StoryEditor

Inštitúcie objavujú bohatých Rusov

14.07.2003, 00:00

Nemecký finančný koncern Allianz sa v poslednom čase zameral na majetných súkromných investorov v Rusku a jeho dcérska spoločnosť DIT minulý týždeň vytvorila pre túto klientelu akciový, dlhopisový a eurobondový fond. No Allianz zďaleka nie je jediný, ktorý si solventnú ruskú klientelu vzal do zameriavača. Na lov totiž vyšli aj ostatné finančné inštitúcie, napríklad, Citigroup.
Podľa údajov denníka Die Welt má Rusko po USA, Nemecku a Japonsku najväčší počet miliardárov na svete. Najznámejším je Roman Abramowitsch, ktorý nedávno získal londýnsky futbalový klub Chelsea, a šéf ropného kolosu Yukos Michail Chodorkovskij.
Rusko zažíva najdlhšie obdobie hospodárskeho rastu od rozpadu bývalého Sovietskeho zväzu v roku 1991. Svedčí o tom fakt, že ekonómovia v tomto roku očakávajú vzostup hrubého domáceho produktu o 5,4 %. Ruský akciový trh sa od začiatku roka posilnil o 38 % a vo svetovom meradle zaznamenal tretí najlepší výsledok.
Počet potenciálnych klientov pre správcov fondov je však stále obmedzený. Allianz, ktorý je v oblasti správy aktív svetovou dvojkou po švajčiarskej UBS, chce uloviť investorov, ktorí zarábajú aspoň 60-tisíc dolárov ročne. Podľa dostupných informácií Rusi zarábajú v priemere 2 050 USD ročne a objem ruského trhu investičných fondov v súčasnosti dosahuje len asi 120 mil. USD. To znamená, že každý Rus investoval vo fonde ani nie jeden dolár. Na porovnanie: Američania do fondov vložili v priemere 24-tisíc USD. DIT chce do konca roka prostredníctvom svojich štyroch fondov zhromaždiť zhruba 17 mil. USD. O dobrých šanciach vypovedá skutočnosť, že tri nové fondy v pondelok a utorok minulý týždeň prilákali v prepočte 1,3 mil. USD.
Analytici však upozorňujú, že prekážkou na rýchly úspech investičných fondov je nedôvera mnohých Rusov k bezpečnosti finančných trhov. Po katastrofálnej devalvácii rubľa v 90. rokoch a následnej kríze totiž milióny Rusov prišli o svoje úspory. To výrazne poškodilo dôveru obyvateľstva.
Aj napriek tomu je však strednodobý potenciál ruského trhu enormný. Rusi totiž budú môcť od budúceho roka investovať do fondov časť svojich dôchodkových úspor a štátne štatistiky uvádzajú, že na investície sa uvoľnia zhruba 3 mld. USD. Navyše niektoré veľké spoločnosti platia svojim zamestnancom penzijné fondy, z ktorých DIT už dnes spravuje štyri.
Investičný dopyt stúpa aj v poisťovníctve. Rusko totiž ako jedna z posledných európskych krajín nedávno schválilo povinné zákonné poistenie automobilov, čo by malo poisťovniam priniesť dodatočných 600 mil. USD, ktoré budú môcť využiť na investície.
Niet preto divu, že počet správcov fondov v Rusku v tomto roku stúpol o 25 % na 101 a počet investičných fondov o 51 % na 106. "Rusko je v súčasnosti skutočne horúci tip," povedal Bernie Sucher, riaditeľ Alfa Bank Asset Management.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 10:41