Do sveta investícií silne zasiahne umelá inteligencia.Dreamstime
StoryEditor

Nie je ľahké získať si dôveru bohatých

08.12.2023, 00:00

Dolároví milionári sa čoraz častejšie stávajú investormi, investície tak predstavujú primárny zdroj ich bohatnutia. Polovica z nich vyhlasuje, že ich svet investícií a akciových titulov baví.

Získať si dôveru dolárových milionárov však nie je ľahké. Ak niekto iba rozdáva rady, ale sám neinvestuje, nedôverujú mu. U dolárových milionárov došlo aj k akejsi dezilúzii z odborníkov na investície, ktorí boli aktívni na sociálnych sieťach v časoch nízkych úrokových sadzieb a býčieho akciového trhu, keď pri raste väčšiny rizikových aktív nebolo zložité predikovať vývoj. V náročnejšom ekonomickom období sa však ukázalo, že ich investičné odporúčania by skončili v stratách.

Správa portfólia

Milionári si však veľmi dobre uvedomujú, že detailná znalosť trhu je časovo náročná, na správu svojho portfólia tak často využívajú odborníkov.

Tento trend zosilnel najmä po poklesoch na trhoch v minulom roku, keď aspoň časť svojho portfólia zverila viac ako polovica dolárových milionárov na Slovensku profesionálom v oblasti investícií.

Pri investíciách do akcií sa snažia dolároví milionári predovšetkým investovať do titulov z odboru, ktorému rozumejú, alebo v ktorom podnikajú. O firmách, do ktorých investujú, sa radi rozprávajú so svojím okolím. Až 90 percent milionárov považuje zodpovedný prístup k prírode a k spoločnosti vyjadrený prostredníctvom ESG za samozrejmosť.

image
J&T BANKA

Mimo USA a Západu

Aj napriek výkyvom trhu zostávajú akcie pre dolárových milionárov primárnym investičným nástrojom. Jeden z najväčších ročných poklesov akciových trhov vlani nijako neotriasol ich dôverou v to, že akcie ako najrizikovejšia z hlavných tried finančných aktív by mali z dlhodobého hľadiska priniesť aj najvyššie výnosy. Zároveň však platí, že po rastovej dekáde s nadštandardným zhodnotením, predovšetkým amerických akcií, najmä tí starší očakávajú pomalší rast amerického akciového trhu pre vyššie úrokové sadzby a menej expanzívnu menovú politiku v kombinácii s vyššími firemnými daňami a bohatšími valuáciami. Viac ako štvrtina dolárových milionárov, osobitne mladších, plánuje investovať viac do akcií mimo USA a Západu, zvlášť pre lepší potenciál dlhodobého rastu pri nižšom ocenení.

USA menej dominantné

Výrazná väčšina milionárov si myslí, že Spojené štáty už nebudú mať také dominantné postavenie vo svete ako v minulosti, avšak aj napriek rastu ich verejného dlhu si dolár naďalej udrží pozíciu hlavnej rezervnej meny sveta, keď oproti nemu nie je reálna alternatíva.

Dôveru v dolár nepodkopala ani expanzívna menová politika Fedu, ani rast amerického zadlženia s vysokými deficitmi rozpočtu v ostatných rokoch. A to najmä preto, že nielen milionári si uvedomujú, že dolár predstavuje vzájomne prepojený inštitucionálny systém, ktorému zatiaľ väčšina sveta verí. Navyše dolár sa stále môže oprieť o najsilnejšiu armádu sveta, ak by prišla veľká kríza, ktorá by prekročila hranice ekonomických problémov.

Narastajúce geopolitické napätie a blízky vojnový konflikt zmenili postoj dolárových milionárov k zbrojnému priemyslu, pričom ho teraz viac ako dve tretiny z nich označujú za sľubnú oblasť pre investície.

  • 87 percent milionárov na Slovensku verí tým odborníkom, ktorí aj sami investujú, a v Česku je to podobné.
  • 62 percent milionárov na Slovensku verí, že akcie amerických firiem sú pre dlhodobé investície bezpečnejšie než akcie z nášho regiónu, v Česku je to až 69 percent.
  • 58 percent slovenských milionárov si myslí, že je príhodný čas na investície do firiem, ktoré poskytujú softvér a hardvér na prácu s AI a viac ako polovica tak uvažuje aj v Česku.

 

Podľa milionárov je AI praktická a prevratná

Pojem umelá inteligencia je milionárom veľmi dobre známy, dokonca viac ako polovica z nich deklaruje, že presne vie, čo sa pod týmto pojmom ukrýva. Všeobecne vzaté, umelá inteligencia je vnímaná ako jasná, praktická a priekopnícka inovácia.

AI vôbec nezatracujú

Podľa prieskumu J&T BANKA WEALTH REPORT dve tretiny dolárových milionárov vidia AI ako natoľko prevratnú, že môže viesť k ekonomickým otrasom a vymiznutiu celých profesijných špecializácií. Viac ako 40 percent dolárových milionárov priznáva, že ide o technológiu, ktorá sa ľudstvu v určitých ohľadoch vyrovná alebo ho dokonca prekoná. Pokiaľ by AI spôsobila zánik mnohých pracovných miest, vytvorí nové profesie a bude mať celkový prínos pre zamestnanosť a ľudstvo.

