StoryEditor

SARIO: Pracovná cesta na Islande priniesla nové obchodné príležitosti v sektore geotermálnej a obnoviteľnej energie

30.10.2023, 00:00

Island je krajinou, ktorá je priekopníkom vo využívaní geotermálnej energie. Slovenskí experti nedávno tento ostrov navštívili. Získali kontakty, ktoré im pomôžu pri realizácii našich geotermálnych projektov a zároveň exportovali svoje znalosti a vedomosti v oblasti geotermálnej energie islandským partnerom. Návšteva Islandu sa realizovala vďaka podpore krajín Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

Článok vznikol v spolupráci s agentúrou SARIO.

Zásoby tepla v útrobách zeme predstavujú čistý a obnoviteľný zdroj. Je to lokálny zdroj energie, ktorý je nezávislý od medzinárodnej situácie a konfliktov a zvyšuje energetickú bezpečnosť regiónu. Prevádzka geotermálneho zdroja je bezpečná a navyše je tento zdroj stabilne prístupný počas celého roka na rozdiel od veternej či solárnej energie. Výskum na území Slovenska zmapoval 31 perspektívnych oblastí s výskytom geotermálnej energie, v ktorých sa dosiaľ realizovalo vyše 150 vrtov.

Navzájom sa inšpirujeme

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v spolupráci s islandským partnerom Green by Iceland zrealizovala obchodno-expertnú pracovnú cestu zameranú na podporu bilaterálnych vzťahov, výmenu skúseností a sprostredkovanie obchodných príležitostí v sektore geotermálnej a obnoviteľnej energie. Táto iniciatíva získala grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP a Nórska a bola spolufinancovaná z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Pracovná cesta sa realizovala v nadväznosti na návštevu prezidenta Islandu Guðni Thorlacius Jóhannesson v októbri 2022 na Slovensku. Aj preto bola návšteva prezidenta zakomponovaná do programu tejto trojdňovej pracovnej cesty. Dvadsaťčlenná slovenská delegácia expertov ju absolvovala v septembri tohto roka, pričom navštívili jednotlivé elektrárne a prevádzky, prezentácie o využití geotermálneho a obnoviteľného potenciálu Islandu a vymenili si kontakty a skúsenosti v rámci workshopu a biznis fóra s miestnymi partnermi z relevantných inštitúcií a spoločností.

Slovenskí experti navštívili napríklad elektráreň Hellisheidi, ktorá je najmladšou a najväčšou geotermálnou elektrárňou, Resource park, ktorý škáluje využitie geotermálnej energie aj na chov rýb, pestovanie plodín v skleníku a ďalšie využitie a prezreli si aj Blue lagoon, zariadenie využívajúce podzemnú vodu z geotermálneho vrtu na liečebnú rekreáciu. „Pracovná cesta expertnej misie na Island pre mňa znamenala získanie reálneho pohľadu na fungujúce geotermálne projekty. Verím, že si nájdeme cestu aj k spoločnej spolupráci na projektoch, ktoré riešime na Slovensku,“ hovorí jeden z účastníkov pracovnej cesty na Islande, Ing. Milan Jankura. Zároveň aj naši experti majú čo ponúknuť Islandu. Príkladom sú zúčastnení experti Karol Horanský a Michal Cehlár, ktorí participujú na štyroch projektoch výstavby geotermálnych elektrární. Medzi účastníkmi pracovnej cesty boli aj Matúš Gajdoš a Ľuboš Slovák, participujú na vývoji unikátnej vrtnej technológie, vďaka ktorej sprístupnia ekonomicky efektívne využívanie geotermálnej energie kdekoľvek vo svete.    

image
SARIO

Budúcnosť geotermu na Slovensku

V rámci podpory rozvoja bilaterálnych vzťahov a príležitosti pre spoluprácu s Islandom bol počas workshopu slovenských expertov prezentovaný geotermálny potenciál Slovenska a najväčší projekt využitia geotermálnej energie v strednej Európe, ktorý bude v Košiciach. Projekt geotermálneho vrtu pri Ďurkove, ktorý má od roku 2026 do Košíc priniesť ekologické teplo, dostal status národného projektu.

Zapojenie do medzinárodnej platformy

Jedným z prínosov cesty je aktuálne prebiehajúca diskusia o možnosti zapojiť Slovensko do medzinárodnej platformy GEOTHERMICA, ktorá bola slovenským expertom komunikovaná riaditeľom Geotermálneho výskumného klastra GEORG počas workshopu. Hlavným cieľom je zjednotiť investičné programy členských krajín do výskumu a vývoja využitia geotermálnej energie a dosiahnutie jej stability, cenovej efektívnosti a širšieho uplatnenia. Aktuálne ma v platforme zastúpenie štrnásť európskych krajín a viac než dvadsať inštitúcií manažujúcich výskumno-vývojové národné programy.

Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Grantov EHP a Nórska na Slovensku, navštívte stránku www.eeagrants.sk alebo www.norwaygrants.sk

 
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
25. apríl 2024 09:23