Anna Macaláková, riaditeľka J&T BANKY na SlovenskuJ&T BANKA
StoryEditor

Milionári veria akciám a dlhopisom

08.12.2023, 00:00

Milionári stále najviac veria investíciám do akcií zahraničných firiem. Potvrdil to aktuálny prieskum J&T BANKA WEALTH REPORT.

J&T BANKA WEALTH REPORT je pravidelný unikátny výskum o správaní, názoroch a zámeroch slovenských a českých dolárových milionárov, ktorý iniciovala J&T BANKA, expert na investície a správanie majetných a náročných ľudí. Prieskum mapuje investičné správanie a životný štýl dolárových milionárov, teda tých, ktorých disponibilný majetok má hodnotu minimálne jeden milión USD. Dáta vyzbierali pomocou online dotazníka. Do prieskumu sa zapojilo spolu 331 respondentov z radov dolárových milionárov, z nich bolo 119 Slovákov a 212 Čechov. Kvalitatívny pohľad doplnili hĺbkové rozhovory s 22 respondentmi, z nich bolo osem na Slovensku a 14 v Česku.

Milionári sú zrelí muži

Dolároví milionári sú podľa J&T BANKA WEALTH REPORT prevažne ekonomicky aktívni muži, majitelia či konatelia firiem. Priemerný vek slovenských dolárových milionárov je 53 rokov, za posledné dva roky sa nezmenil. Zjavný je príchod generácie mladších dolárových milionárov a podľa prieskumu sú jednak nástupcami ponovembrových podnikateľov, avšak do popredia sa dostávajú už aj úspešní startupisti.

Svet milionárov je naďalej v prevažnej väčšine mužským svetom. Percentuálny podiel ženského zastúpenia slovenských milionárov poskočil oproti minulému roku o dva percentuálne body na 18 percent. V Česku je zloženie dolárových milionárov veľmi podobné a podiel žien tam klesol z minuloročných 13 percent na úroveň 10 percent.

Vzhľadom na to, že na Slovensku a v Česku ide iba o prvú generáciu majetných ľudí, podiel žien v týchto kruhoch sa bude v budúcnosti síce zvyšovať, ale len pozvoľne. Na vytvorenie generačného kapitálu si budeme musieť ešte počkať, konštatuje J&T BANKA WEALTH REPORT. Muži nad ženami prevládajú aj v celosvetovom meradle, v budúcnosti by sa však mal pomer žien a mužov medzi milionármi vyrovnávať. Dôležitú úlohu v tomto zohrá okrem medzigeneračnej majetkovej výmeny aj fakt, že v porovnaní s minulosťou majú ženy už rovnaký prístup ku vzdelaniu a celkovo k príležitostiam a sebarealizácii tak v podnikateľskej oblasti, ako aj na trhu práce.

Aké investície preferujú

„Z hľadiska očakávaného najvyššieho zhodnotenia veria milionári už štvrtý rok za sebou najviac investíciám do akcií zahraničných firiem, čo svedčí o ich vysokej finančnej vyspelosti, keďže ich dôverou v túto triedu aktív neotriasol ani turbulentný rok 2022,“ zhrnula Anna Macaláková, riaditeľka J&T BANKY na Slovensku. V komentári k výsledkom prieskumu Anna Macalákova uviedla, že uplynulých 12 mesiacov prinieslo na finančné trhy aj do života milionárov „upokojenie a stabilizáciu“. Mimoriadne vysoká inflácia začala po opatreniach centrálnych bánk ustupovať, ceny energií sa v porovnaní s vlaňajškom zastabilizovali na podstatne nižších úrovniach a obavy z toho, že ich bude nedostatok, sa nenaplnili. „Vďaka týmto faktorom začali nielen milionári, ale aj bežná populácia vnímať súčasnú ekonomickú situáciu priaznivejšie, ukazuje aktuálny prieskum J&T BANKA WEALTH REPORT,“ doplnila Macaláková.

