StoryEditor

Kto je Madonna

08.09.2006, 00:00

Jej rodičia, Sylvio Ciccone, prisťahovalec z južného Talianska (bol inžinierom u Chrystlera) a Madonna Ciccone jej dali meno Madonna Luise Veronica Ciccone. Madonna mala tri sestry a štyroch bratov. Celá rodina sa presťahovala do Detroitu. Keď mala Madonna 6 rokov, zomrela jej matka na rakovinu. Madonna vyrastala vo veľmi muzikálnej rodine, kde hral každý súrodenec na hudobný nástroj. Madonna sa učila hrať na klavíri, čo sa jej neskôr veľmi zišlo. Jej otec sa po istom čase znova oženil, narodili sa jej ďalší dvaja súrodenci.
Madonna už na strednej škole navštevovala hodiny tanca, kde sa zoznámila s tanečníkom Christopherom Flynnom. V roku 1976 úspešne ukončila štúdium na strednej škole a získala štipendium na tanečnom oddelení Michiganskej univerzity, vybrala si však miesto v tanečnom štúdiu v New Yorku. V začiatkoch vystupovala, kde sa dalo, niekedy ako tanečnica, inokedy ako speváčka, občas si privyrábala ako modelka aktov. Fotky, ktoré nafotila, sa o niekoľko rokov neskôr objavujú v časopisoch Penthous a Playboy. Filmovým debutom bol pre ňu neslávny film A Certain Sacrifice. V roku 1982 získala Madonna prvú zmluvu s firmou Sire Records.
Prvý album mal názov Madonna, a takmer všetky texty si napísala sama. Nasledoval jej prvý klip pre MTV s pesničkou Borderline, avšak až je druhý album, Like a Virgin, jej prináša slávu. Stretáva sa s hercom Seanom Pennom, ktorého si po osemmesačnej známosti berie za muža. Svadba sa koná v deň Madoniných 27. narodenín. Vzťah dlho nevydržal, po troch rokoch sa rozvádzajú. Jediné, čo zostalo, je film Shanghai Surprise, ktorý so Seanom natočili. Oveľa dôležitejším ako film sa však stal jej nový album Like a Prayer, na ktorý si Madonna napísala 11 vlastných textov, a ktorým dokonale posilnila svoju status popovej hviezdy.
Veľký zlom v jej kariére nastal, keď zmenila svoj imidž na sexuálny symbol: s tým súvisia jej albumy I´m Breathless a Erotica, ako aj škandálna kniha Sex či film Body Of Evidence. Po neúspešnom turné v roku 1994 so svojimi sexuálnymi výstrelkami končí a vrhá sa do filmu. V roku 1996 začína v Argentíne nakrúcať filmovú verziu muzikálu Evita, kvôli ktorému v Londýne študovala operný spev. Počas nakrúcania Madonna otehotnela so svojím osobným trénerom Carlosom Leonom. Dňa 16. septembra 1996 sa jej narodila dcéra Lourdes Marie Ciccone Leon, jej vzťah s otcom dieťaťa dlho netrval.
Madonna nahráva ďalší album, Ray Of Light, za ktorý získala 4 prestížne ceny Grammy.
V roku 1999 sa zoznámila s britským režisérom Guyom Ritchiem, ktorého si po ročnej známosti zobrala. Má s ním druhé dieťa -- syn Rocco sa narodil v auguste 2000. Madonna pokračovala v nahrávaní albumov, Music (2000), Die Another Day (2002), American Life (2003), ani jeden z nich však už nezaznamenal veľký ohlas u kritikov či fanúšikov.
"Chcem, aby ľudia vyskočili zo stoličiek! Chcem ľudí baviť... chcem, aby si pri počúvaní tohto albumu užívali od začiatku až do konca... nonstop!" Takto Madonna opisuje svoj najnovší album Confessions On A Dance Floor, ktorý vyšiel na celom svete v polovici novembra 2005. Na tomto albume sa najznámejšia a najdiskutovanejšia ikona populárnej hudby vrátila k svojim tanečným disco koreňom. Dvanásť pesničiek je zmesou najsúčasnejších zvukov, ku ktorým jej pomohli producenti Stuart Price a hudobník Mirwais Ahmadzai (producent Madonniných albumov Music a American Life).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 16:23