StoryEditor

Udalosti toho obdobia

14.11.2005, 23:00

-- Nadobudol účinnosť prvý zákon o konflikte záujmov. Preto dvaja štátni tajomníci, Vojtech Tkáč a Stanislav Husár (HZDS), sa vzdali poslaneckého mandátu. Nasledoval ich aj Ivan Lexa, ktorý bol zároveň riaditeľ SIS. Poslanci, ktorí boli činní vo firmách, sa nemuseli vzdať mandátov, stačilo, keď začali poberať minimálnu mzdu.

-- Slovenská národná strana veľkoryso upustila od prv ohlásenej iniciatívy odhlasovať v parlamente ústavnú obžalobu prezidenta republiky Michala Kováča. Poslanec Víťazoslav Moric to prezentoval ako gesto dobrej vôle, a nie dôsledok demaršov od štátov Európskej únie a USA. Tlak na prezidenta pokračoval miernejšími nástrojmi; Predstavenstvo Slovenských elektrární vyzvalo prezidenta, aby odstúpil z funkcie. Národná rada schválila zmenu zákona o referende. V ňom sa prezidentskej kancelárii odobralo právo na kontrolu toho, či petícia občanov obsahuje dostatočný počet hlasov za referendum.

-- Obchodovanie na Bratislavskej opčnej burze sa skončilo, lebo ministerstvo financií odňalo tejto burze licenciu. Jej 30-percentným akcionárom bola švédska opčná burza.

-- Podľa analýzy týždenníka Trend, najviac zaťažené rizikovými úvermi boli tri najväčšie slovenské banky -- Všeobecná úverová banka, Slovenská sporiteľňa a Investičná a rozvojová banka. V tom čase bola na tom najhoršie Všeobecná úverová banka. Asi polovicu zlých úverov zdedila zo socializmu, delimitáciou zo Štátnej banky československej. Jej kapitálová primeranosť bola hlboko pod medzinárodným štandardom -- osem percent vlastného imania malo pochádzať z vlastných zdrojov. Nebola dobre na tom ani Investičná a rozvojová banka, lebo úverovala rozostavené Mochovce z obdobia do roku 1992. Po skončení mandátu Mečiarovej vlády štát musel na sanáciu týchto troch bánk urýchlene vynaložiť vyše 100 miliárd korún.

-- V Bratislave otvorili pobočku americkej Citybank -- Citibank Slovakia.

-- Poslanec za KDH Mikuláš Dzurinda položil otázku kolegovi -- poslancovi zo Slovenskej národnej strany Víťazoslavovi Moricovi, či je pravda, že v pozadí privatizácie ŽOS Vrútky stojí jeho rodina. Dzurindovo podozrenie nik nevyvrátil. Kritizoval aj Moricovo pôsobenie v štátnej spoločnosti Armex, ktorá za dva roky nezabezpečila žiadny významnejší odbyt pre slovenské zbrojovky.

-- Poslanec Demokratickej únie Jaroslav Rosíval upozornil na nebezpečenstvo energetickej a bezpečnostnej závislosti Slovenska od Ruska. Zdôraznil, že ak by sa stal slovenský vojenskopriemyselný komplex závislý od Ruskej federácie, mohlo by to spochybniť dôveryhodnosť Armády SR v očiach NATO.

-- Odborári žiadali vládu, aby sa zvýšila minimálna mzda. V tom čase bola 2 450 Sk. Tvrdili, že ju formálne dostáva 120-tisíc ľudí, ale v skutočnosti ďalšie peniaze im zamestnávatelia vyplácajú v hotovosti bez odvodov a daní. Žiadali aj zvýšiť daňové odpočítateľné položky, aby bolo možné zamestnancom nahradiť zvýšené cestovné výdavky.

-- Sekčný šéf na ministerstve kultúry poslal štátnym podnikom a inštitúciám verejnej správy list, v ktorom ich nabádal, aby inzerovali v tlači naklonenej slovenskej vláde. V liste sa uvádzalo, že takými periodikami sú Slovenská republika a Extra S.

-- Poľnohospodárske nákupné podniky varovali pred neuváženým vývozom obilia, lebo vraj môže vzniknúť jeho nedostatok. Poľnohospodári sa usilovali o predaj obilia vonku, lebo potrebovali peniaze v hotovosti, a nie také platby, ktorými sa vyrovnávali ich dlhy voči poľnonákupom. Tým dlhovali spolu tri miliardy korún. Štát vývozu obilia bránil pod zámienkou potravinovej bezpečnosti. Uvoľnil však zdroje na intervenčný nákup kŕmneho obilia.

-- Platobná neschopnosť podnikov presiahla 100 miliárd korún a stále sa zväčšovala. Bolo to aj v dôsledku právneho stavu, ktorý neumožňoval rozbehnúť konkurzy. Vláda najprv chcela problém riešiť zákonom "o niektorých opatreniach na zamedzenie prehlbovania platobnej neschopnosti a na upevnenie finančnej disciplíny v hospodárstve SR", do parlamentu ho však neposlala. Neskôr navrhla zákon o revitalizácii.

-- Druhotná platobná neschopnosť trápila aj spoločnosť Biopo vlastniacu liehovar Leopoldov. Podľa jeho riaditeľa im odberatelia neplatili za liehoviny. Biopo aj väčšina ďalších liehovarníckych spoločností vošli do bankrotu, ale až po roku 1998.

-- V americkom Daytone boli rokovania s cieľom urovnať konflikt v Juhoslávii. USA do dohody presadzovali záväzok pre balkánske štáty, aby spolupracovali s medzinárodným tribunálom, ktorý rozhoduje o zločinoch v bývalej Juhoslávii.

-- Spoločnosť Volkswagen Slovakia montovala v Bratislave automobily VW Golf Synchro. V roku 1995 ich vyrobila 20-tisíc kusov.

-- Počítač s procesorom 486 s kapacitou pevnej pamäte 340 MB sa predával za 30-tisíc korún. Začínali sa používať procesory Pentium s rýchlosťou 75 MHz. Novým operačným systémom bol Windows 95.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/anketa, menuAlias = anketa, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 13:01