S novými technológiami pribúdajú nové vektory kyberútokov.Dreamstime
StoryEditor

Len aby naše nadšenie nepredbehlo bezpečnosť

23.08.2024, 00:00

Zatiaľ čo smart budovy a elektromobilita prinášajú významné výhody v oblasti efektivity, komfortu a udržateľnosti, zároveň predstavujú nové ciele pre kybernetické hrozby.

Smart budovy

Inteligentné budovy sú smart aj preto, lebo sú vybavené pokročilými technologickými systémami na riadenie a optimalizáciu osvetlenia, vykurovania, výťahov, ventilácie, bezpečnosti a ďalších kritických funkcií. Kybernetická bezpečnosť smart budov je preto kľúčovým aspektom, ktorý nesmieme podceňovať.

Jednou z hlavných hrozieb je neoprávnený prístup k systému správy budovy. Hackeri môžu manipulovať s výťahmi, osvetlením či dokonca s vykurovacím systémom a klimatizáciou. Môže to viesť k narušeniu prevádzky, vysokým energetickým nákladom alebo dokonca k fyzickým škodám.

Bezpečnostné systémy, ako sú kamery a prístupové dochádzkové systémy, môžu byť znefunkčnené, čo zvyšuje riziko fyzického preniknutia do budovy. Ďalším rizikom je odstavenie napájania v dátovom centre, čo môže mať ďalekosiahle následky na prevádzku.

Kyberbezpečnosti smart budov by sa mala venovať pozornosť, pretože z hľadiska ochrany je to zanedbaná infraštruktúra, ktorá nemá zavedené silné bezpečnostné opatrenia. Sem esenciálne patrí segmentácia sietí, pravidelné aktualizácie softvéru, šifrovanie komunikácie a dôkladný monitoring systému.

Rovnako dôležitá je aj vzdelanosť a školenie zamestnancov v kybernetickej bezpečnosti, aby sa minimalizovalo riziko ľudskej chyby.

Iba kombináciou technologických a organizačných opatrení môžu smart budovy plne využívať svoj potenciál bez toho, aby sa stali obeťou kybernetických útokov.

Nabíjacie stanice

S rastúcou popularitou elektrických vozidiel sa stáva kybernetická bezpečnosť ich nabíjacích staníc kľúčovou témou. Inteligentné technológie umožňujú monitorovanie a riadenie nabíjacieho procesu na diaľku, čo však otvára dvere pre potenciálne kybernetické hrozby.

Hackeri dokážu manipulovať s nabíjacím procesom, zneužívať osobné údaje, alebo dokonca narušiť elektrickú sieť, ak sú nabíjačky integrované do smart grid systémov.

Okrem toho môžu byť „nabíjačky“ použité ako nástroj na vydieranie prevádzkovateľov prostredníctvom ransomvéru, ktorý by zablokoval prístup k nabíjacím bodom.

Pre zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti nabíjacích staníc je nevyhnutné implementovať silné bezpečnostné protokoly, ako je šifrovanie dát, pravidelné aktualizácie softvéru a autentifikácia používateľov.

Je dôležité, aby boli nabíjačky oddelené od iných kritických infraštruktúr a pravidelne monitorované pre identifikáciu a prevenciu potenciálnych útokov. Len tak môžeme zaručiť bezpečné a spoľahlivé využívanie nabíjačiek v rýchlo sa rozvíjajúcom trhu elektromobility.

Martin Fábry, konzultant pre kyberbezpečnosť kritickej infraštruktúry Accura

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
30. august 2024 22:41