StoryEditor

České verejné financie má zachrániť privatizácia

19.09.2006, 00:00
Hospodárenie štátu robí Čechom väčšie problémy ako sa pôvodne očakávalo. Vláda chce zlý stav verejných financií ozdraviť predajom štátnych podnikov.

Hospodárenie štátu robí Čechom väčšie problémy ako sa pôvodne očakávalo. Nejde pritom iba o budúcoročný rozpočet, ktorého deficit sa môže vyšplhať až na vyše 100 miliárd korún, ale ešte o tohtoročný. Už minulý týždeň nový minister financií Vlastimil Tlustý upozornil, že schodok rozpočtu sa prehĺbi o ďalších 10 miliárd. A dôvod - štát v závere roka nebude mať peniaze na výplatu dôchodkov. "Nedostatok peňazí je výsledkom rýchlejšieho než očakávaného rastu počtu dôchodcov," vysvetľuje Vladimír Pikora, analytik Next Finance. Keďže peniaze pre penzistov sa nájsť musia, odnesie si to štátny rozpočet.
Predaj cez burzu pomôže aj trhu
Nedostatok peňazí v štátnej pokladnici núti vládu hľadať nové zdroje. Kabinet premiéra Mirka Topolánka chce situáciu riešiť privatizáciou. Prvou "obeťou" sa by sa mala stať energetická spoločnosť ČEZ, v ktorej štát vlastní vyše 67-percentný podiel. Rezort financií chce prostredníctvom pražskej burzy postupne predať 16 percent akcií firmy. Jeho hodnota sa podľa súčasnej ceny akcií na burze pohybuje okolo 75 miliárd českých korún. "Kritériom predaja ČEZ nesmie byť problém deficitu štátneho rozpočtu. Peniaze sa nemôžu použť na jednorazovú injekciu, pretože pred rovnaký rozpočtový problém budeme postavení o rok," upozorňuje Aleš Michl z Raiffeisenbank. Podľa ministra Tlustého je cesta cez burzu transparentný spôsob a postupný predaj by tiež nemal vyvolať tlak na pokles kurzu akcií. S tým celkom nesúhlasí analytik burzovej firmy Cyrrus Jan Procházka, podľa ktorého by rozpredaj akcií cez burzu pravdepodobne pôsobil na pokles kurzu,

Vizitka ČEZ
Spoločnosť ČEZ je najziskovejšou českou firmou. Za prvých šesť mesiacov tohto roka vytvorila čistý zisk 16,4 miliardy českých korún, tržby dosiahli 77,2 mld. Kč. Z minuloročného zisku vyplatila hrubú dividendu 15 korún na akciu. Štátny rozpočet z toho získal približne šesť miliárd korún. Časť z týchto peňazí vláda použila na likvidíciu škôd tohtoročných povodní.
pretože ide o pomerne veľký objem peňazí. Na druhej strane by sa však mohol objaviť záujemca, ktorí by chcel kúpiť celý balík, čo by mohlo priniesť vyšší výnos ako cez kapitálový trh. V prospech predaja na burze hovorí aj jednoduchosť a rýchlosť prevodu, ktorý by do štátnej kasy priniesol peniaze v relatívne krátkom čase. Z rozhodnutia by prifitoval aj finančný trh a transakcia by mohla otvoriť dvere ďalším spoločnostiam.
Predať alebo počkať?
S doprivatizáciou ČEZ-u by sa malo začať na budúci rok. Je to však problematické. Hoci vláda nepotrebuje na predaj štátneho podielu súhlas parlamentu, Topolánkov kabinet sa nemusí "dožiť" roku 2007. Stále totiž ešte nedostal dôveru Poslaneckej snemovne. Podľa bývalého šéfa rezortu financií Bohuslava Sobotku bude podiel v ČEZ výhodnejšie predať inokedy, pretože hodnota podielu môže ďalej rásť. "Načasovanie je dobré. Cena akcií je pri historických maximách a nálada v energetickom sektore je priaznivá," myslí si Petr Dufek z ČSOB. Iný názor má Petr Novák z firmy Atlantik FT: "akcie ČEZ budú ešte rásť. Snažil by som sa ich podržať a na krytie súčasných problémov by som predával iné štátne podiely." To isté odporučil aj exminister Sobotka. Vláda by podľa neho mala hľadať také majetkové podiely vo firmách, ktorých predaj nenaruší strategické záujmy štátu. Zároveň navrhol predaj menšinového podielu pražského letiska. Najväčšieho letiska v strednej a východnej Európe sa pre zmenu nechce vzdať súčasný minister Tlustý. "Domnievam sa, že také záležitosti, ako je národné letisko v Prahe, sa majú prenajať," povedal v Českej televízii.
Správy o chystanej privatizíácii sa prejavili aj na finančných trhoch. Česká koruna sa voči euru zhodnotila. Opačným smerom sa vydali akcie ČEZ, ktoré za deň stratili takmer dve percentá. Keď chce niekdo niečo predať a je toho veľa, ponuka prevyšuje ponuku a cena klesá. Až pri nižšej cene sa dá predat dostatočne veľké množstvo akcií. Tejto logiky sa včera chytili aj obchodníci na burze," vysvetľuje Pikora. Obavy z veľkého výpredaja mali zmierniť tvrdenia, že balík akcií sa bude predávať postupne aby nedošlo k prepadu ceny.

Reforma sa dlhšie odkladať nedá

Väčšina analytikov oslovených agentúrou ČTK zámer predávať štátne podiely prostredníctvom burzy schvaľujú. Upozorňujú však na to, aby sa peniaze z privatizácie "neprejedli", ale aby sa použili na dôchodkovú reformu. Popri nutnosti reformovať verejné financie totiž Čechov tlačí topánka aj v oblasti dôchodkov, na ktorých reformu doteraz nenašli odvahu. Plátanie dier zo štátneho rozpočtu verejným financiám nepomôže. "Súčasná situácia jasne ukázala, ako dôležité je ponáhľať sa s dôchodkovou reformou už len preto, že dôchodcov bude pribúdať. Štruktúra penzií dokazuje, že nepôjde iba o termín odchodu do dôchodku a spôsob sporenia, ale aj o výšku dôchodku," dodáva Pikora.

Strategické podniky s podielom štátu
Podnik

podiel (v%)

ČEPRO 100
České aerolinie 56,92
ČEZ 67,61
MERO 100
Zdroj: MF ČR

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 21:24