AI vytláča kryptomeny

Dolároví milionári si uvedomujú, že umelá inteligencia ovládla priestor, ktorý predtým médiá venovali najmä kryptomenám. Rovnako sú si vedomí toho, že vďaka neustálemu informovaniu o AI môžu vznikať nereálne očakávania, ktoré môžu viesť až k novej technologickej bubline.

Vhodný čas na investície

Súčasný rast cien akcií technologických firiem považujú milionári za prehnaný aj s ohľadom na fakt, že prínos AI sa prejaví až neskôr.

Takmer polovica hľadá spôsob využitia AI vo svojom podnikaní a tiež priznáva, že im táto technológia už uľahčuje prácu a život.

Prieskum J&T BANKA WEALTH REPORT zistil, že už takmer dve tretiny milionárov vidia vhodný čas na investície do firiem, ktoré poskytujú softvér a hardvér na prácu s umelou inteligenciou.

Odlišné obavy

Obava, ktorú majú dolároví milionári ohľadne umelej inteligencie, je jej zneužitie, ktoré by mohlo predstavovať hrozbu pre dôveru v spoločnosť a demokraciu, prípadne by mohla byť zneužitá na šírenie dezinformácií, teda na ešte väčšie zmätenie, čo je a čo nie je pravda.

V porovnaní s milionármi je bežná populácia ohľadne umelej inteligencie viac skeptická. Nevníma v takej miere jej praktické využitie a tiež sa viac obáva ohrozenia zo strany AI.

image

Nemocničná budova na bratislavských Kramároch si pýta obnovu a žiadnu novú verejnú nemocnicu už vyše 30 rokov nemáme.

UNB

Niektoré spoločenské témy rezonujú v oboch krajinách

Výskum J&T BANKA WEALTH REPORT ukázal témy, ktoré vnímajú slovenskí aj českí milionári veľmi podobne. Týkajú sa napríklad rozdelenej či rozhádanej spoločnosti, ktorú polarizujú politické a celospoločenské témy. Ďalej ide o výzvy súvisiace s kvalitou školstva a so systémom vzdelávania, čo deklaruje pätina slovenských aj českých dolárových milionárov. Zároveň každý štvrtý slovenský a český dolárový milionár vidí hrozbu v náraste dezinformácií a deficite mediálnej gramotnosti.

V čom sa rozchádzajú

Slovenskí dolároví milionári vidia vážnejší problém v nestabilite politickej scény, v nedostatočnej politickej vízii, ako aj vo fungovaní zdravotníctva, tí českí oveľa častejšie vo vysokej inflácii, v zadlženosti štátu a v (ne)efektivite štátnej správy. V Česku vníma ako najväčší problém infláciu až 30 percent bohatých, na Slovensku len 13 percent.

V porovnaní s českými dolárovými milionármi je práve stav zdravotníctva tým najpálčivejším problémom slovenského dolárového milionára, tento problém trápi až tretinu, čo je medziročný nárast o 12 percentuálnych bodov. Ako sami deklarujú, zdravotnú starostlivosť preto čím ďalej, tým viac vyhľadávajú a využívajú za hranicami Slovenska.

Ako zmýšľa populácia

Podmienky na podnikanie trápia napríklad len deväť percent slovenskej populácie, ale až 28 percent milionárov, čo súvisí s tým, že pre väčšinu milionárov je podnikanie zdrojom ich bohatstva. Až 34 percent slovenskej populácie považuje za najpálčivejší problém vysokú infláciu, 29 percent k nim radí korupciu a pätina cenu energií.

V porovnaní s vlaňajškom, keď cenu energií považovalo za najpálčivejší problém až 53 percent populácie, pokles možno vysvetliť tým, že ceny palív v porovnaní s vlaňajškom klesli a regulované ceny energií zostali zastropované na netrhových úrovniach. Nenaplnili sa scenáre o ich ďalšom zvyšovaní a hroziacom nedostatku energií. 

 

Európska únia zvyšuje kvalitu života

Dolároví milionári sú dlhodobo zástancami myšlienky Európskej únie, prezradili v prieskume J&T WEALTH REPORT.

Európska únia má podľa nich stále pozitívny vplyv a výhody členstva na čele s bezbariérovým prístupom na spoločný trh stále prevyšujú nad negatívami či snahami o centralizáciu rozhodnutí. Napríklad prijatie eura považuje drvivá väčšina milionárov na Slovensku za pozitívny krok.

Celkovo sú presvedčení, že EÚ má pozitívny vplyv na kvalitu života v členských krajinách.

Milionári preferujú aktívnejšiu úlohu našich krajín v európskom zoskupení.

Dve tretiny deklarujú, že prílišná snaha o reguláciu poškodzuje členské krajiny. Nadpolovičná väčšina označuje Európsku úniu v jadre za ľavicovú, teda nie za politicky neutrálnu.

Všeobecná populácia na Slovensku si oveľa menej uvedomuje výhody vstupu do eurozóny, aj keď za pozitívny krok to považuje ešte stále väčšina Slovákov.

Bežná populácia v porovnaní s milionármi už v oveľa menšej miere zastáva názor, že Európska únia má pozitívny vplyv na kvalitu života. S milionármi sa však bežní občania zhodujú napríklad v tom, že miestni politici podľa nich zhadzujú problémy na Európsku úniu, aby zakryli vlastnú neschopnosť.      

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
09. máj 2024 11:48