StoryEditor

Faktory poklesu tvorby bohatstva sú na ústupe

07.12.2023, 15:00

Ostatných 12 mesiacov môžeme z hľadiska zhodnocovania majetku milionárov považovať za obdobie stabilizácie, prípadne za obrat trendu po turbulentnom roku 2022.

Kým v roku 2021 doznievala samotná pandémia covidu-19, vlaňajšok bol poznačený jej dôsledkami, vysokou infláciou, energetickým šokom, stále nedokonale fungujúcimi logistickými reťazcami spolu s novým fenoménom vojny a negatívnymi efektmi ruskej invázie na Ukrajinu.

Zhodnotenie majetku

Najviac dolárových milionárov deklaruje, že ich bohatstvo za ostatných 12 mesiacov narástlo o dve až deväť percent. Podľa prieskumu J&T BANKA WEALTH REPORT tak viditeľne ubudli tí, ktorí deklarujú pokles hodnoty majetku, a to aj výrazný, vyše desaťpercentný.

Na Slovensku ich z 21 percent bolo osem percent podľa aktuálneho prieskumu a v Českej republike z 18 percent zostali iba štyri percentá. Celkovo rast majetku v uplynulom dvanásťmesačnom období uviedli dve tretiny slovenských milionárov a bezmála štyri pätiny, konkrétne 73 percent českých dolárových milionárov.

Desať percent slovenských milionárov hovorí o výraznom náraste bohatstva, českých je 15 percent.

Negatívne faktory, ktoré v minulom roku spomaľovali tvorbu bohatstva, však ustupujú, čo má pozitívny odraz v cenách akciových a čiastočne aj dlhopisových trhov.

image
J&T BANKA

Čo nieslo lepší výnos

Príjem z podnikania bol pre vývoj bohatstva milionárov za ostatných 12 mesiacov najdôležitejší, predovšetkým pri mladších dolárových milionároch, konštatuje J&T BANKA WEALTH REPORT. K rastu bohatstva slovenských milionárov prispeli okrem toho najmä akcie, dlhopisy a nehnuteľnosti, za každé aktívum sa vyslovilo viac ako 30 percent z nich, pričom akcie v oboch rokoch viedli.

Ako generátor bohatstva už vykúkajú aj investície do private equity, v prospech ktorých sa vyslovilo 15 percent milionárov na Slovensku.

Hotovosť išla do úzadia

O rast bohatstva dolárových milionárov na Slovensku za v uplynulom dvanásťmesačnom horizonte zaslúžili ešte aj alternatívne investície. Majú v prieskume rôznorodý charakter a sú medzi nimi zahrnuté fondy, komodity, deriváty, drahé kovy aj meny.

Hotovosť na Slovensku má vcelku stabilný podiel na zmene bohatstva a vyslovilo sa v jej prospech osem percent dolárových milionárov.

Nejde tak ani o samotnú hotovosť, skôr o prostriedky rýchlo dostupné napríklad na termínovaných účtoch pružne použiteľné pri iných, aj dlhodobejších investíciách, pokiaľ by sa naskytla výhodná príležitosť.

Sedem percent slovenských dolárových milionárov bolo v generovaní bohatstva úspešných aj prostredníctvom zberateľských aktív, ako sú obrazy, šperky, mince, vína či aj viditeľnejšie automobilové veterány.

image
J&T BANKA

 

Po šokoch je už lepšie, obozretnosť je na mieste

Hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie z hľadiska investícií sa v očiach slovenských aj českých dolárových milionárov, ako aj bežnej populácie po minuloročnom historicky najhoršom sentimente zlepšilo.

U slovenských dolárových milionárov však iba nepatrne, kým slovenská populácia poskočila a javí sa optimistickejšie. Česká populácia vidí situáciu tiež už lepšie a českí milionári boli v porovnaní so všetkými skupinami najoptimistickejší.

Ako to objasniť

V oboch krajinách milionári zhodne zmenili svoje hodnotenie súčasnej situácie opatrnejšie než populácia. Keďže mnohí podnikajú, môže to naznačovať, že sa spoliehajú väčšmi na seba a svoje rozhodnutia. Naopak, populácia viac dôveruje vláde, ktorá napríklad stlmila dosahy energetickej krízy na obyvateľstvo, avšak podnikatelia boli oveľa menej chránení.

Zároveň bolo Slovensko vo volebnom roku, takže aj očakávania populácie súvisiace s výsledkami volieb mohli byť iné a optimistickejšie než medzi dolárovými milionármi.

Vysvetlenie pre lepšie hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie možno nájsť najmä v tom, že to najhoršie z inflačného a energetického šoku majú ekonomika aj spotrebitelia za sebou, uvádza J&T BANKA WEALTH REPORT 2023.

