StoryEditor

Trhy si zlú povesť októbra nepripúšťajú

09.10.2006, 00:00
Október má na akciových trhoch povesť najhoršieho mesiaca v roku. Vždy, keď sa blíži, investori mierne znervóznejú a podvedome myslia na nelichotivý prívlastok tohto mesiaca. Ako k nemu vlastne prišiel?

Október má na akciových trhoch povesť najhoršieho mesiaca v roku. Vždy, keď sa blíži, investori mierne znervóznejú a podvedome myslia na nelichotivý prívlastok tohto mesiaca. Ako k nemu vlastne prišiel?
Nelichotivá história
V októbri došlo v histórii k veľkým pádom na burzách. "Štyri z piatich najhorších dní na burze od roku 1950 boli v októbri. Tento mesiac nemá šťastie ani pokiaľ ide o umiestnenie v kalendári. Každý párny rok, ako aj tento, sa v americkí voliči rozhodujú o budúcnosti krajiny," vysvetľuje Rastislav Vasilišin, predseda predstavenstva spoločnosti InvestAge. Pamätný je najmä 29. október 1929, po ktorom sa skončila zlatá éra dvadsiatych rokov, americké akcie sa postupne prepadli až o 47 percent a svet upadol do najväčšej hospodárskej krízy v dejinách ľudstva. Z novodobej histórie si investori pamätajú skôr 19. október 1987 a takmer 23-percentný pád indexu Dow Jones. V rovnakom mesiaci bola aj ázijská finančná kríza, relatívne slabšie "čierne" októbre boli aj v rokoch 1978, 1979, 1989.
Odpoveďou akcií je silný rast
V súvislosti s jesenným dianím na akciových trhoch sa spomína aj takzvaná septembrová teória, podľa ktorej je výkonnosť trhov v septembri opakom toho, čo môžme očakávať v októbri. Ak by sme to aplikovali na tento rok, najsledovanejší akciový index na svete, americký Dow Jones, sa predchádzajúci mesiac zhodnotil približne o jedno percento a žiadny čierny mesiac nás nečaká. Navyše svetové akcie momentálne prežívajú jedno z najlepších období posledných rokov. Popredné svetové burzy lámu v posledných dňoch jeden rekord za druhým. Dow Jones minulý týždeň posúval historické rekordy najmä vďaka optimistickým očakávaniam vývoja najväčšej svetovej ekonomiky. Históriu prepisovali aj indexy na starom kontinente. Vo štvrtok sa európske akcie vyšplhali na najvyššiu úroveň za posledných vyše päť rokov.
Pravdepodobnosť krachu klesá
Zlá povesť októbra je tak už skôr záležitosťou histórie ako reality. "Ak sa pozrieme na čísla z posledných rokov, október si povesť slabého mesiaca pre akcie nezaslúži," povedal pre britský denník Times David Schwartz, historik akciových trhov. "Keby ste každý rok investovali 1. októbra a predali akcie na konci mesiaca, dosiahli by ste slušný zisk," dodáva. Napríklad britské akcie sa v októbri oslabili iba dvakrát za posledných 14 rokov. Podobný názor má aj Vasilišin. "Podľa mňa je to len obyčajný mýtus. Štatisticky najhorším mesiacom je predsa september. Od roku 1896 klesol Dow Jones o 1,23 % v septembri, avšak v októbri dokonca stúpol o 0,3 %." Extrémne veľké akciové prepady sú podľa neho dnes menej pravdepodobné. Prísne limity na newyorskej burze takýmto výkyvom efektívne zabraňujú. "Dvetisícdvestobodový prepad v indexe Dow Jones po 14.00 hodine by automaticky spustil zastavenie obchodovania. Krach na akciových burzách by sa dnes rozplynul do niekoľkých dní," vysvetľuje. Október už viackrát potvrdil, že práve v tomto mesiaci sa zastavil predchádzajúci pád akcií. Stačí si spomenúť na udalosti po teroristických útokoch v roku 2001. Po 11. septembri síce trhy výrazne padali, no už v októbri sa prepad zastavil a akcie zamierili nahor. Povery o čiernom októbri vyvracia aj výskumné oddelenie maklérskej spoločnosti Christows, ktoré sa zameralo na britské akcie od roku 1984. Ich výsledky poukazujú, že október má ďaleko od najhoršieho mesiaca v roku.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. jún 2024 21:47