StoryEditor

Napätie okolo Iránu tlačí na ropu

02.04.2007, 00:00

Udalosťou číslo jeden uplynulého týždňa je nepochybne iránska kríza. Tá tlačí nahor cenu ropy, ktorá minulý týždeň stúpla o 5,8 percenta a dostala sa až na šesťmesačné maximum. V tieni tak zostala ďalšia komodita, ktorá má za sebou silný nárast -- meď. Smerom na juh sa zase vydali obilniny a cukor. Piatková správa o odhade osadenej plochy priniesla obrovské výpredaje kukurice a pšenice, ktoré stlačili nadol celý obilninový sektor. Kukurica tak minulý týždeň zlacnela o sedem percent. Príchod brazílskej úrody na trh zatlačil na cenu cukru. Jeho cena sa tak dostala až pod psychologickú hranicu desať centov za libru.

Cena ropy rastie
Kríza s Iránom sa prehlbuje a tlačí cenu ropy do výšin. Britskí námorníci stále zostávajú rukojemníkmi tejto islamskej krajiny a hrozba ozbrojeného konfliktu tak zostáva stále vysoká. Pôvodne avizované prepustenie jedinej zajatej vojačky sa neuskutočnilo. Veľká Británia naďalej odmieta rokovať s Iránom a požiadala Bezpečnostnú radu OSN o pomoc. Po tomto kroku Irán zmenil svoje pôvodné rozhodnutie prepustiť vojačku a vyhráža sa súdnym procesom so zajatými Britmi. Tým by tak v prípade obvinenia zo špionáže hrozil aj trest smrti. Ďalším zdrojom napätia je prebiehajúce vojenské cvičenie v Perzskom zálive, na ktorom sa zúčastňuje vyše 10 000 amerických vojakov. To vyvoláva špekulácie o prípravách Spojených štátov na útok voči Iránu. Po jednej nepotvrdenej správe o vystrelení iránskej rakety na americkú loď okamžite vzrástla cena ropy v priebehu pár minút o päť dolárov za barel. Hneď, ako bola táto správa dementovaná, cena sa vrátila späť. Aj táto udalosť dokumentuje vážnosť situácie a možný dosah na ceny čierneho zlata v prípade prepuknutia ozbrojeného konfliktu na Blízkom východe. Irán je totiž štvrtým najväčším producentom ropy na svete a pod zemou sa tam nachádzajú druhé najväčšie zásoby tejto komodity na svete.

Ropa pomohla zlatu
Vzrastajúce geopolitické napätie pomáha aj zlatu. Žltý kov je komodita, ktorá najcitlivejšie vníma problémy a konflikty vo svete, keďže ju investori vnímajú ako istotu v nepokojných časoch. Preto je prekvapením, že pri poslednom náraste cien ropy a napätej situácii s Iránom nebol nárast ceny zlata uplynulý týždeň výraznejší. Dôvodom bola pravdepodobne exspirácia aprílového kontraktu, s ktorým sa pomaly končí obchodovanie. Investori tak boli nútení zatvárať si svoje pozície a to tlačilo cenu kovu nadol. Začiatok týždňa síce priniesol negatívne údaje o predaji nových domov, avšak neskôr sa ekonomické správy zlepšili a vyhliadky na americké hospodárstvo vyzneli priaznivejšie. Najviac potešila revízia rastu amerického hrubého domáceho produktu za posledný kvartál minulého roku smerom nahor a takisto nárast príjmov a výdavkov spotrebiteľov. Doláru sa napriek tomu nepodarilo posilniť a to ešte viac povzbudilo obchodníkov so zlatom. Výsledkom bol týždenný nárast takmer o jedno percento.

Meď stále na vzostupe
Už štvrtý týždeň za sebou rastie cena medi. Tento vzácny kov tak má za sebou najúspešnejší mesiac od apríla minulého roku, v priebehu marca sa posilnil o 14 percent. Nahor ho tlačí hlavne silný dopyt zo strany Číny, najväčšieho spotrebiteľa tohto kovu na svete. Čínske hospodárstvo vzrástlo minulý rok o 11 percent a tento rok sa importy medi do najľudnatejšej krajiny sveta ešte zvyšujú. K životu sa začína preberať aj americký stavebný priemysel, ktorý sa nachádzal v hlbokej kríze od mája minulého roku a hlavne jeho úpadok bol jedným zo strojcov oslabenia ceny medi. Minulý týždeň priniesol ďalší dôkaz oživenia tohto sektora americkej ekonomiky, keď výdavky na stavebníctvo vzrástli vo februári viac ako sa čakalo.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 06:20