StoryEditor

"Krtek" má sviatok alebo polstoročie v jedných nohaviciach

23.03.2006, 23:00
Najslávnejšia česká animovaná postavička, pri ktorej sa aj dospelí v rytme zvukov Hele! Hele! ...Júúúj! radi vracajú do obdobia batoľaťa, si získala televízne kanály celého sveta. Tohto roku oslavuje Krtek päťdesiatku, jeho autor Zdeněk Miler 85 rokov.

Prvý kreslený príbeh o Krtkovi -- Jak Krtek ke kalhotkám přišel -- vznikol v 50. rokoch minulého storočia. Zdeněk Miler vtedy pracoval v štúdiu Bratři v triku pod vedením Jiřího Trnku (navrhol aj známe logo -- troch kučeravých chlapcov v roztiahnutom námorníckom tričku). Výtvarník dostal zadanie -- podľa poviedky o plátennej košieľke mal vyrobiť film, ktorý deťom vysvetlí priemyselnú výrobu látok. Námet sa mu nepáčil, v texte bolo priveľa strojov, a nič, čo by mohlo malého diváka zaujať. Sám teda napísal nový scenár o modrých nohaviciach s veľkými vreckami, stroje vynechal, pridal zvieratká a najmä -- stvoril hlavného hrdinu, ktorý sa stal jeho celoživotným údelom... Krtkovi trvalo dva roky, kým sa objavil v dokončenom filme. "On je divná figúrka, ani myš, ani žiadny iný výraz, trvalo mi tri týždne, kým som z toho zvieratka urobil postavičku, ktorá môže hrať," spomína Zdeněk Miler.

Nemý, ale osloví
Film si krátko po uvedení obľúbili diváci všetkých vekových kategórií. Hneď v roku 1956 získal Benátskeho leva na známom filmovom festivale, neskôr cenu na festivale v Montevideu. Prišli zahraničné objednávky: nemecká televízia si objednala desať dielov, potom ďalších dvanásť. Miler venoval Krtkovi v podstate všetku energiu, trávil s ním aj 18 hodín denne. Kreslením a animovaním bol zaneprázdnený natoľko, že o napísanie nových príbehov musel požiadať svojich priateľov. Spolupracovali s ním spisovateľka Hana Doskočilová, dokonca aj Ivan Klíma.
V roku 1963 sa Krtek vrátil do českých kín v príbehu Krtek a autíčko. Jediným zvukovým sprievodom popri hudbe boli už spomenuté citoslovcia. "Použil som záznamy svojich dvoch dcér z čias, keď boli malé. Vtedy som ich natočil a stále ich kopírujem. Zatiaľ som nič lepšie neobjavil," hovorí Miler. Podľa neho mal na vlastné deti pozitívny vplyv, pretože sa pred kamerou správali prirodzene. "Dostal som z nich nádherný smiech, krásne údivy a dokonca aj plač, čo bolo najnáročnejšie. Ťažko dosiahnete, aby sa dieťa rozplakalo pekne, aj keď plače mnohokrát za deň." Pribúdali ďalšie epizódy zo života Krtka a jeho kamarátov: Krtek a raketa, Krtek a transistor, Krtek a letadlo... Zahraničné spoločnosti trvali na trinásťdielnej podobe seriálov, dodnes preto vzniklo viac ako päťdesiat príbehov.

Krtek sa vracia
Krtka poznajú Francúzi, Maďari, Poliaci, Japonci, Číňania... Autor je presvedčený, že celosvetový úspech mu zaručila najmä Krtkova povaha a obsah rozprávok. "Vždy prináša niečo dobré, pekné, lásku a pohodu, a to deti potrebujú." Krtek je kamarát, ktorý nezradí, každému pomôže, s ktorým všetko dobre dopadne. Jeho zážitky sú prinajmenšom poučné, čo neprekážalo predstaviteľom bývalého režimu, a vyhovuje aj súčasníkom. Japonci prejavili záujem o Krtka, ktorý pomáha cestnej premávke. Miler zase hovorí o stretnutí s francúzskym učiteľom z ústavu pre postihnuté deti, ktorý tvrdil, že bez Krtka by svojich žiakov neprinútil k nijakej činnosti.
Z Krtka sa stala úspešná obchodná značka. Dostanete ho na videokazetách, DVD, pohľadniciach, v hračkárstve, v textile, v porceláne... Popri filmoch je azda najväčší záujem o knihy, ktoré od začiatku vydáva vydavateľstvo Albatros. Predalo sa ich už viac ako 50 miliónov. Postavička sa objavuje aj na charitatívnych akciách. Pri príležitosti tohtoročného jubilea dostane nestarnúci Krtek vlastnú internetovú stránku a v špeciálnom filmovom pásme sa vráti do českých kín.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 19:12