StoryEditor

Taliansko sa dohodlo s Albánskom na zriadení utečeneckých táborov pre migrantov, ktorí priplávali po mori ​

06.11.2023, 20:17
Autor:
ČTKČTK

Tábory v balkánskej krajine by mali začať fungovať na jar budúceho roka,

Taliansko sa dohodlo s Albánskom na zriadení utečeneckých centier v tejto balkánskej krajine. Rím do nich chce posielať časť migrantov, ktorí nelegálne priplávajú po mori do Talianska.

Pomoc až pre 36-tisíc migrantov

Projekt dnes po rokovaní v Ríme načrtli talianska premiérka Giorgia Meloniová a predseda albánskej vlády Edi Rama. Tábory by mali začať fungovať na jar budúceho roka, uviedli agentúry ANSA a Reuters.

V prvej fáze by mali mať centrá kapacitu asi 3-tisíc ľudí. Talianska vláda podľa Meloniovej dúfa, že by centrami mohlo ročne prejsť až 36-tisíc migrantov.

image

Pakistan opustilo 200-tisíc afganských migrantov, žijú v táboroch bez tepla a toaliet

Strediská budú dočasné a žiadatelia o azyl v nich budú len po dobu vybavenia svojej žiadosti, uviedla agentúra AP. Prevážaní do nich nebudú neplnoletí, tehotné ženy a ďalšie zraniteľné skupiny, uviedla talianska premiérka.

Podľa albánskeho premiéra ide o jeho povinnosť

"Považujem to za skutočne európsku dohodu a chcem povedať, že ukazuje, že je možné spolupracovať na riadení migračných tokov," povedala Meloniová. Politička predtým navrhovala Európskej únii zriadenie takýchto centier v severnej Afrike, žiadna z tamojších krajín ale s plánom nesúhlasila.

Albánsky premiér Rama v taliančine povedal, že cíti povinnosť pomôcť Rímu kvôli zvláštnemu vzťahu medzi oboma krajinami, spojenými okrem iného geografickou blízkosťou a spoločnou históriou.

"Podať pomocnú ruku v tomto prípade znamená pomôcť zvládnuť situáciu, o ktorej všetci vedia, že je pre Taliansko obtiažna," dodal Rama.

image

K talianskemu ostrovu Lampedusa ​doplávala loď s 531 migrantmi, pašerákom zaplatili sedemtisíc eur

K talianskym brehom už tento rok priplávalo 145-tisíc migrantov, vlani to za rovnaké obdobie bolo asi 88-tisíc. Väčšina tohto roku prichádzajúcich pochádza z Guiney, Pobrežia Slonoviny a Tuniska.

Taliansko už v rámci boja proti nelegálnej migrácii sprísnilo tresty pre prevádzačov a zvýšilo počet talianskych detenčných centier, v ktorých migranti žijú do prípadného vyhostenia, uviedla agentúra Reuters.

Podobný plán ako dnes predstavilo Taliansko má aj Británia, ktorá chcela žiadateľov o azyl posielať do Rwandy. Zatiaľ sa však žiadny deportačný let kvôli súdnym sporom neuskutočnil.

01 - Modified: 2024-05-09 10:04:38 - Feat.: - Title: Talianske migračné centrá v Albánsku nezačnú fungovať včas 02 - Modified: 2024-05-07 13:55:52 - Feat.: - Title: Talianska polícia zhabala v Neapole falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur 03 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 04 - Modified: 2024-05-07 11:11:54 - Feat.: - Title: Ukázal svoju agresívnu stránku. Dal mi surové srdce jeleňa a povracal som sa, spomínal Berlusconi na Putina 05 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 16:12