StoryEditor

Oceňovanie majetku CDCP sa zdržiava

29.09.2005, 00:00
Podpisovanie zmlúv okolo privatizácie Centrálneho depozitára cenných papierov SR sa oneskorilo. Dôvodom je dodatočná požiadavka Výkonného výboru FNM, aby rámcovú zmluvu a ďalšie zmluvy súvisiace s oceňovaním majetku centrálneho depozitára prerokovalo aj Prezídium fondu, ktoré zasadalo až v septembri.

Podpisovanie zmlúv týkajúcich sa privatizácie Centrálneho depozitára cenných papierov SR (CDCP) sa oneskorilo. Dôvodom je podľa rezortu financií dodatočná požiadavka Výkonného výboru Fondu národného majetku SR (FNM), aby rámcovú zmluvu a ďalšie zmluvy súvisiace s oceňovaním majetku centrálneho depozitára prerokovalo aj Prezídium fondu, ktoré zasadalo až v septembri. Poradcom fondu pri prevode akcií depozitára a predaji akcií Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB) je spoločnosť KPMG Slovensko. "Všetky potrebné zmluvné dokumenty sú už vyrokované a proces môže pokračovať podľa pôvodných zámerov," uvádza vedúci tlačového oddelenia ministerstva financií Mikuláš Gera.
V súčasnosti už podľa Geru prebieha podpisovanie rámcovej zmluvy o spolupráci jednotlivých strán, zúčastnených na procese privatizácie depozitára. Podpisujú ju štyri strany -- CDPC, FNM, KPMG Slovensko a ministerstvo financií, ktoré je stopercentným akcionárom centrálneho depozitára. Rámcová dohoda definuje základné podmienky zmluvných strán a určuje podmienky, za ktorých uzavrú čiastkové zmluvy, ktorých predmetom bude ocenenie akcií depozitára a neskôr predaj akcií burzy. "Prípravné práce na ocenení sa už začali, samotné ocenenie bude môcť začať hneď po podpise zmluvy," uviedol riaditeľ odboru komunikácie a marketingu KPMG René Parák.
Návrh privatizačného projektu centrálneho depozitára má byť predložený ministerstvu hospodárstva do konca októbra. "Väčšina podkladových materiálov a dokumentácie, potrebných na vypracovanie ocenenia, je pripravená," uviedol Gera. Všetky zúčastnené strany podľa neho vyvinú maximálne úsilie, aby návrh privatizačného projektu mohol byť predložený rezortu hospodárstva v stanovenom termíne. Vláda by mala potom do konca roka vydať rozhodnutie o privatizácii CDCP a zvýšení základného imania burzy formou nepeňažného vkladu. Celá majetková účasť štátu v depozitári sa totiž má prostredníctvom FNM vložiť do základného imania burzy. Hodnotu majetku CDCP, ktorého základné imanie predstavuje 316 mil. Sk., určí poradca v znaleckom posudku.
Takto sa BCPB stane stopercentným akcionárom centrálneho depozitára a fond nadobudne nové akcie burzy. Tie FNM následne ponúkne na predaj účastníkom kapitálového trhu, pričom by mali byť rešpektované predkupné práva súčasných akcionárov burzy. Prípravy na predaj burzy by sa podľa spoločnosti KPMG mohli začať v závere tohto roka. Transakčné dokumenty, týkajúce sa plánovaného predaja burzy, majú byť podpísané koncom leta budúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 11:11