StoryEditor

Nové pravidlá pre komoditné burzy

11.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo hospodárstva pripravilo nový zákon o komoditných burzách, účinnosť by mal nadobudnúť od júla 2006.

Predmetom činnosti komoditných búrz bude aj obchodovanie s komoditnými derivátmi a so skladiskovými záložnými listami. Burzoví dohodcovia prídu o možnosť členstva v burze, na druhej strane sa však rozšíria ich možnosti na vykonávanie inej zárobkovej činnosti. Vyplýva to z návrhu zákona o komoditných burzách, ktorý na pripomienkové konanie predložilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.
Z členstva v komoditnej burze novela vylučuje burzových dohodcov, ktorí sú vlastne sprostredkovateľmi burzových obchodov, sledujú ponuku a dopyt a získané informácie odovzdávajú burze alebo sami sprostredkúvajú celý obchod na účet klienta. Týmto obmedzením sa má zabrániť situácii, v ktorej by počet burzových dohodcov prevýšil počet ostatných členov burzy, a tým by získali neprimerane zvýhodnené postavenie. Štatút burzy by mal povinne obsahovať aj postup pri odvolávaní a vymenovaní burzových dohodcov, rovnako aj ich odmeňovanie a podmienky, za ktorých pôsobia a uzatvárajú burzové obchody vo svojom mene.
Burzoví dohodcovia budú môcť vykonávať aj inú zárobkovú činnosť súvisiacu s komoditami, ktoré sú predmetom burzových obchodov. Podmienkou je, že s tým bude súhlasiť príslušný orgán štátnej správy a burzová komora a umožňovať to bude aj štatút. V žiadnom prípade však nebudú môcť byť volení alebo vymenovaní do orgánov burzy. Menný zoznam burzových dohodcov s takouto zárobkovou činnosťou sa bude musieť zverejniť, vrátane údajov o tejto činnosti.
Súhlas na vykonávanie inej zárobkovej činnosti burzového dohodcu môžu zrušiť orgány, ktoré ho vydali, ale aj burzový komisár. Urobí tak vtedy, ak dohodca zneužil informácie o skutočnostiach, ktoré môžu ovplyvniť vývoj kurzov komodít, alebo inak porušil svoje povinnosti. Okrem toho mu môže burzový komisár uložiť aj ďalšie sankcie. Z členstva v burze novela vylučuje aj generálneho sekretára. Ten je jej zamestnancom, a preto nesmie počas vykonávania svojej funkcie podnikať.
Rozhodovanie o výške a lehote splatnosti členských príspevkov a zápisného, ako aj uznášanie sa na burzových pravidlách, by malo na základe novely prejsť z výlučnej kompetencie valného zhromaždenia do pôsobnosti burzovej komory. Zmeny by sa mali dotknúť aj uverejňovania kurzového listu. Ten sa podľa súčasnej právnej úpravy zverejňuje vždy v Obchodnom vestníku, po novom by to mal určovať štatút burzy. Novelou sa rozširujú aj kompetencie štátneho dozoru nad burzou, ktorý bude môcť trestať tých, ktorí neoprávnene používajú vo svojom názve slovo burza. Burzy, ktoré sú zriadené podľa doteraz platného zákona, musia svoje štatúty upraviť do konca roka 2006, teda pol roka po tom, čo zákon nadobudne účinnosť. Ustanovenia štatútu, ktoré budú v rozpore s novým zákonom, stratia od 1. januára 2007 platnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 14:06