StoryEditor

Rok 2018 bude pre Tatravagónku rekordný

07.08.2018, 00:00
O ďalších plánoch firmy spod Tatier a jej akvizičných chúťkach hovorí v rozhovore pre HN Alexej Beljajev, predseda predstavenstva spoločnosti Tatravagónka Poprad.

Čo zlákalo Tatravagónku, že sa intenzívne zaujíma o prevzatie krachujúceho nemeckého výrobcu nákladných vagónov WBN Waggonbau Niesky?
Je to po niekoľkýkrát, čo sa ocitli v insolvencii. My sme o Niesky mali záujem už v minulosti, keď naposledy menila majiteľa. Myslíme si, že vagónka Niesky má pre nás potenciál – z hľadiska technického rozvoja a z toho hľadiska, že naše zváranie je stále na takej cenovej úrovni, ktorá by umožnila čiastočnú finalizáciu výrobkov v Nemecku. Treba povedať, že značná časť klientov preferuje nemecké výrobky a sú za to ochotní zaplatiť viac. Ponuku na prevzatie sme podali cez našu nemeckú spoločnosť, zvažujeme ich následnú fúziu.


Odbory v Nemecku tvrdia, že Slováci tlačia na zníženie miezd vo fabrike v priemere 2 500 až tritisíc eur ročne a zamestnancom chcú vziať i ďalšie benefity. Prečo má Tatravagónka také podmienky?
My tam žiadne základné mzdy znižovať nechceme. Je však pravdou, že o mzdách stredného a vyššieho manažmentu si myslíme niečo iné, medián sa pohybuje niekde úplne inde. Mzdy robotníkov sú však úplne v poriadku. My tam chceme zaviesť ten istý systém, ktorý funguje všade u nás, kde existujú prémiové ukazovatele. Ak pracovníci splnia stanovené výkonové ukazovatele, tak dostanú presne tú istú mzdu, ako mali pôvodne. To nemôže byť tak, že vy nám dajte peniaze a potom my niečo možno urobíme. Čiže my chceme – najprv vy nám niečo urobte a ak to bude v poriadku, tak my vám dáme peniaze. Ten istý problém sme mali na začiatku v našej spoločnosti ELH Eisenbahnlaufwerke v Halle.


Ako to dopadlo?
Dnes to tam funguje ako hodinky. Každý tam vie, za čo pracuje, či je to fond využívania pracovného času, produktivita, objem výroby, zisk. Na základe týchto ukazovateľov sme pripravení im doplatiť všetky benefity. V tomto smere šiel aj návrh na nemeckých odborárov v Nie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
19. apríl 2024 13:08