StoryEditor

Taiwanci musia určiť, kto pochybil

08.11.2015, 23:00
Konateľ spoločnosti Chirana Group SK Henrich Herceg pre HN o pozadí podozrivých obchodov v ďalekej Ázii:

S kauzou podvodnej taiwanskej spoločnosti Zodic Light World Technology sa spájala značka Chirana. Zodic vytváral fiktívne spolupráce v zdravotníctve, napríklad i so slovenskou spoločnosťou Chirana Group SK. „Pravým dôvodom vzniku kauzy boli porušenia taiwanských zákonov pri obchodoch Zodicu na burze,“ hovorí konateľ spoločnosti Chirana Group SK Henrich Herceg.

Ako ste sa so spoločnosťou Zodic World Light Technology a jej majiteľom Hubertom Lo dostali do kontaktu a neskôr nadviazali spoluprácu?

Hubert Lo bol predsedom Taiwansko-slovenského ekonomického a kultúrneho inštitútu v Tchaj-peji a stretli sme sa počas jeho pobytu na Slovensku. Ako oficiálny predstaviteľ inštitútu Hubert Lo deklaroval obchodné príležitosti pre nás na Taiwane.

S akým podnikateľským zámerom šla Chirana Group SK na Taiwan?

Išlo o predaj tradičných produktov vyrábaných v závodoch bývalej Chirany na Slovensku a v Českej republike.

Aktivity Huberta Lo významne podporovalo i slovenské zastupiteľstvo na Taiwane. Čím si to vyslúžil?

Hubert Lo vystupoval ako oficiálny predstaviteľ inštitútu. Stretávanie sa zástupcov veľvyslanectva s predstaviteľmi takýchto organizácií je bežnou praxou. V tomto kontexte je potrebné rozlíšiť aktivity Huberta Lo ako predstaviteľa Zodic World Light Technology a inštitútu, čo deklarovalo aj ministerstvo zahraničných vecí.

Chirana Group SK bola kedysi dcérou českej spoločnosti Chirana Group. Česká časť firmy však skončila v konkurze. Na Taiwane bola skupina Chirana prezentovaná ako svetový gigant s miliardovým obratom, tisíckami zamestnancov a so š...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
28. apríl 2024 01:58