Majiteľ Hotela Družba (na snímke) Mark Blitshtein tvrdí, že novú klientelu Slovensko získa len ťažko.HOTEL DRUŽBA
StoryEditor

Ruskí turisti od nás odišli. Hľadajú kvalitu

10.01.2018, 18:15
Ľudia z Ruska chcú kvalitný servis a nemajú sem prečo chodiť, tvrdí Mark Blitshteyn, majiteľ Hotela Družba v Demänovskej Doline.

Ako veľmi sa západné sankcie voči Rusku dotkli cestovného ruchu?

Ja som nikde nevidel priamy dosah sankcií na cestovný ruch. Sankcie ale majú vplyv na ekonomiku Ruska a nepriamo tak ovplyvňujú svetový cestovný ruch. Slovensko ale do neho nepočítam, pretože podľa mňa nie je hráčom v svetovej lige. Dopad na počet ruských turistov vo svete možno bol v prvom roku od zavedenia sankcií. Niektorí Rusi si povedali, dobre, zavádzate voči nám sankcie, tak my nepocestujeme do sveta, ale pôjdeme do Soči alebo na Altaj. Skrátka ostali doma. Považujem sankcie za neskutočný nezmyslel a nepragmatickosť. Prvé dva roky to veľmi pocítili svetové top lyžiarske rezorty.

Posiela ešte letecky vaša cestovná kancelária Pilgrim ruských turistov na Slovensko?

S chartermi pod Tatry som skončil, pretože som nedokázal konkurovať Rakúšanom. Tí každému touroperátorovi, ktorý do tamojších regiónov doviezol turistov, doplácali na cenu každej letenky. Časom som sa preto dostal do stagnácie. Letenka na Slovensko bola drahšia ako do Rakúska. Túto zimu do Popradu priletelo niekoľko lietadiel z Kyjeva, ale s tým moja cestovka nemá nič spoločné, pretože pár lietadiel nie je biznis.

Kam teda turisti z Ruska v zime cestujú?

Návštevnosť hlavných zimných destinácií ako Francúzsko, Švajčiarsko, Taliansko, Rakúsko po uplynutí 2 rokoch sankcií, sa vrátila na pôvodné počty. Dokonca môžeme hovoriť aj o miernom náraste počtu ruskej klientely na západe Európy. Slabšie zimné destinácie ako Bulharsko, Poľsko alebo Slovensko počas krízy spôsobenej sankciami trpia viac, pretože sú najslabším článkom. Rusov už Slovensko podľa mňa neuvidí nikdy. Ľudia z Ruska, ktorí majú peniaze, ja ich ale zámerne nenazývam bohatými, chcú kvalitný servis. Za kvalitou preto idú inam.

Prečo už Rusi na Slovensko nepricestujú?

Je to môj osobný názor. Nemajú prečo. Slovenský cestovný ruch sa rozvíja, sú tu veľké investície, ale náš rozvoj ide rýchlosťou 40 kilomet...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
25. apríl 2024 19:17