Inflácia už dosiahla vrchol a jej dynamika sa zvoľňuje a súčasne sa nenaplnil čierny scenár energetickej krízy s nedostatkom plynu, ktorého ruské dodávky dokázala Európa nahradiť z iných zdrojov a jeho ceny poklesli z extrémnych úrovní v druhej polovici minulého roka podobne ako ceny elektriny.

image
J&T BANKA

Predvolebné sľuby

Prieskum J&T BANKA WEALTH REPORT 2023 konštatuje, že priaznivejší sentiment bežnej populácie môže súvisieť s tým, že sa pozerá do budúcnosti optimistickejšie v očakávaní politiky štedrého sociálneho štátu a prijatia viacerých populistických predvolebných sľubov.

Hoci skepsa ustupuje, pri hodnotení ekonomickej situácie sú najmä slovenskí dolároví milionári stále obozretní, keďže hospodársky rast sa spomaľuje, životná úroveň klesá pri poklese reálnych disponibilných príjmov a inflácia stále nie je úplne pod kontrolou a v postkomunistických krajinách klesá pomalšie.

Obavy z populizmu

Milionári na Slovensku sú pesimistickejší v porovnaní s českými. Pravdepodobne sa obávajú ďalších krokov hospodárskej politiky. Vnímajú urgentnú potrebu veľkých reforiem na zlepšenie konkurencieschopnosti, ako aj konsolidácie verejných financií, ktorú však úradnícka vláda za krátky čas pôsobenia nevyriešila a populistické sľuby sa pred voľbami množili.

Milionári predpokladajú, že riešenie týchto výziev bude len čiastočné a pomalé a bude si vyžadovať zvyšovanie daní aj cez mimoriadne zdaňovania firemných ziskov a znižovanie výdavkov. Zároveň štát môže potrebné reformy naďalej odkladať.            

 

Očakávania vývoja bohatstva na 12 mesiacov sú optimistické

Dve tretiny slovenských dolárových milionárov očakávajú v najbližších 12 mesiacoch nárast hodnoty svojho majetku, najčastejšie opäť v rozmedzí dve až deväť percent. Z českých sú to už takmer tri štvrtiny.

Bez výrazného poklesu

Pokles majetku predpokladá minimum milionárov z oboch krajín. Avšak o stabilizácii bohatstva, bez zmeny výnosu v najbližších dvanástich mesiacoch uvažuje ešte vcelku dosť, až 30 percent slovenských milionárov. V Česku sa k stabilizácii v rovnakom časovom horizonte prikláňa menej ako štvrtina milionárov. Naopak, o zhodnotení uvažujú až tri štvrtiny českých milionárov a z nich 14 percent hovorí o významnejšom, vyše desaťpercentnom náraste, takže by mohli poraziť aj priemernú infláciu. Medzi slovenskými milionármi je najoptimistickejších osem percent. V porovnaní s Českom je tak vízia najvyššieho výnosu na Slovensku zhruba polovičná.

image
J&T BANKA

Rastové zložky portfólia

Obe skupiny dolárových milionárov vidia primárny zdroj bohatstva v príjmoch z podnikania, ktorému sa vo veľkej miere venujú, a tiež zo zamestnania. Popri tom prognózujú, že v budúcnosti zbohatnú predovšetkým vďaka investíciám. Slovenskí dolároví milionári očakávajú zaujímavý prínos pre ich bohatstvo takmer porovnateľne v dlhopisoch a akciách a popri nich ešte aj od investičných nehnuteľností. Tie v Česku mierne porážajú dlhopisy, ktoré tak zostávajú druhým najvýnosnejším aktívom v najbližšom dvanásťmesačnom horizonte, kým na Slovensku vedú, hoci len s nepatrným náskokom.

V Česku majú medzi bohatými prím, po zamestnaní a podnikaní, investície do akcií. Až pätina českých dolárových milionárov si tiež myslí, že k zmene ich bohatstva prispejú najmä investície do private equity, slovenských je 15 percent. Práve toľkí v Česku veria výkonnosti alternatívnych investícií do fondov, komodít, derivátov, drahých kovov a mien, kým na Slovensku je to o čosi viac, až 17 percent. (kse)

 

66 percent

slovenských milionárov

očakáva, že v najbližšom

roku zbohatne.

 

Nižšie úrokové sadzby ako stabilizačný faktor

Odznievanie inflácie dáva priestor na ukončenie cyklu zvyšovania úrokových sadzieb centrálnymi bankami s možnosťou mierneho uvoľnenia menovej politiky. To by sa malo pozitívne prejaviť aj v raste akciových trhov a mnohých tried dlhopisov. Nižšie trhové úrokové sadzby by zároveň mohli stabilizovať trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami. Bezpečným zdrojom bohatstva zostane príjem z podnikania, ktorému by sa mohlo dariť viac ako doteraz, s dosahovaním lepších hospodárskych výsledkov.

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
20. máj 2024 10:40