StoryEditor

Podnikanie so slovenskou príchuťou

23.02.2006, 23:00

Na rozdiel od svojich západných kolegov sa slovenskí umelci mohli venovať podnikaniu až po roku 1989. Po rapídnom úbytku hereckých, filmových, hudobných či výtvarných príležitostí, mnohým menej obsadzovaným či, naopak, odvážnym umelcom neostávalo nič iné, len skúsiť sa presadiť v inej oblasti. Súvisí to aj s bohatými kontaktmi, ktoré si medzitým vybudovali. Bývalý bratislavský župan a dnešný režisér divadla West Ľubo Roman pripúšťa, že jeho herecká tvár mu na začiatku podnikateľskej činnosti pomohla. "Keď vás ľudia poznajú, ľahšie sa začína, pretože vám viac dôverujú."

Neúspešní
Podľa Romana nebolo podnikavých umelcov až tak veľa a mnohí svoje aktivity onedlho aj zanechali. "Ide o beh na dlhé trate," tvrdí muž, ktorý sám pochádza z podnikateľskej rodiny.
Podnikanie v oblasti módy a odievania zanechala napríklad moderátorka Soňa Mülerová, ktorej plagát i módne návrhy istý čas viseli na Obchodnej ulici v Bratislave. Nie dlho. O niečo dlhšie bol majiteľom Rádia Twist Andy Hryc -- po rapídnom poklese počúvanosti aj on rádio predal. V decembrových regionálnych voľbách kandidoval za trojkoalíciu HZD -- Smer -- SF do bratislavského parlamentu, no neuspel.
Známa rocková skupina Tublatanka dosiahla zenit na prelome 80. a 90. rokov, jej líder Maťo Ďurinda sa pokúsil neskôr preraziť v vlastnou Pivárňou v Petržalke. Bezúspešne. Jeho snahy sa skončili kvôli kradnúcemu personálu. Problémy mala aj jediná slovensko-srbská rosnička, ktorá to dotiahla až na bronzovú slávicu, Jadranka Handlovská. Najskôr jej pred dokončením motorestu Zubor, ktorého bola majiteľkou, niekto podnik vypálil, potom niektorí nevďační zákazníci začali vracať vyprážané syry... Napokon motorest predala.
Po prvom ohlásení odchodu skupiny Elán do zaslúženého umeleckého dôchodku, pokúšal "biznisšťastenu" aj Jožo Ráž. Rovnako bez väčšieho úspechu. Ani obchod s motorkami, ani predaj textilu, sa neuchytil. A tak Elán ohlásil triumfálny návrat...

Rizikové povolanie
Podľa Ľuba Romana je podnikanie na Slovensku vyslovene rizikové. "Každý neschopný Slovák, a tých je väčšina, považuje úspešných podnikateľov za zlodejov. To znamená, že ak tu začnete podnikať, automaticky ste podozrivý." Naráža tak najmä na spájanie podnikateľských aktivít penziónu Lebefinger a Au Café s jeho osobou. "Keby som nebol politik, žiadny tieň nie je," bráni sa Roman a dodáva, že podniky vedú jeho synovia.
Osobitú skupinu tvoria herci, ktorým sa podarilo v podnikaní preraziť a herectvo zavesili úplne alebo takmer na klinec. Napríklad známa rozprávková Šeherezáda Judita Vargová si spolu s manželom, hudobníkom Braňom Hroncom, otvorila lukratívny penzión, ktorý ju z časových dôvodov prinútil opustiť divadelné dosky nadobro. Aj herca Jána Ďurdiaka pozná širšia verejnosť snáď len ako Hrbáčika zo Zlatovlásky alebo princa z rozprávky o Princovi a Večernici. Po revolúcii začal podnikať v textilnom priemysle, ale známejšie sú jeho aktivity okolo kaviarne U anjelov, ktorá je dnes už takmer kultovým bratislavským útočiskom umeleckej i homosexuálnej komunity. Ako herec sa naposledy predstavil na Novej scéne v muzikáli Klietka bláznov, kde pôsobil ako umelecký šéf. Podľa našich informácií však začiatkom mesiaca prešiel do Štúdia L+S. Vlastnú reštauráciu si otvoril aj Peter Kočiš a manželia Magálovci už niekoľko rokov vedú penzión Kamila. S menšími či väčšími problémami.
O nie veľmi úspešný návrat na televízne obrazovky (Nákupná horúčka v TV Markíza, odkiaľ už odišiel, Inkognito v TV Joj) sa snažil aj známy detský herec Michal Gučík. Aj ten dal za posledné roky prednosť najskôr reštaurácii Pohoda, ktorá je dnes už uzavretou kapitolou, potom úspešnému reklamnému a dabingovému štúdiu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
10. máj 2024 07:27