StoryEditor

Odchod firiem z burzy sa nezastavil

12.06.2006, 00:00
Odchod firiem z burzy sa nezastavil. Tento trend pretrváva na burze už niekoľko rokov, klesá objem obchodov s akciami, šanca na získanie nových investičných príležitostí je malá, nádejou pre odborníkov je privatizácia štátnych podnikov cez burzu a zníženie poplatkov.

O umiestnenie akcií na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB) je čoraz menší záujem. Len v máji sa na burze prestalo obchodovať s piatimi emisiami, žiadna nová na trh v tomto mesiaci nepribudla. Podľa údajov burzy sa aktuálne obchoduje s 296 emisiami akcií a podielových listov. Pritom ešte ku koncu roka 2005 to bolo spolu s podielovými listami 306 emisií, pred piatimi rokmi 888 emisií akciových spoločností alebo podielových fondov.
Chýbajú privatizované spoločnosti
Aj keď po prvej vlne kupónovej privatizácie bola na trhu takmer tisícka emisií, dnes ich počet rapídne klesá. Vo väčšine podnikov privatizovaných kupónovou metódou sa postupom času vyprofilovali väčšinoví akcionári, ktorí prestali mať záujem o obchodovanie na burze. Podľa obchodníkov na trhu chýbajú najväčšie spoločnosti, ktoré tu predtým boli -- Slovenská poisťovňa, VSŽ, ZSNP či Nafta. "Dnes sa na burze obchoduje najviac s akciami VÚB banky, Slovnaftu a Železiarní Podbrezová. Tieto sú pre investorov zaujímavé z hľadiska výplaty dividend," vysvetľuje Stanislav Figlár senior, díler z VÚB banky. Výraznejšiemu obchodovaniu však bráni koncentrovaná akcionárska štruktúra týchto spoločností.
Nedostatok kvalitných emisií z privatizácie je jednou z príčin nízkeho objemu obchodov aj podľa výkonného tajomníka Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róberta Kopála. "V Česku nie je omnoho viac titulov na burze ako u nás, tie, o ktoré je najväčší záujem, však boli v minulosti strategickými štátnymi podnikmi, napríklad Český Telecom, ČEZ, Unipetrol a, samozrejme, banky," tvrdí Kopál. Podobne je to aj v Maďarsku a Poľsku, kde na trhu dominujú bývalé veľké štátne podniky. Veľké emisie bývalých štátnych podnikov na burzách v okolitých krajinách prilákali na trh aj nových emitentov.
Začarovaný kruh
Na trhu podľa Kopála chýbajú zaujímavé tituly, náš trh je tiež v porovnaní so zahraničím aj značne predražený. Tretí problém -- nedostatok investorov, ktorý bol v minulosti aktuálny -- už podľa neho nehrozí. Nedostatok titulov na trhu a vysoké poplatky však tvoria začarovaný kruh. Na trh s vysokými vstupnými poplatkami neprídu noví emitenti, a keď nie je dostatok emisií na trhu, poplatky nemajú šancu klesať. Nádej vidí Kopál v zefektívnení obchodovania po prevzatí centrálneho depozitára burzou. Nová vláda by tiež mohla podporiť privatizáciu prostredníctvom burzy.
Obchodovanie zachraňujú dlhopisy.
V minulom mesiaci sa na burze urobili obchody za 128,2 miliardy korún. Obchody s akciami z toho tvorili iba 202,6 milióna korún, čo je asi 0,2-percentný podiel na celkovom objeme. Zvyšných 99,8 percenta tvorili obchody s dlhopismi. Podobný vývoj bol na burze aj v minulom roku. Celkový objem obchodov prekonal bilión korún, akcie sa na tom podieľali len 2,1 miliardy korún, teda tiež len asi 0,2 percenta z celkového objemu obchodov na burze. Pritom ešte v roku 2000 objem obchodov s akciami dosiahol 25,1 miliardy korún a na celkových burzových obchodoch v roku sa podieľali takmer desiatimi percentami.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 10:48