StoryEditor

Euro oproti doláru na historických maximách

17.11.2004, 23:00
Dolár včera klesol na svoje rekordné minimum k euru. Potom čo sa minulú stredu výmenný kurz dolára a eura dostal po prvý krát nad 1,3 USD/EUR, včera to bolo už 1,3047 dolára za euro.

Dolár včera klesol na svoje rekordné minimum k euru. Po tom, čo sa minulú stredu výmenný kurz dolára a eura dostal po prvýkrát nad 1,3 USD/EUR, včera to bolo už 1,3047 dolára za euro.
Dôvodov je viacero. Americká ekonomika je síce v dobrej kondícii a rast ekonomiky presahuje miery v eurozóne, USA však trápi dvojitý deficit (verejných financií a bežného účtu platobnej bilancie). Politika silného dolára, ktorú naoko presadzoval minister financií John Snow, nie je ničím podporovaná. Americká centrálna banka Federal reserve nebude intervenovať v prospech americkej meny hlavne preto, že práve slabý dolár môže pomôcť zaplátať dieru v obchodnej bilancii. Vrásky na čele však vytvára táto situácia európskym exportérom. ECB zatiaľ nereaguje na rast eura ani preto, že exportéri a politici nevyvíjajú na centrálnu banku dostatočný tlak. Napríklad nemecká exportná asociácia BGA laxne uviedla, že verí v zachovanie relatívne dobrej situácie na trhu aj napriek posilňovaniu európskej meny. Euro sa od začiatku minulého roka posilnilo o 25 percent a podľa určitých prepočtov každé posilnenie o 10 percent uberá ekonomickému rastu štyri desatiny percenta.
Ďalším dôvodom na oslabovanie dolára je blížiaci sa summit ministrov financií G20, od ktorého sa neočakáva, že spraví niečo na zastavenie pádu dolára. Naopak, očakáva sa, že predstavitelia G20 budú znova vyvíjať tlak na Čínu, aby upustila od podhodnoteného jüanu. Tieto dohady spôsobili vyšší predaj dolára, keďže by to podporilo rast ázijských mien oproti doláru. Dolár sa tak oproti japonskej mene oslabil na sedemmesačné minimum 104,36 JPY/USD, a oproti švajčiarskemu franku si dolár pohoršil na deväťročné minimum 1,1767.
Apreciačné tendencie vládnu aj na slovenskom trhu. Koruna sa v utorok dostala na svoje historické maximum oproti euru a jej kurz sa dostal na úroveň 39,460/490 SKK/EUR. Počas dňa sa jej podarilo posilniť o desať halierov. Zhodnotenie možno pripísať na vrub pondelkovej správe Medzinárodného menového fondu, ktorý odporučil centrálnej banke, aby nebránila zhodnocovaniu koruny. Reakcia centrálnej banky nenechala na seba dlho čakať. Národná banka Slovenska nebude podľa jej guvernéra Mariána Juska klásť prekážky zhodnocovaniu slovenskej meny, pokiaľ sa bude posilňovať na základe lepších ekonomických výsledkov a rastu produktivity ekonomiky. Dôkazom je podľa Juska nominálne zhodnocovanie koruny tak v minulom, ako aj v tomto roku. Na zhodnocovanie slovenskej koruny podľa Juska pôsobia stále dva faktory: zlepšujúca sa ekonomika a prílev špekulatívneho kapitálu. NBS bude klásť prekážky zhodnocovaniu vyvolanému len špekulatívnymi operáciami.
Ak bude situácia na svetových devízových trhoch pokračovať v nastúpenom trende aj dnes, môžeme byť svedkami ďalších rekordov aj na výmennom kurze koruny oproti doláru, ktorý by sa mohol priblížiť k hranici 30 korún za dolár.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 05:57