Suma za povodňové škody na Slovensku v roku 2023 narástla oproti obdobiu predtým na viac ako trojnásobok.pixabay
StoryEditor

Škody po povodniach sú stále vyššie – na čo sa majú majitelia rodinných domov pripraviť?

22.07.2024, 00:00

Podľa údajov Ministerstva životného prostredia SR presiahli vlani povodňové škody a ďalšie náklady spojené s povodňami hodnotu 7 miliónov eur. V porovnaní s rokom 2022 išlo o viac než trojnásobnú sumu.

Vyše polovicu z vyčíslených nákladov predstavovali škody na majetku fyzických osôb. Najčastejšie pritom išlo o oblasti v čiastkovom povodí riek Bodrog, Slaná, Ipeľ, Dunaj, Váh a Hornád.

Uplynulé letné sezóny ukazujú, že povodne a záplavy predstavujú v našich geografických podmienkach aj v dôsledku klimatických zmien čoraz väčšie riziko – najmä, ak máte rodinný dom v údoliach blízko riek či v svahovitých terénoch. Kritické sú aj oblasti s vysokou zrážkovou činnosťou a narušeným odtokovým režimom.

Nárast škôd potvrdzujú aj údaje z najväčšej poisťovne na Slovensku. „KOOPERATIVA evidovala v roku 2023 spolu 624 škôd spôsobených povodňami s očakávanou výškou plnenia na úrovni takmer 940-tisíc eur. V porovnaní s rokom 2022 išlo o viac ako štvornásobný nárast,“ približuje hovorkyňa poisťovne Silvia Nosková Illášová. Údaje z prvého polroka 2024 už teraz naznačujú ďalšie rekordné dáta. Do konca júna evidovala poisťovňa KOOPERATIVA bezmála 300 škôd s očakávaným plnením presahujúcim 1 milión eur. Je treba počítať s tým, že tieto čísla ďalej výrazne porastú, keďže druhý polrok býva spravidla na povodňové aktivity kritickejší.

Aké zabezpečenie rodinného domu pomôže?

Na potenciálne rozvodnenie vodného toku v blízkosti rodinného domu či dopady prívalových dažďov alebo krupobitia sa oplatí myslieť dopredu. Škodám možno do veľkej miery predchádzať viacerými opatreniami.

Najúčinnejším spôsobom je zabudovať protipovodňové riešenia už pri projektovaní a výstavbe domu. Hoci ide o väčšie investície, je užitočné pamätať na počiatočné vyvýšenie domu nad úroveň záplavovej hladiny, vodotesné základy, a tiež vstupné dvere a okná na prízemí s extra tesnením. Rovnako je treba zaistiť správne fungovanie odtokových žľabov a dažďových zvodov, aby ste odviedli vodu od domu a predišli jej hromadeniu sa v jeho blízkosti. Zvážte aj inštaláciu protipovodňových spätných klapiek do odpadového potrubia a kanalizácie, aby ste zabránili spätnému toku vody do domu.

image

Účinným spôsobom ako znížiť potenciálne dopady povodní je budovanie dažďových záhrad či zberných jazierok. 

CEEV Živica

Vodozádržné opatrenia ako súčasť pozemku

Na extrémny príval vody môžete vopred pripraviť aj samotný pozemok a záhradu. Ak je to pri výstavbe možné, vyspádujte terén okolo domu tak, aby voda stekala od domu, a nie k nemu. Vyhnite sa pestovaniu stromov a kríkov tesne pri budove, pretože by mohli brániť odtoku vody.

Účinným spôsobom ako znížiť potenciálne dopady povodní je budovanie dažďových záhrad či zberných jazierok. Dažďová voda z vašej strechy, chodníka či parkovacej plochy tak bude môcť prirodzene vsiaknuť do pôdy a nepreplní kanalizáciu. Toto opatrenie navyše na vašom pozemku vytvorí príjemnú zelenú oázu, ktorá do vášho okolia pritiahne viac života. „Dažďová záhrada dokáže vodu cielene odviesť a vsiaknuť na mieste, kam zrážky spadli. Vysadené rastliny zároveň vyparovaním ochladzujú okolité prostredie, čo pomáha spríjemniť mikroklímu,“ vymenúva výhody odborníčka na vodozádržné opatrenia, Katarína Lepešková z organizácie CEEV Živica. Ďalej vysvetľuje, že dažďová záhrada je v zásade priehlbina v pôde s výsadbou vhodných rastlín, ktorá umožňuje ľahké vsakovanie vody privádzanej z dažďového odkvapu. Rozloha plochy tejto záhrady by mala byť prispôsobená veľkosti strechy, pričom by mala byť umiestnená 5 – 10 metrov od budovy. Vhodné je vybrať slnečné miesto a nevysadiť ju nad existujúcu kanalizáciu.

