StoryEditor

Stredoeurópske fondy opäť bodovali

02.11.2005, 23:00
Akciové fondy strednej a východnej Európy si opäť vybojovali prvenstvo medzi jednotlivými skupinami fondov. Dokázali sa za týždeň zhodnotiť v priemere o 1,4 percenta. Najväčšie straty zaznamenali dolárové dlhopisové fondy, ziskové neboli ani ostatné fondy investujúce do dlhopisov.
Akciové fondy strednej a východnej Európy si opäť vybojovali prvenstvo medzi jednotlivými skupinami fondov. Dokázali sa za týždeň zhodnotiť v priemere o 1,4 percenta. Stredoeurópsky región totiž podľa analytičky Investičnej a Dôchodkovej Kataríny Antoničovej po silnej trojtýždňovej korekcii zaznamenal prílev kapitálu a s výnimkou poľských akcií sa odrazil nahor. "Poľský trh poškodil fakt, že po minulomesačných voľbách vláda zatiaľ nebola schopná vytvoriť koalíciu," vysvetľuje.
Západoeurópske akciové fondy
Fondy investujúce na akciových trhoch západnej Európy si nepatrne prilepšili o 0,1 percenta. "Západoeurópske burzové parkety nedokázali nasledovať americké akcie a už štvrtý za sebou idúci týždeň skončili v strate. Výnimku tvorila britská burza, ktorá na zmenu nálady zareagovala pružnejšie a pripísala si 1,4 percenta," uvádza analytička. Negatívnou správou týždňa bola spotrebiteľská inflácia eurozóny, ktorá sa v októbri spomalila menej než očakávali analytici. Tým reálne zvýšila šancu, že Európska centrálna banka zvýši základnú úrokovú sadzbu. Tieto špekulácie investorov odradili od nákupnej horúčky.
Americké akciové fondy
Fondy amerických akcií stratili v priemere 0,3 percenta. "Väčšina hlavných akciových trhov vo svete vzrástla podporená najmä informáciou, že americká ekonomika rástla uplynulý kvartál rýchlejšie než sa pôvodne očakávalo," uvádza portfóliový manažér VÚB Asset Managementu Jaroslav Kardoš. Vymenovanie Bena Bernankeho za nástupcu Alana Greenspana na čele americkej centrálnej banky Fed prijali trhy pozitívne. Rastu na trhoch v USA dopomohli aj firmy, ktoré zverejnili lepšie než očakávané výsledky za tretí kvartál. Očakávania investorov prekonal výrobca chemikálií DuPont, rástol aj oceliarsky gigant U.S. Steel a trhy podporil aj výrobca farmaceutík Merck. Rast technologického sektora brzdil výrobca čipov do mobilov Texas Instruments, ktorý oznámil zníženie očakávaného zisku. Nedarilo sa ani spoločnosti General Motors, ktorá avizovala preverovanie účtovníctva.
Zahraničné dlhopisové fondy
Americký aj západoeurópsky dlhopisový trh sa uplynulý týždeň prudko oslabil - dolárové dlhopisové fondy stratili 1,4 percenta a eurové 0,3 percenta. "Hoci dlhopisy podnikli aj rastové pokusy, piatkový priaznivý výsledok amerického HDP ich ceny prudko stlačil nadol. Výnosová krivka amerických dlhopisov tak stúpla v priemere o osemnásť bodov," komentuje analytička Investičnej a Dôchodkovej. Európske bondy zaznamenali podľa Antoničovej v priemere šestnásťbodový rast výnosov. "Európske štátne dlhopisy budú zrejme pod tlakom aj naďalej v súvislosti so špekuláciami o možnom zvyšovaní základnej úrokovej sadzby centrálnou bankou," dodáva.
Korunové fondy
Dlhopisové korunové fondy stratili v priemere pol percenta a korunové peňažné fondy si odpísali 0,1 percenta. "Jedným z faktorov podporujúcich rast výnosov, teda pokles cien dlhopisov, bolo zasadanie Bankovej rady Národnej banky Slovenska, ktorá opätovne upozornila na inflačné riziká vyplývajúce z možných sekundárnych efektov zvyšovania cien plynu a tepla, slabšej meny, vysokých cien ropy a príliš rýchleho rastu miezd," tvrdí portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Martin Gregora. Vyjadrenia centrálnej banky o neexistujúcom priestore na uvoľnenie menovej politiky a nespokojnosti so súčasnou úrovňou koruny vyvolali na trhu špekulácie o možnom sprísňovaní menovej politiky, čo sa podľa neho prejavilo aj na prudkom raste výnosov peňažného trhu. K poklesu korunových dlhopisov prispel aj pokles cien dlhopisov celého regiónu v dôsledku vývoja na eurovom trhu, ako aj problémov s formovaním poľskej koalície.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 28. 10. 2005
Skupina fondov %
Peňažné korunové -0,12
Peňažné v cudzej mene -0,25
Dlhopisové korunové -0,53
Euro dlhopisové -0,26
Dolárové dlhopisové -1,43
CEE dlhopisové -1,29
Európske akciové 0,13
Americké akciové -0,27
Globálne akciové 0,03
Technologické akciové -0,66
CEE akciové 1,38
Zmiešané 0,27
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a.s., SASS
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 21:16