StoryEditor

Popri kočíku, postieľke a plienkach by rodičia nemali po narodení dieťatka zabúdať ani na životné poistenie

17.07.2023, 14:00

Zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vyplýva, že počas minulého roku muselo byť v dôsledku úrazov hospitalizovaných viac ako 8 500 detí. Najčastejšie išlo o jedincov vo veku 14 rokov, medzi ktorými prevládali najmä úrazy hlavy či zlomeniny horných a dolných končatín. Až 36 % z týchto úrazov sa pritom deťom stalo v domácnosti. Ešte znepokojujúcejším faktom je, že každý rok na Slovensku diagnostikujú rakovinu približne 210 mladistvým vo veku do 19 rokov. Pri pohľade na tieto čísla je alarmujúce, že mnohí rodičia zabúdajú na vhodné poistenie svojich ratolestí a finančné zabezpečenie ich budúcnosti.

V prípade detí boli donedávna zaužívané dva hlavné typy životného poistenia – kapitálové a investičné. Kapitálové životné poistenie kryje dohodnuté riziká a obsahuje aj sporiacu zložku, ktorú poisťovňa vyplatí dieťaťu po dosiahnutí určeného veku. V prípade investičného životného poistenia sa sporiaca zložka zhodnocuje prostredníctvom investovania. Napriek tomu, že sú tieto spôsoby poistenia bežnými aj v súčasnosti a s obľubou ich využíva najmä staršia generácia, podľa odborníkov sú už zastaralé. Oveľa modernejšie a efektívnejšie je rizikové životné poistenie v kombinácii s klasickou investíciou.

„Rodičom detí, a obzvlášť živiteľom rodín, odporúčame myslieť najmä na vlastné životné poistenie, vzhľadom na to, že na ich príjme je závislá celá rodina a, samozrejme, aj dieťa. Ideálne je, aby si živiteľ rodiny uzavrel kvalitné životné poistenie a v ňom pripoistil i dieťa. V rámci neho radíme sústrediť sa skôr na kvalitné rizikové poistenie. Poistenie drobných úrazov je populárne, keďže sa im dejú častejšie, než tie vážne. Avšak pravdepodobnosť toho, že sa niečo stane, poisťovňa už dávno zahrnula do ceny poistky. Nehľadiac na to, že s riešením týchto poistných udalostí má obrovskú administratívnu záťaž – čo sa tiež musí nejakým spôsobom premietnuť do poplatkov, vďaka čomu sa dobre nastavené rizikové poistenie stáva oveľa lepšou možnosťou,“ povedal poistný analytik finančno-poradenskej spoločnosti Simplea Peter Szoistok.

 

 

Nešťastie nechodí po horách! Buďte pripravení, poistite sa ešte dnes.

 

Častou otázkou rodičov je, kedy a kto môže dieťaťu poistku uzatvoriť. „Právo na uzatvorenie detského poistenia má rodič alebo iná dospelá osoba – napríklad starí rodičia. Zabezpečiť ho môžu kedykoľvek – od druhého týždňa života až po dovŕšenie 18. narodenín, avšak v niektorých poisťovniach len do štrnástich rokov. Klientom odporúčame vybrať si poistenie pre svoje dieťatko hneď po narodení, aby tak bolo chránené od úplného začiatku,“ vysvetlil Peter Szoistok. Podľa jeho slov by mali vytvorenie „štartovacieho kapitálu“ do budúcnosti striktne oddeliť od poistiek a namiesto toho využiť sporenie. Životné poistenie v kombinácii s klasickým sporením, napríklad prostredníctvom fondov, predstavuje ideálny koncept finančného zabezpečenia dieťaťa. Je to najmä preto, že v prípade investičného či kapitálového poistenia, poisťovňa čerpá celý výnos formou rôznych poplatkov, ktoré sú v porovnaní so štandardným investovaním veľmi vysoké.

image
Shutterstock

Pokiaľ ide o platenie, kvalitné poistenie stojí v priemere 20 eur mesačne, pričom výsledná suma závisí od zvolených pripoistení. „Klientom odporúčame také poistenie, ktoré kryje najväčšie riziká – teda prípad smrti, ťažkého úrazu či vážnej choroby. Zároveň dávame do pozornosti vhodné pripoistenia, napríklad, úhradu nákladov spojených s liečbou v zahraničí, návštevu lekára v domácnosti, poistenie hospitalizácie, pripoistenie OČR, poistenie trvalých následkov úrazu, poistenie drobných úrazov a pod.,“ doplnil analytik finančno-poradenskej spoločnosti Simplea.

Pri investíciách, ktoré vytvárajú dieťaťu potencionálny majetok, je suma individuálna. V oboch prípadoch, ako pri uzatváraní poistky či pri vytváraní investície s cieľom štartovacieho kapitálu pre dieťa, je ideálne vyhľadať finančného odborníka. „Na základe našich skúseností klientom hovoríme, že je lepšie nemať žiadne životné poistenie, než sa spoliehať na také, ktoré je zle uzatvorené. Preto rodičom odporúčame navštíviť niektorú z pobočiek Simplea a nechať si poradiť,“ dodáva Peter Szoistok.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
27. apríl 2024 19:02