image

Škodám pri povodniach možno do veľkej miery predchádzať viacerými opatreniami. 

freepik

Dôležitou zložkou zmierňovania dôsledkov extrémnych dažďov na pozemku je aj vegetácia a budovanie priepustných povrchov. „Trávniky vedľa spevnených povrchov by mali byť osadené nižšie a obrubníky by mali byť správne vyspádované, aby tadiaľ mohla odtekať voda. Zároveň, ak si chceme pred domom vybudovať parkovacie miesto, nemala by byť prvou voľbou zámková dlažba s betónovým lôžkom,“ odporúča Katarína Lepešková. Aj pri budovaní chodníkov a terasy je vhodné uprednostniť priepustný, resp. polopriepustný povrch, napr. štrk, mlat či vodopriepustnú dlažbu, čo umožní vode prenikať do pôdy.

image

Kvôli stále stúpajúcim cenám bývania a nákladov na rekonštrukcie už pôvodná poistka nebude na úhradu opráv stačiť.

freepik

Poistite si svoj domov na aktuálnu hodnotu vášho majetku 

Ak aj svoj dom a pozemok zabezpečíte, živlom sa rozkázať nedá. Riziko nepredvídaných nepríjemností zostáva stále prítomné. Najefektívnejší spôsob, ako sa ochrániť pred finančnou stratou, ktorú predstavuje zničenie majetku vytopením, extrémnymi búrkami, vetrom či požiarom, je poistenie nehnuteľnosti a domácnosti.  

Kvôli stále stúpajúcim cenám bývania a nákladov na rekonštrukcie už pôvodná, pred pár rokmi nastavená poistka nebude na úhradu opráv stačiť. „V prvom rade je kľúčové nastaviť si poistenie na aktuálnu hodnotu svojho majetku – teda nehnuteľnosti aj zariadenia domácnosti. Zároveň je potrebné mať v poisťovni dohodnutú automatickú indexáciu poistnej sumy. Tá zabezpečí, že klient bude mať svoj majetok poistený vždy na jeho aktuálnu hodnotu a vyhne sa neželanému podpoisteniu,“ vysvetľuje za poisťovňu KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová a zdôrazňuje, že iba pri tomto postupe a k tomu správnom výbere individuálnych pripoistení sa dá spoľahnúť na preplatenie celej očakávanej sumy za opravy po vzniknutej škode.

Myslite aj na pripoistenie záhrady

Investície do budovania modernej záhrady sa dokážu vyšplhať vysoko. Ak si chcete zabezpečiť maximálnu ochranu pred vyčíňaním počasia či neprajnými ľuďmi, informujte sa v poisťovni na konkrétne pripoistenia k svojej nehnuteľnosti. Tie v Kooperative umožňujú dopoistiť aj vedľajšie stavby na pozemku, ako garáž, hospodárske budovy, bazén či záhradný domček. Proti živlom, krádeži alebo vandalizmu sa dá poistiť aj záhrada a jej súčasti – stromy, skalky, jazierka. K poisteniu nehnuteľnosti či domácnosti si môžete dokonca pripoistiť aj pomník na cintoríne.

image

K poisteniu domova a pripoisteniam podľa vlastného výberu môžete získať aj ďalšie bezplatné benefity a asistenčné služby.

freepik

Poistný produkt Bezstarostný domov od Kooperativy umožňuje nastaviť si kompletné poistenie nehnuteľnosti a domácnosti podľa svojej situácie a potrieb, a to všetko na jednej zmluve. K poisteniu svojho domova a k pripoisteniam podľa vlastného výberu môžete získať aj ďalšie bezplatné benefity a asistenčné služby. Poisťovňa vám dokáže pomôcť aj v bežných situáciách. Napríklad, ak sa vymknete alebo stratíte kľúč, uhradí služby zámočníka, v prípade technickej havárie v dome alebo byte preplatí náklady za služby inštalatéra, plynára či elektrikára.

Unikátnym riešením je aj benefit Zelená domácnosť, vďaka ktorému viete aktívnou úsporou elektriny alebo vody ušetriť aj na poistnom. „Ak má klient nastavenú indexáciu poistnej zmluvy a vďaka svojmu uvedomelému hospodáreniu sa u nás preukáže znížením spotreby energií a vody, v nasledujúcom období získa zľavu z poistného,“ uzatvára hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
05. september 2024 10:21