ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Petrohrade zadržali počas silvestra tisíce migrantov, ktorých teraz verbujú do vojny, píšu médiá

02.01.2024, 20:58
Autor:
ČTKČTK

Podľa portálu Novaja gazeta Jevropa nešlo o žiadne "živelné" zatýkanie, ale o starostlivo pripravený plán, ktorý má doplniť stavy ruskej armády bojujúcej na Ukrajine, a netýka sa len Petrohradu.

Polícia v Petrohrade, druhom najväčšom ruskom meste, zadržala počas silvestrovskej noci tisíce migrantov, aby ich násilne naverbovala do vojny Ruska proti Ukrajine, napísal portál Novaja gazeta Jevropa s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z radov ruského ministerstva vnútra. Podľa neho kontrakt s ministerstvom obrany už podpísalo prinajmenšom 1500 zo zadržaných mužov.

Petrohradský server Fontanka už na Nový rok informoval, že počas noci boli na policajnej strážnice predvedené asi tri tisícky cudzincov. Novaja gazeta tvrdí, že zadržaných bolo v skutočnosti oveľa viac, ale že ženy a deti previezli do prísne stráženého strediska v štvrti Krasnoja selo, zatiaľ čo mužov do ciel predbežného zadržania.

Podľa portálu nešlo o žiadne "živelné" zatýkanie, ale o starostlivo pripravený plán, ktorý má doplniť stavy ruskej armády bojujúcej na Ukrajine, a netýka sa len Petrohradu.

Už po vpáde ruských vojsk do susednej krajiny predvlani vo februári prijalo Rusko zákony uľahčujúce nadobudnutie ruského občianstva. Moskva počítala s tým, že Ukrajinci utekajúci pred vojnou, a to aj do Ruska, budú masovo žiadať o ruské pasy. Takých Ukrajincov sa však našlo málo, pretože potenciálni záujemcovia tak najskôr urobili už v predchádzajúcich rokoch. Záujem ale prejavili migranti zo Strednej Ázie.

image

Ťažký štart roka pre Ukrajinu. Problém má hlavne s novými vojakmi

Terajší záťah je podľa zdroja portálu dôsledkom skutočnosti, že dobrovoľníkov do vojny nie je toľko, aby to úrady uspokojovalo, hoci ruský prezident Vladimír Putin svojich spoluobčanov uisťoval, že druhá mobilizácia - po tej z minuloročnej jesene - už nebude, pretože armádu posilnili státisíce záujemcov.

Východiskom z tejto prekérnej situácie sa javí "hon" na migrantov s čerstvým ruským občianstvom, poprípade aj bez neho, pretože tie možno ľahšie donútiť k tomu, aby uzavreli kontrakt s ministerstvom obrany.

Záťah sa polícia podľa zdroja rozhodla podniknúť nie priamo v konkrétnych bydliskách, ale plošne o silvestrovskej noci v troch petrohradských štvrtiach, kde sa migranti obvykle usadzujú. "Stalo sa, že skupinu asi 30 ľudí zadržali priamo v kostýmoch Dedov Mrázov a Snehuliek," poznamenal server v narážke na zvyk, že novoročnú nádielku v Rusku rozdávajú práve tieto rozprávkové postavy.

Ráno k väčšine zadržaných mužov prišli vojaci a naliehavo im radili, aby sa ako dobrovoľníci prihlásili do armády. Tým, ktorí nemali ruské občianstvo, sľubovali, že ho dostanú zrýchleným spôsobom. A tým, ktorí váhali, hrozili vyhostením ich rodín z Ruska. A tých, ktorí nemali ani záujem o občianstvo, ani nemali rodiny, posielali na súd, aby nariadil ich vyhostenie z Ruska.

Petrohradské súdy zatiaľ vybavili 31 prípadov, pričom v 27 prípadoch nariadili vyhostenie. Podľa zdroja portálu prinajmenšom 1500 mužov už podpísalo kontrakt s ministerstvom obrany a možno odhadovať, že ďalšia tisícka ich bude nasledovať.

Server Meduza pripomenul, že podľa ministerstva vnútra je v Rusku asi 6,4 milióna cudzích občanov, z ktorých valná väčšina prišla za prácou. Najviac ich je z Kirgizska, Uzbekistanu a Tadžikistanu.

01 - Modified: 2024-01-02 15:30:38 - Feat.: 1 - Title: Rusko za dnešné útoky proti Ukrajine minulo vyše pol miliardy eur, odhadol Forbes 02 - Modified: 2024-01-02 12:56:28 - Feat.: 1 - Title: Rusko po dnešných náletoch na Ukrajinu tvrdí, že zničilo všetky vytýčené ciele 03 - Modified: 2024-01-02 10:26:41 - Feat.: 1 - Title: Rusi na Ukrajinu vyslali strely Kindžal. Charkov a Kyjev hlásia zranených aj mŕtvych, Poľsko vyslalo stíhačky
01 - Modified: 2024-05-09 14:31:19 - Feat.: - Title: Metsolová navštívila Kyjev na Deň Európy, vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-09 14:16:00 - Feat.: - Title: Dve filmové spoločnosti obvinili za porušenie zákona o propagácii LGBT 03 - Modified: 2024-05-09 13:29:46 - Feat.: - Title: Poľsko posilňuje obranu hraníc s Ruskom a Bieloruskom, pripravuje bunkre a zákopy 04 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov 05 - Modified: 2024-05-09 12:52:22 - Feat.: - Title: Ruského cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami sa zúčastní aj Bielorusko, oznámil Putin
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 16:49