image
J&T BANKA

Čo úspešní očakávajú

Mimoriadne zaujímavé zhodnotenie očakávajú milionári aj od investícií do korporátnych dlhopisov, v ktorých vidia možnosť zafixovania aktuálne vysokých výnosov do splatnosti na dlhší čas, hodnotí Macaláková. Dodáva, že neprestávajú dôverovať ani investíciám do podnikania, a to aj v private equity fondoch, keďže sú presvedčení, že naďalej bude rásť ekonomika a s ňou aj firemné zisky. Konštatuje zároveň ich odklon od investícií do nehnuteľností. „Dôvera v ich budúce zhodnotenie sa u milionárov o čosi znížila, a to už druhý rok za sebou. Vyššie úrokové sadzby, prísnejšie úverové štandardy a z toho plynúci utlmený dopyt po bývaní totiž minimalizujú priestor na rast ich cien, a teda aj výnosov z investícií do nich,“ vymenovala hlavné dôvody Anna Macaláková.

Kam bohatí smerujú

Z hľadiska budúceho zhodnotenia sa milionári najviac rezervovane stavajú k investíciám do kryptomien. Pozornosť tej skupiny milionárov, ktorá bola v minulosti kryptomenám viac naklonená, sa v poslednom období obrátila skôr smerom k investíciám do oblasti umelej inteligencie. Na rozdiel od kryptomien má podľa nich táto technológia zreteľné výhody a hmatateľné praktické využitie. Milionári na Slovensku sú dlhodobo zástancami myšlienky Európskej únie. „Uvedomujú si, že výhody členstva na čele s bezbariérovým prístupom na spoločný trh prevyšujú nad negatívami či snahou o centralizáciu rozhodnutí. Napríklad prijatie eura považuje 96 percent milionárov na Slovensku za pozitívny krok“, hovorí Anna Macaláková. Postrádajú však jasnejšiu politickú víziu na domácej scéne.

image

Anna Macaláková, riaditeľka J&T BANKY na Slovensku

J&T BANKA

Kto je Anna Macaláková

Riaditeľkou J&T BANKY na Slovensku je deviaty rok a členkou predstavenstva banky od roku 2018. V J&T BANKE pracuje viac ako 17 rokov. V minulosti riadila privátne bankovníctvo aj odbor Komfort. Vyštudovala odbor Bankovníctvo a investície na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Ako vidí svet dolárový milionár

  • Aj napriek turbulenciám v roku 2022 verí, že najzaujímavejšie zhodnotenie prinesú akciové trhy.
  • Rastie jeho dôvera v korporátne dlhopisy, ktoré ponúkajú možnosť zafixovania atraktívnych výnosov do splatnosti.
  • Verí v ekonomický rast a v rast firemných ziskov, čo sa prejavuje v jeho ochote investovať do private equity.
  • Vyššie úrokové sadzby znižujú jeho motiváciu investovať do nehnuteľností, expozíciu voči tomuto typu investície má už dostatočnú.
  • Stúpa jeho dôvera v startupy najmä vďaka boomu okolo AI, v ktorej vidí praktickú a priekopnícku technológiu.
  • Plánuje posilniť najmä akciovú zložku svojho investičného portfólia.
  • Nepochybuje, že dolár si udrží postavenie hlavnej rezervnej meny sveta.
  • Hodnota jeho majetku zaznamenala rast, do budúcnosti sa pozerá v tejto oblasti optimisticky.
  • Za hlavný cieľ správy majetku považuje jeho zhodnotenie a zaistenie renty.
  • Pri investičných rozhodnutiach verí tým, ktorí sami aktívne investujú.
  • Výhody členstva v Európskej únii s jednotným trhom a prijatie eura majú podľa neho pozitívny vplyv na kvalitu života.
  • Za najväčšie problémy Slovenska považuje fungovanie zdravotníctva, chaos na politickej scéne a absenciu politickej vízie.
  • Šírenie dezinformácií vidí ako jednu z najväčších hrozieb súčasnosti.
  • Je spoločensky zodpovedný, ESG vníma ako marketingovú snahu predávať niečo, čo by malo byť samozrejmosťou.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
09. máj 2024 11:25