiť tento negatívny vývoj, a preto vytvorili spoločný európsky plán na boj proti rakovine, ktorý má zlepšiť pripravenosť a odolnosť zdravotníckych systémov jednotlivých krajín. Začiatkom roka spustila Európska komisia iniciatívu, ktorá poskytuje zdravotníkom, výskumníkom a inovátorom prístup k množstvu aktuálnych vedeckých poznatkov, ktoré im umožnia rakovinu skúmať. To im pomôže vyvíjať a testovať nové spôsoby starostlivosti o pacientov, a zároveň presnejšiu a rýchlejšiu diagnostiku a liečbu. Plán na boj proti rakovine chce posilniť spoluprácu medzi nemocnicami a aj podporu tzv. skríningu. Touto metódou sa pomocou jednoduchých testov zisťuje výskyt vážneho ochorenia medzi zdravými obyvateľmi. To pomôže odhaliť chorobu v ranom štádiu, ešte predtým, než pacient pociťuje príznaky.

Slovensko má nadpriemer ochorení

EÚ podporuje členské štáty pri zvyšovaní využívania skríningu – vo februári predstavila Európska komisia spolu s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) prvé onkologické profily krajín. Miera výskytu rakoviny bola na Slovensku v roku 2020 približne 596 osôb na stotisíc obyvateľov, čo znamená, že počet onkologických prípadov na Slovensku prevyšuje priemer EÚ. Na Slovensku každoročne pribudne takmer 40 000 onkologických pacientov. Ide hlavne o rakovinu prostaty, prsníkov, hrubého čreva a konečníka, ale aj rakovinu pľúc, ktorá je dlhodobo najčastejšou príčinou úmrtia na Slovensku. Dobrou správou je, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa zvýšila pravdepodobnosť vyliečenia sa. Medzi hlavné rizikové faktory spôsobujúce rakovinu patrí na Slovensku najmä konzumácia alkoholu, obezita a nadváha alebo fajčenie, ktorým holduje či trpí viac Slovákov, ako je priemer v EÚ. Fajčenie pritom zapríčiňuje 15 až 20 % všetkých prípadov rakoviny v Európe. Touto problematikou sa zaoberá aj nová európska občianska iniciatíva s názvom Výzva na dosiahnutie prostredia bez tabaku a prvej európskej generácie bez tabaku do roku 2030. Ide o občiansku iniciatívu, v ktorej občania vyzývajú Komisiu, aby navrhla právne predpisy, ktoré by chránili nové generácie Európanov pred závislosťou od tabaku. Nová aplikácia zameraná na prevenciu rakoviny (EU Mobile App for Cancer Prevention) poskytne informácie o rakovine a prevencii. Iniciatíva je súčasťou európskeho plánu boja proti rakovine predstaveného Európskou komisiou v roku 2021. Ten je reakciou na rastúce výzvy a vývoj v oblasti boja proti rakovine a zaväzuje členské krajiny, aby zosilnili boj s týmto ochorením. Chce hlavne posilniť prevenciu, včasné odhaľovanie, diagnózu a liečbu, ako aj zlepšiť kvalitu života.

image
Shutterstock

Aká je kvalita ovzdušia?

Na Slovensku patria predčasné úmrtia spôsobené znečistením ovzdušia medzi najčastejšie v rámci celej EÚ. Aktuálne informácie o kvalite ovzdušia rýchlo zistíte online prostredníctvom európskeho indexu kvality ovzdušia (European Air Quality Index). Tento nástroj predstavila Európska environmentálna agentúra spolu s Európskou komisiou v roku 2019. Ide o online službu poskytujúcu používateľom informácie o aktuálnom stave kvality ovzdušia na základe meraní z viac ako dvoch tisícok monitorovacích staníc naprieč Európou. Index tvorí interaktívna mapa miestnej kvality ovzdušia podľa meracích staníc. Vyhodnocuje sa v nej úroveň piatich kľúčových znečisťujúcich látok, ktoré sú škodlivé pre zdravie ľudí a životné prostredie. Môžete si tak kedykoľvek preveriť aktuálnu kvalitu ovzdušia nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
22. apríl 2024 19:55