StoryEditor

Gyimesi: Ak budem na kandidátke Aliancie, tak na 150. mieste

04.05.2023, 13:51
Autor:
TASRTASR

Rokovania ešte nie sú ukončené. Poslanec tvrdí, že problém s jeho osobou má zopár jednotlivcov z platformy Mosta-Híd.

Nezaradený poslanec Národnej rady György Gyimesi potvrdil, že by mohol kandidovať za mimoparlamentnú maďarskú stranu Aliancia zo 150. miesta.

Rokovania ešte nie sú ukončené. Poslanec tvrdí, že problém s jeho osobou má zopár jednotlivcov z platformy Mosta-Híd.

image

Gyimesi: Ak budem na kandidátke Aliancie, tak na 150. mieste

Platformy Spolupatričnosť ani SMK nemajú podľa Gyimesiho problém s tým, aby kandidoval za Alianciu. "Je tu zopár politikov Mosta-Híd, ktorí to odmietajú, ktorí chcú rozdeliť kandidátku alebo minimálne na nej byť nechcú," povedal poslanec novinárom s tým, že on žiadne ultimáta nedáva a chce, aby na kandidátke boli všetci.

Rokovania sa podľa neho ešte neukončili, dohodli sa zatiaľ na 150. priečke. "Teraz sa dohadujeme na tom, aby ostatné platformy s tým boli v poriadku," doplnil. Problémy s jeho osobou považuje za žabomyšie vojny. Dodal, že rovnaké hodnoty, aké má on, má 50 percent strany, ako aj ďalší jednotlivci. "Ak sa boja, že preváži sociálno-konzervatívny rozmer strany, tak je na nich, aby ho vedeli vykompenzovať," reagoval na predstaviteľov Aliancie, ktorí s ním majú problém.

Tí, ktorí majú záujem, aby mala maďarská komunita po voľbách inštitucionálne zastúpenie v parlamente, budú podľa Gyimesiho na kandidátke Aliancie. Zároveň dodal, že ak by prijal ponuku lídra OĽANO Igora Matoviča a išiel by na ich kandidátku, rozdeľoval by Maďarov. Myslí si, že v tom prípade by sa Aliancia nedostala do parlamentu. Kandidatúrou za Alianciu teda podľa svojich slov nič nerozdeľuje, ale, naopak, spája. Gyimesi vylúčil, že by po prípadnej nedohode s Alianciou napokon šiel do volieb na kandidátke OĽANO.

Predseda Republikovej rady Aliancie László Sólymos už reagoval, že odmieta byť na jednej kandidátke s Gyimesim. Zároveň obviňuje SMK z podvodu voči spojencom. Za Gyimesiho presadzovaním vidí záujem úzkej skupiny ľudí vo vnútri strany, ktorá nerešpektuje stanovy ani konsenzus medzi platformami Aliancie, čo podľa neho môže reálne viesť k rozpadu.

Predstavitelia platformy Most-Híd deklarovali, že pri kandidátnej listine Aliancie nemajú výhrady voči kandidatúre členov SMK a Spolupatričnosti.

Pripomenuli však, že podľa stanov strany možno predložiť zoznam kandidátov na republikovej rade až po schválení republikovým grémiom a o kandidátke nemôže rozhodnúť len predseda Aliancie.

01 - Modified: 2024-04-07 13:52:04 - Feat.: - Title: Šéf Aliancie Forró pre HN: Splnili sme cieľ. Som rád, že aj Maďari k tomu pomohli (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-03 16:44:02 - Feat.: - Title: "Garant vzťahov s Maďarskom." Členovia predsedníctva Aliancie podporili Pellegriniho 03 - Modified: 2024-03-28 11:58:52 - Feat.: - Title: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna, tvrdí Čaputová o NATO 04 - Modified: 2024-03-27 16:35:18 - Feat.: - Title: "Hazard so stranou." Forró podporil Pellegriniho bez diskusie, člen predsedníctva Aliancie sa cíti podvedený 05 - Modified: 2024-03-19 17:30:00 - Feat.: - Title: Prezidentský kandidát Forró pre HN: Fico nám sľúbil otvoriť zákon o národnostných menšinách
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 20:17