StoryEditor

Wall Street preberá Euronext

05.06.2006, 00:00
Tajnička okolo nového partnera druhej najväčšej európskej burzy Euronext je vyriešená. Prevádzkovateľa búrz v Paríži, Amsterdame, Bruseli, Lisabone a londýnskej derivátovej burzy získala za takmer 8 miliárd eur newyorská akciová burza (NYSE). Ich spojením vznikne najväčšia burza na svete a prvý burzový operátor, ktorý bude pôsobiť na dvoch kontinentoch.

Tajnička okolo nového partnera druhej najväčšej európskej burzy Euronext je vyriešená. Prevádzkovateľa búrz v Paríži, Amsterdame, Bruseli, Lisabone a londýnskej derivátovej burzy získala za takmer 8 miliárd eur newyorská akciová burza (NYSE). Ich spojením vznikne najväčšia burza na svete a prvý burzový operátor, ktorý bude pôsobiť na dvoch kontinentoch. Obchodníci budú môcť na jednom mieste obchodovať s akciami, opciami, termínovanými obchodmi, komoditami, menami a podnikovými dlhopismi 12 hodín denne. Nová spoločnosť s názvom NYSE Euronext spojí šesť obchodných platforiem do dvoch, jednu pre termínové obchody, druhú pre hotovostné cenné papiere. Obe strany očakávajú, že fúzia ušetrí 375 miliónov dolárov, z toho 250 miliónov vďaka zlúčeniu platforiem. Na dohodu zareagovali aj akcie oboch burzových spoločností. Akcie NYSE si v piatok pripísali 10 centov a akcie Euronextu sa zhodnotili o až o 1,2 eura.
O tom, že pôjde o burzového obra, hovoria čísla. Trhová hodnota by mala byť približne 20 miliárd dolárov, v prepočte takmer 600 miliárd korún. Denne by sa na parketoch mali zobchodovať akcie za 100 miliónov dolárov, za mesiac až 2,1 miliardy dolárov. To je dvakrát viac ako sa zobchoduje na americkej elektronickej burze Nasdaq. Celková trhová kapitalizácia firiem obchodovaných na burzách NYSE Euronext sa pohybuje okolo 27 biliónov dolárov, čo takmer trikrát prevyšuje trhovú cenu akciového kapitálu druhého najväčšieho svetového trhu a je vyššia ako kapitalizácia druhého až piateho najväčšieho trhu dohromady.
Získajú všetky strany
Podľa dohody akcionári NYSE dostanú za každú akciu jednu akciu novej firmy. V prípade akcionárov Euronextu to bude 0,98 akcie novej spoločnosti a 21,32 eura v hotovosti. Môžu si však vybrať, či chcú získať viac akcií alebo hotovosti. "Chceli sme získať väzbu na Európu najmä pre dôležitosť eura ako globálnej meny a aj kvôli rastu európskej ekonomiky," povedal John Thain, súčasný šéf NYSE a budúci generálny riaditeľ spoločnej burzy. "NYSE Euronext sa stane najlikvidnejším a skutočným globálnym finančným trhom, ktorý investorom a upisovateľom akcií v USA, Európe a ďalších krajinách na svete ponúkne jedinečné výhody a doteraz netušené možnosti," dodal.
A čo bude fúzia znamenať pre investorov? Zlúčenie búrz môžu pocítiť na nižších poplatkoch za obchodovanie, zrýchliť by sa malo aj samotné uzatváranie obchodov. Investori tiež získajú ľahší prístup na zahraničné trhy. Dobrou správou pre európske spoločnosti je, že sa pravdepodobne budú môcť dostať na americký trh bez vybavovania drahých a zdĺhavých náležitostí, ktoré vyžadujú úrady v USA. "Zo zlúčenia budú profitovať tak emitenti, ako aj investori," myslí si Bill Cline z konzultačnej spoločnosti Accenture. Prístup k širokej palete investičných produktov môže prilákať inštitucionálnych investorov zo slabšie sa rozvíjajúcich trhov. Objavujú sa však aj negatívne názory. "Spojenie búrz pod jednu strechu si vyžiada veľa peňazí. Je tak možné, že Američania získajú všetku šľahačku," myslí si jeden z analytikov.
Konkurencia sa nevzdáva
Američania dohodou s Euronextom vyhrali súboj s Deutsche Börse. Frankfurtská burza síce ponúkla takmer o miliardu eur viac, vedenie Euronextu sa však rozhodlo pre ponuku newyorskej burzy. Nemci sa však nevzdávajú a chystajú novú ponuku. Podľa odborníkov by však museli prísť s výrazne vyššou sumou, aby prilákali akcionárov Euronextu. NYSE dohodou s európskym partnerom tiež predbehla svojho amerického rivala Nasdaq v pretekoch vytvoriť prvú cezatlantickú burzu.
Zlúčenie búrz musia ešte schváliť akcionári oboch spoločností, ako aj regulačné úrady. Podľa šéfa NYSE by sa mal celý obchod ukončiť do šiestich mesiacov. Spojenie dvoch popredných svetových búrz bude mať podľa odborníkov celosvetový rozmer. Nová burza podľa nich zásadne zmení globálne kapitálové trhy. Fúzia pravdepodobne spustí vlnu zlučovania a konsolidácie finančných trhov.

Vznik NYSE Euronext môže spustiť vlnu fúzií
O zlučovaní a hľadaní partnerov v poslednom období uvažujú viaceré svetové burzy. Núti ich na to potreba znižovať náklady. Tlak na konsolidáciu burzového sektora výrazne vzrástol po tom, ako začiatkom apríla americký technologický trh Nasdaq získal podiel v Londýnskej akciovej burze (LSE). Druhá najväčšia americká burza sa tak pokúša o expanziu na európsky trh. Pre newyorskú burzu nie je fúzia s Euronextom prvým takýmto krokom v tomto roku. V marci NYSE kúpila elektronickú platformu Archipelago a po 214 rokoch svojej histórie sa rozhodla, že postupne upustí od tradičného spôsobu obchodovania. Euronext pre zmenu začne už v týchto dňoch rokovania s prevádzkovateľom talianskej burzy Borsa Italiana o vytvorení aliancie. Obe spoločnosti plánovali začať rozhovory už niekoľko týždňov, no situácia začala byť konkrétnejšia až po oznámení fúzie Euronextu s NYSE.

10 najväčších búrz na svete (podľa trhovej kapitalizácie) v mld USD
NYSE (USA) 14,3
Tokio (Japonsko) 4,9
NASDAQ (USA) 3,8
Londýn (V. Británia) 3,4
Euronext (Fr., Hol., Bel.) 3,3
Toronto (Kanada) 1,8
Deutsche Börse (Nemecko) 1,5
Hong Kong (Čína) 1,3
Madrid (Španielsko) 1,2
Zürich (Švajčiarsko) 1,1
Zdroj: International Federation of Stock Exchanges

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
10. máj 2024 04:39