StoryEditor

Kompost je jedným z efektívnych riešení na zachovanie biodiverzity

25.05.2024, 00:00

Zem je krásna svoju rozmanitosťou, ktorá odjakživa fascinuje všetky ľudské civilizácie. Nespočetné množstvo rozmanitých druhov rastlín, živočíchov a mikroorganizmov, teda biodiverzita, má kľúčový význam pre udržanie ekosystémov, ktoré sú zárukou existencie života na planéte.

Dnešný deň (22. máj) už každoročne patrí práve BIODIVERZITE, poukazuje na hrozby jej straty a dôležitosť jej ochrany. Ekosystémy sú totiž vystavené odlesňovaniu, nadmernému rybolovu, znečisťovaniu životného prostredia, v čoho dôsledku dochádza ku klimatickým zmenám, ktoré majú devastačné dôsledky na život na Zemi.

Biodiverzitu významne ohrozuje aj pôdna erózia. Hoci riešení tohto problému je niekoľko, jedno je veľmi jednoduché a dostupné. Je ním kompostovanie a aplikácia kompostu do pôdy. Má mimoriadny efekt na zmenu biodiverzity pôdy, jej vlastností a predovšetkým na zmenu jej štruktúry, čím zvyšuje absorpciu vody v pôde.

image
Marius Pedersen

Pridaním kompostu do pôdy sa jej štruktúra zlepšuje omnoho rýchlejšie ako pri použití hnoja, močovky či zeleného hnojiva. Kompost sa totiž svojimi vlastnosťami veľmi ponáša na prirodzenú pôdu.

No nie je kompost ako kompost. Jeho kvalitu výrazne ovplyvňuje aj to, aké má pH a obsah organických látok. Optimálne pH pôdy je neutrálne. Na jeho hodnote teda veľmi záleží. Spoločnosť Marius Pedersen vyrába alkalický kompost s pH 8 – 9. Pravidelnou aplikáciou do pôdy upravuje jej pH, čím zlepšuje schopnosť rastlín prijímať živiny. Veľký význam má najmä pri zapracovaní do kyslých pôd, ktorých je na Slovensku neúrekom, pretože zvyšuje ich pH, a tým aj schopnosť prijímať živiny. Podstatné sú organické látky, tie totiž zvyšujú vodozádržné vlastnosti pôdy, teda schopnosť pôdy zadržiavať vodu na obdobia sucha. Aj z týchto dôvodov je vhodné pravidelne hnojiť kompostom.

image
Marius Pedersen

Výrobou kompostu sa zaoberáme už niekoľko rokov. Jedným z našich cieľov je prispievať k zvyšovaniu kvality a biodiverzity pôdy, a preto výrobu kompostu považujeme za kľúčovú. Hlavnými odberateľmi nášho kompostu sú veľkoodberatelia a maloodberatelia, ktorí ho využívajú na úpravu pôdy v poľnohospodárstve, sadovníctve, záhradníctve, krajinotvorbe či úprave a výsadbe verejnej zelene. Hotové komposty vyrábané našou skupinou získali certifikáty vydávané Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym a spĺňajú najvyššie kvalitatívne štandardy,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Marius Pedersen Slovensko Oliver Šujan.

image
Marius Pedersen

Kompost má skutočne všestranné využitie. Je vhodný na základné hnojenie poľnohospodárskych pozemkov, záhrad, ovocných sadov, okrasných záhradníckych plôch, pri výsadbe stromov, okrasných drevín a trvaliek. Využíva sa aj na rekultiváciu plôch, zúrodňovanie pôdy či pri zakladaní a pestovaní trávnikov a je vhodný aj na miešanie substrátov.

Je zdrojom základných živín, ktoré sú veľmi dôležité pre pôdu a rastliny. Obsahuje dusík, fosfor, draslík, horčík, vápnik a množstvo stopových prvkov. Obohacuje pôdu o organické látky, ktoré sú zdrojom energie a stavebných látok pre pôdne organizmy a rastliny. Tým zvyšuje retenčné a infiltračné schopnosti pôdy pre dažďovú vodu.

Je teda logické, že pravidelné hnojenie kompostom trvalo zlepšuje pôdnu štruktúru.

image
Marius Pedersen

Kompost je preto veľmi dôležitý aj z hľadiska biodiverzity. Prečo?

  • Obsahuje mikrobióm, ktorý po zapracovaní robí pôdu živou.
  • Huby rastúce v komposte podporujú v pôde mykorhízu.
  • Humínové látky vznikajúce rozkladom prevažne rastlinných zvyškov vytvárajú v pôde vhodné prostredie na život drobných organizmov, ktoré v pôde hnojenej priemyselnými hnojivami neprežijú.
  • Drobné organizmy priťahujú vtáctvo a iné drobné živočíchy.

Podporiť biodiverzitu teda nemusí byť žiadna veľká veda. Stačí využívať kvalitný kompost a dopriať pôde to, čo si z nej berieme. Je úžasné, že nám to potom vráti.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
16. jún 2024 23:08