StoryEditor

Pozvánky do galérií

03.02.2002, 23:00

Viedenská Kunsthalle Exnergasse sprístupnila výstavu pod názvom "Nové" slovenské umenie 1936 -- 2001 v koncepcii Richarda Gregora s prácami Milana Adamčiaka, Petra Bartoša, Antona Čierneho, Mariána Čunderlíka, Anny Daučíkovej, Milana Dobeša, Vladimíra Popoviča, Ilony Némethovej, Rudolfa Uhera a iných. Je to prezentácia diel, v ktorých slovenskí umelci reagujú na princípy medzinárodnej avantgardy a postavantgardy v slovenskom kontexte a vlastnými metódami a stratégiami. Avantgardné intervencie sú skôr obsahové ako formálne, dôležitú úlohu tu hrá predovšetkým čas ich pôsobenia. Výstava teda nie je formálne taká homogénna, ako keby tu bol zastúpený určitý umelecký smer. Východiskový bod prác je výlučne existenčný, čím sa trošku posúvajú historické dáta výtvarného umenia. Výstava je otvorená od utorka do piatka od 14.00 do 19.00 hod., v sobotu od 10.00 do 13.00 hod. do 24. februára.
V Galérii Medium v Bratislave je inštalovaná výstava Subtílne podobnosti. Dve mladé umelkyne Jana Hamarová a Karina Kolčáková predstavia svoju textilnú tvorbu. Práce autoriek unikajú presným definíciám a vymedzeniam. Snažia sa spájať abstraktné a konkrétne, používajú hru svetla a zrkadiel, vzťah exteriéru a interiéru, rôzne formy pohľadu na štruktúru textilných látok. Obe autorky absolvovali bratislavskú Vysokú školu výtvarných umení v roku 2000, Kolčáková v odbore voľná textilná tvorba a Hamarová v odbore odevný dizajn. Spoločnou výstavou poukazujú na množstvo výrazových prostriedkov, ktoré poskytujú vlastnosti textilných materiálov.
Šarišská galéria v Prešove do 3. marca predstavuje cyklus fotografií Zuzany Mináčovej s názvom Rekonštrukcia rodinného albumu. Je to 40 farebných i čiernobielych inscenovaných fotografií s témou spomienok autorky na príbuzných, ktorí našli smrť v koncentračných táboroch počas 2. svetovej vojny. Tieto postavy predstavuje mnoho známych osobností, napríklad Juraj Jakubisko, Deana Horváthová, Libuše Šafránková, Sabina Laurinová či Jíří Menzel. Z. Mináčová (1931) je známa slovenská fotografka žijúca v Prahe. Do povedomia verejnosti sa dostala v 60. rokoch cyklom surrealisticky ponímaných fotografií Čo chýba, nie je možné spočítať. Neskôr sa venovala filmovej, umeleckej a úžitkovej fotografii.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/copernicus-2001, menuAlias = copernicus-2001, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 06:05