StoryEditor

Plány na zbieranie dát o migrantoch si vyžiadali kritiku od šéfa úradu Európskej únie na ochranu údajov

26.01.2024, 13:50
Autor:
TASRTASR

Opatrenie by podľa dozorného úradu nemalo predstavovať precedens pre žiadnu budúcu legislatívu, ktorá by mala podobný vplyv na základné práva na súkromie a ochranu údajov.

Návrh Európskej únie používať v pri nezákonných migrantoch a uchádzačoch o azyl automatický systém odoberania odtlačkov prstov a softvér na rozoznávanie tvárí je problematický a nemal by sa stať precedensom pre ďalšie zákony. Uviedol to v piatok šéf Európskeho dozorného úradu pre ochranu údajov Wojciech Wiewiórowski.

Oprávnenosť týchto opatrení podľa Wiewiórowského nepotvrdzuje žiadny dôkaz. "Nedostatočné posúdenie vplyvu považujem za znepokojujúce, pretože v hre sú osobné údaje – citlivé biometrické dáta," povedal a dodal, že opatrenie sa môže vzťahovať i na zraniteľné osoby.

Opatrenie by podľa dozorného úradu nemalo predstavovať precedens pre žiadnu budúcu legislatívu, ktorá by mala podobný vplyv na základné práva na súkromie a ochranu údajov.

image

Salvini obhajoval rozhodnutie zabrániť lodi s migranti zakotviť v Taliansku. Podľa neho išlo o službu krajine

Členské krajiny EÚ a Európsky parlament sa v decembri dohodli na návrhu reformy systému, ktorým Únia pristupuje k žiadateľom o azyl a migrantom.

Zahŕňa aj odoberanie údajov nezákonných migrantov a žiadateľov o azyl, rýchlejšie vyhodnocovanie nezákonných príchodov, viac záchytných hraníc na hraniciach, rýchlejšie deportácie a spoločnú zodpovednosť v rámci EÚ s cieľom zmierniť nátlak na krajiny vonkajších hraniciach Únie.

Organizácie chrániace práva migrantov vrátane Amnesty International a Oxfam reformy EÚ kritizujú a tvrdia, že škodia zásadám ľudských práv a utečeneckému právu. Európsky dozorný úrad pre ochranu údajov zabezpečuje, aby inštitúcie EÚ dodržiavali zákony v oblasti ochrany údajov a vydáva len odporúčania. Nemá priamu právomoc dosiahnuť zmeny v zákonoch.

image

V Petrohrade zadržali počas silvestra tisíce migrantov, ktorých teraz verbujú do vojny, píšu médiá

Wiewiórowski pripustil, že boj proti prevádzačstvu a obchodovaniu s ľuďmi je dôležitý cieľ, ktorý môže oprávňovať zásahy do základných práv a slobôd jednotlivcov. Trvá však na zásade proporcionality. Návrh je podľa jeho slov "príliš nejasný", pokiaľ ide o dôsledky zberu biometrických údajov.

Wiewiórowski navrhol zavedenie záväzných opatrení vzťahujúcich sa spracovávanie údajov Europolom a obmedzenie využívania agentúry Frontex v boji proti prevádzačstvu.

01 - Modified: 2024-05-13 15:00:47 - Feat.: - Title: Nová prezidentka Severného Macedónska nepoužila oficiálny názov. Grécko sa vyhráža členstvom v Únii 02 - Modified: 2024-05-09 10:04:38 - Feat.: - Title: Talianske migračné centrá v Albánsku nezačnú fungovať včas 03 - Modified: 2024-05-10 15:26:27 - Feat.: - Title: Voláte a esemeskujete do krajín Európskej únie? Brusel schválil zastropovanie cien a chystá aj ďalšiu novinku 04 - Modified: 2024-05-07 12:26:54 - Feat.: - Title: Farmári by mali dostať viac. Kandidáti na eurposlancov chcú agropolitiku Únie zmeniť 05 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
14. máj 2024 19:39