StoryEditor

Oslavujeme Deň Európy

09.05.2023, 00:00

V utorok 9. mája oslavujú Slováci, ale aj obyvatelia ďalších členských štátov, symbolické narodeniny Európskej únie známe ako Deň Európy. V tento deň si pripomíname hodnoty, silu a prínosy zjednotenej Európy.

Deň Európy je výročím podpísania Schumanovej deklarácie z 9. mája 1950. Tento plán povojnovej spolupráce európskych krajín odštartoval proces vzniku dnešnej Európskej únie. Základom tohto plánu sa stala strategická spolupráca dvoch niekdajších najväčších rivalov, Francúzska a Nemecka, spojených v Európskom spoločenstve uhlia a ocele, ku ktorej sa pridali aj tri štáty Beneluxu a Taliansko. Začala sa písať spoločná história Európskej únie.

Európa plná výhod

To, čo sa začalo ako čisto hospodársky zväzok, sa vyvinulo do organizácie, ktorá pokrýva množstvo rôznych oblastí politiky – od klímy, životného prostredia a zdravia po vonkajšie vzťahy a bezpečnosť, spravodlivosť a migráciu. Európska únia je dnes spoločenstvom 27 demokratických štátov. Deň Európy je symbolickou oslavou jednoty Európanov a zároveň poukazuje na krásu množstva rôznych kultúr a tradícií, ktoré sa spájajú v jednom európskom celku. EÚ priniesla štátom stabilitu a prosperitu, pomohla zvýšiť životnú úroveň a zaviedla jednotnú európsku menu euro. Vďaka zrušeniu hraničných kontrol medzi krajinami EÚ môžu ľudia voľne cestovať po väčšine kontinentu. Všetci občania EÚ majú právo slobodne si vybrať, v ktorej krajine EÚ chcú študovať, pracovať alebo byť na dôchodku. Hlavným hospodárskym motorom EÚ je jednotný trh takmer s 500 miliónmi obyvateľov. Umožňuje voľný pohyb tovaru, služieb, peňazí a osôb. EÚ sa snaží rozšíriť ho aj na iné oblasti, ako sú trhy s energiami, kapitálom a vedomosťami tak, aby mohli obyvatelia Európy čo najviac ťažiť aj z týchto zdrojov.

Rovnosť a solidarita

Slovensko je už 19 rokov členskou krajinou Európskej únie. Svojím vstupom do EÚ sa Slovensko stalo rovnocenným partnerom krajín, ktoré dnes spolu s ním tvoria najväčšiu obchodnú veľmoc na svete a zdieľajú spoločné hodnoty, akými sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, právny štát, ľudské práva či solidarita. Práve solidarita a spolupatričnosť zohrali dôležitú úlohu počas pandémie covidu-19. Aktuálne v kontexte vojenského konfliktu na Ukrajine všetky členské štáty spojili sily a spoločne prijímajú opatrenia na pomoc Ukrajine, ale aj členským štátom vrátane Slovenska, ktoré pomáhajú ľuďom opúšťajúcim svoje ukrajinské domovy.

image
Shutterstock

Ochrana spotrebiteľov

Kvalita života na Slovensku sa od vstupu do EÚ výrazne zlepšila. Do roku 2020 dostalo Slovensko na rozvoj skoro 30 miliárd eur z európskych fondov. Zlepšilo sa naše postavenie a váha na medzinárodnej scéne. Slovensko sa ako plnohodnotný partner zúčastňuje na rozhodovaní o závažných otázkach, ktoré ovplyvňujú vývoj nielen v EÚ, ale aj na celom svete. Spoločná európska legislatíva poskytuje Slovákom väčšiu právnu istotu, silnejšiu garanciu dodržiavania základných ľudských práv a ochranu spotrebiteľských práv. Dajú sa ľahšie porovnávať ceny výrobkov a zmluvy musia spĺňať európske štandardy. Tiež máme lepší systém varovania pred nebezpečnými výrobkami či potravinami. EÚ priniesla zrušenie roamingových poplatkov, zaistila aj nižšie bankové poplatky a poplatky za používanie kreditných kariet.

