Freepik
StoryEditor

AI aktuálne: 2500 znakov, 2 minúty čítania

28.06.2024, 00:00

Vyzerá to tak, že umelá inteligencia je viac než len buzzword, akým boli pred pár rokmi blockchain alebo rozšírená realita.

Momentálne najpoužívanejší voľne dostupný systém umelej inteligencie je produkt OpenAI, ktorým je ChatGPT s aktuálnou verziou GPT-4.0. Tieto verzie nie sú len o zvyšovaní čísel, ale rastie aj komplexita AI modelu.

Pri prvej verzii mal model umelej inteligencie 117 miliónov parametrov, zatiaľ čo aktuálna verzia má 117 biliónov parametrov. Tieto parametre si môžeme predstaviť ako doplnkové vybavenie auta – čím viac ich máme, tým viac funkcionalít má naše auto. V prípade AI ide o schopnosť učiť sa a riešiť komplexnejšie úlohy.

ChatGPT  patrí medzi aplikácie, ktoré získali v krátkom čase nad milión používateľov – konkrétne prvý milión používateľov mal už päť dní od vydania.

V súčasnosti má viac ako 180 miliónov používateľov, ktorí sa denne pýtajú rôzne otázky - úlohy do školy, či pomoc pri každodennej práci, alebo sa odpoveďami inšpirujú.

Z geografického hľadiska tvoria používatelia zo Spojených štátov amerických 13,79 % celkových používateľov ChatGPT.

Z pohľadu vekovej distribúcie vyzerá byť nástrojom mladšej generácie, kde až 59 percent aktívnych používateľov má menej než 35 rokov a iba niečo nad 9 percent má viac než 55 rokov.

Reflektujú to aj najčastejšie okruhy otázok, ktoré sa pýtame AI nástroja, ako informácie ohľadom programovania, generovanie marketingového obsahu alebo otázky ohľadom hier. Spôsobené to môže byť aj kvôli strachu alebo neinformovanosti o AI medzi staršou generáciou.

Tieto nástroje sú voľne dostupné a je možné ich využívať aj zadarmo. Preto odporúčam, ak sa o to zaujímate a ešte ste AI nástroje neskúšali, smelo do toho. Pomocou textového okna sa môžeme s AI porozprávať na rozumnej úrovni, či už chceme nový recept alebo potrebujeme vzorec na výpočet daní.

Odpovede, ktoré vám umelá inteligencia poskytne, si však treba overovať, pretože niekedy sa aj ona mýli. Percento chybovosti sa pohybuje medzi 3 až 30 %. Je to však závislé aj od správnej formulácie otázky.

Ak nie sme spokojní s odpoveďou, treba trochu zmeniť otázku alebo si znovu vyžiadať odpoveď, ak sa nám zdá, že AI aplikácia nám vracia nesprávne informácie.

V sumári, AI tu s nami podľa aktuálnych štatistík ostane a pomaly, ale isto sa stáva každodenným nástrojom pre mnohých z nás. Potenciál má stále obrovský a výskum v tomto smere stále napreduje, aby sme mali čoraz lepšie AI aplikácie.

Peter Bakonyi, Aliter Technologies

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
28. jún 2024 00:03