StoryEditor

Floride recesia nehrozí

23.08.2002, 00:00

Na okolí Miami najlepšie vidieť, kam až siaha luxus a bohatstvo. V súčasnosti prežíva celá oblasť novú vlnu luxusu, ktorú neohrozuje žiadna recesia. Jedným z príkladov je ostrov Fisher Island na ploche iba 100 hektárov. Tam napríklad našla úkryt pred verejnosťou a paparazzmi Barbara Beckerová aj s deťmi, keď "bojovala" s Borisom v rozvodovom konaní.
Tento ostrovček iba pár minút od Miami je úkrytom bohatých z celého sveta. Jeho históriu založil v roku 1925 W. Vanderbilt, vnuk železničného magnáta, keď si tu zriadil zimnú rezidenciu. Dnes je tam asi 550 rodinných víl a rezidencií s majiteľmi či nájomníkmi z vyše 35 krajín. Paparazzi môžu fotografovať iba luxusné limuzíny s tmavými oknami, ktoré na strážený ostrov v 15-minútových intervaloch priváža trajekt z Biscayne Bay.
Obyvateľov vítajú luxusné klimatizované apartmány s plochou až do 650 metrov štvorcových, so šiestimi kúpeľňami a tepelne regulovanými skrinkami na fľaše s vínom. Fisher Island má vlastný prístav pre jachty, golfové ihrisko, viacero tenisových kurtov, šesť reštaurácií, iba jediné malé nákupné stredisko a jeden a polkilometrovú bielu pláž s pieskom dovezeným z Bahám. Príslušnosť k tomuto superchránenému raju obchodníkov, pop hviezd a športovcov si žiada dva až šiesť miliónov dolárov, plus asi 40-tisíc na ročné poplatky.
Aj napriek cene je dopyt obrovský. Preto vyrástli štyri ďalšie nové komplexy apartmánov. Boom sa neobmedzuje iba na Fisher Island. Pár kilometrov severne od Miami Beach a na západe sa tiež buduje. Sú tu aj finančné a obchodné zastúpenia, aj Mercedesu a Volkswagenu. S takýmito známymi menami vyrastajú ako huby po daždi aj nové hotely, takmer výhradne s piatimi hviezdičkami.

Nová kultúra
Jednou z nových čŕt je prinášanie nových kultúr, jedál a servisu a ich následné spájanie s americkým štýlom života. Takto vznikli aj nové luxusné hotely, ktoré zriadil Metropolitan Development Group spolu s legendárnym indonézskym hotelierom Adrianom Zechom. Ten teraz, po veľmi úspešnom prevádzkovaní vlastnej Aman-Resort-Group po celom svete, vstúpil aj na Floridu. Zaujímavou črtou jeho koncepcie je, že najznámejšie hotely v Phukete, Marrakeši, na Bali a Bora Bora, nemajú viac ako 55 izieb a cena za noc je vyše tisíc dolárov. A práve túto filozofiu chce Zecha využiť aj na Miami Beach v 40-poschodovej päťhviezdičkovej apartmánovej rezidencii. Návrh interiérov je jednoduchý a jasný, použijú sa iba vzácne materiály: čínsky hodváb, vzácne drevá, bronz a bavlna, farebná zladenosť posteľnej bielizne a kvalita musia "hrať" s interiérom. Pri nohách každej postele je do dlážky zapustená kúpacia vaňa z čierneho granitu, v nej plávajú ružové lupienky, ktoré sa vymieňajú každý deň. Cena za tento luxus je 6 000 dolárov za štvorcový meter. Záujem je obrovský: za prvé dva týždne predali 30 apartmánov. Podľa zmluvy kto momentálne svoj "floridský druhý domov" nepotrebuje, môže ho cez centrálnu hotelovú službu prenajať solventným záujemcom.
Aj napriek recesii amerického hospodárstva však o záujemcov nie je núdza. Hoci počet návštevníkov Miami stúpol za posledných päť rokov z 9 na 10 miliónov, tržby vzrástli dvojnásobne -- na 13 miliárd dolárov. Ceny za prenocovanie sa totiž zdvojnásobili.

Mesto pre nočných vtákov
Boom sa prejavuje aj na iných miestach v tejto oblasti. Nikde to nie je zreteľnejšie ako v South Beach, najjužnejšom mieste Miami. Do polovice deväťdesiatych rokov tam pôda ležala úhorom. Keď však nemecký investor Thomas Kramer postavil diskutabilný komplex apartmánov Portofino Tower, cena pozemkov sa zdvojnásobila, no vyrástol rad ďalších celkov, kde sa pohybujú ceny apartmánov okolo 4 500 dolárov za štvorcový meter. Komu sú apartmány malé, môže si kúpiť tzv. penthouse, ktorého tri podlažia merajú 800 metrov štvorcových a stojí okolo sedem miliónov dolárov. Nové sídla rastú aj severne, pozdĺž známeho Ocean Drive, východne i smerom na západ, lebo Miami je aj najlepším americkým mestom pre "nočných vtákov". S licenčným povolením na 24-hodinový predaj alkoholu sa klubová scéna presunula do centra mesta, kde boli doteraz cesty po skončení pracovnej doby v úradoch takmer ľudoprázdne.
S luxusom v bývaní ide ruka v ruke aj gastronómia. Presadzuje sa aj európska kuchyňa, dokonca šéf tzv. hotelovej siete Mandarin Oriental v USA je Rakúšan. Aj tu platí luxus, luxus a ešte raz luxus. Dlážka je z ružového dreva, na stoloch prestieranie z damašku, ryby vozí každý deň Federal Expres zo Stredozemného mora a k dispozícii sú štyri druhy okuliarov, aby si tí, čo si ich zabudli, alebo sa hanbia ich nosiť, mohli prečítať jedálny lístok. Ak je dámam zima, obsluha ponúkne hodvábny pléd na ramená vo farbe podľa výberu -- červenej, čiernej, ružovej, modrej alebo champagne.
Hlavná sezóna je od októbra do marca, kedy stojí obyčajná izba od 500 do 750 dolárov. Už prestáva platiť, že na Floridu chodia iba americkí penzisti zimovať, skôr začína platiť, že sem chodia iba boháči, ktorí chcú luxus. Ich ceny nezaujímajú.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/copernicus-2001, menuAlias = copernicus-2001, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 14:00