Práva a garancie

To, že sme súčasťou EÚ, nám pomohlo získať bezvízový styk do absolútnej väčšiny krajín sveta a slovenský pas je 9. najsilnejším pasom na svete. Bez víz sa dostaneme do 184 krajín sveta. Slováci môžu voľne cestovať, pracovať, študovať a podnikať v celej Európskej únii. Na prácu v Únii nie je potrebné pracovné povolenie, v zamestnaní máme garantované rovnaké práva ako občania daného členského štátu. Navyše vďaka Európskemu preukazu zdravotného poistenia máme napríklad počas dovolenky či študijného pobytu nárok na potrebnú zdravotnú starostlivosť. Vďaka uplatňovaniu európskej legislatívy sa na Slovensku podstatne zlepšila kvalita životného prostredia. Vzduch, ktorý dýchame, je čistejší a zlepšila sa kvalita vôd. Lepšie sú chránené aj vzácne biotopy a krajinné územia európskeho významu. Slovenčina je jedným z 24 úradných jazykov EÚ. Je tým zaistená ochrana slovenského materinského jazyka aj pre budúce generácie. Navyše, vďaka zásade viacjazyčnosti, zakotvenej v Charte základných práv EÚ, majú občania EÚ, a teda aj Slováci právo používať ktorýkoľvek z úradných jazykov EÚ pri komunikácii s európskymi inštitúciami, a tie im musia odpovedať v tom istom jazyku.

image
Shutterstock

Deň Európy na Slovensku

Aj tento rok sú pre verejnosť na Slovensku pripravené hneď dve oslavy plné súťaží, hudby, umenia, diskusií, príjemných stretnutí a zaujímavých rozhovorov. Začíname 5. mája 2023 v košickom kine Úsmev. Leitmotívom tohtoročných osláv je demokracia v praxi, ktorú Európsky parlament zosobňuje už vyše 70 rokov. Pripravili sme si pre vás nabitý program plný aktivít pre všetky vekové kategórie – diskusie, prezentácie, súťaže, talkshow a dokonca i DJ. Pokračujeme  9. mája 2023 v bratislavskej Starej tržnici. Tam sa v infostánkoch dozviete všetko o členských krajinách a o príležitostiach, ktoré Európska únia svojim občanom ponúka. Novinkou je EdUtajner, bielo-modrý kontajner so symbolmi aktuálneho Európskeho roka zručností. V ňom si môžete otestovať svoje vedomosti o EÚ. Vrcholom tohtoročných osláv Dňa Európy bude večerný koncert Jany Kirschner. Viac informácií nájdete na stránke www.europa.sk v sekcii Podujatia.         

image
Shutterstock

Slovensko v EÚ

  • Slovensko má v Európskom parlamente 14 poslancov.
  • V Rade Európskej únie sa pravidelne stretávajú národní ministri, aby prijímali právne predpisy a koordinovali politiky EÚ. Na zasadnutiach Rady sa pravidelne zúčastňujú zástupcovia slovenskej vlády v závislosti od prerokúvanej oblasti politiky.
  • Slovenským komisárom v Európskej komisii je Maroš Šefčovič, ktorý je podpredsedom pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad.
  • Komisia je v každej krajine EÚ zastúpená prostredníctvom miestnej kancelárie, nazývanej „zastúpenie“.

Prínosy slovenského členstva v EÚ v číslach

  • V období rokov 2014 – 2020 malo Slovensko z EÚ k dispozícii finančné prostriedky vo výške 15,34 miliardy eur.
  • V období rokov 2007 – 2013 Slovensko vyčerpalo z európskych fondov finančné prostriedky vo výške 10,87 miliardy eur. Medzi krajinami EÚ obsadilo Slovensko 15. miesto v úspešnosti čerpania EÚ fondov.
  • Slovensko dostane v rámci plánu obnovy ďalších 6,4 miliardy eur v grantoch. Z týchto prostriedkov sa zrealizuje 66 reforiem a rovnaký počet investícií. Nová kapitola plánu obnovy (REPowerEU) obsahuje šesť ďalších reforiem a osem investícií v hodnote 403 miliónov eur.
  • Z najbližšieho čerpacieho balíčka eurofondov budeme môcť získať ďalších 13 miliárd eur.
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
25. apríl 2024 11:47