StoryEditor

Fondom pomohlo oslabenie koruny

13.12.2005, 23:00
Uplynulý týždeň bol pre podielové fondy mimoriadne priaznivý. O dobré výsledky fondov sa postaralo najmä oslabenie slovenskej meny oproti euru aj doláru. Okrem stredoeurópskych akciových fondov si po prepočítaní na koruny pripísali zisky všetky ostatné skupiny fondov.

Uplynulý týždeň bol pre podielové fondy mimoriadne priaznivý. O dobré výsledky fondov sa postaralo najmä oslabenie slovenskej meny oproti euru a doláru. Okrem stredoeurópskych akciových fondov si po prepočítaní na koruny pripísali zisky všetky ostatné skupiny fondov. Najlepšie sa však darilo dlhopisovým fondom strednej a východnej Európy, ktoré posilnili v priemere takmer o 0,9 percenta.
Americké akciové fondy
Americké akciové fondy skončili vďaka oslabeniu koruny oproti doláru aj napriek poklesu cien amerických akcií s malým ziskom. Akciové trhy v Amerike totiž pokračovali v korekcii tzv. koncoročnej rastovej rely. Akcie ťahali nadol podľa portfóliového manažéra VÚB Asset Managementu Jaroslava Kardoša predovšetkým technologické tituly. "Technologický sektor negatívne ovplyvnil hlavne výrobca mikroprocesorov Intel, ktorý oznámil možné zníženie tržieb za tento kvartál," skonštatoval. Rastúce ceny ropy taktiež nepomohli akciovým trhom, ktoré hnal nahor v novembri optimizmus zo skorého ukončenia cyklu zvyšovania úrokových sadzieb. Na trhoch sa podľa analytikov šíria špekulácie, že včerajšie zvýšenie základnej úrokovej sadzby zo strany Fed by už vzhľadom k súčasnému vývoju ekonomiky USA mohlo byť kontraproduktívne.
Západoeurópske akcie
Západoeurópske akciové fondy si pripísali v priemere 0,8-percentný zisk. Aj tie ťažili zo znehodnotenia koruny oproti euru, akciové trhy západnej Európy totiž skončili na týždennej báze bez výraznejších zmien. Optimizmus priniesli na trhy najmä správy zo sektora služieb eurozóny a rástla aj nemecká priemyselná produkcia. "Francúzsko však zaznamenalo, naopak, jej najväčší medzimesačný pokles za viac ako šesť posledných rokov, za čím stojí vysoká nezamestnanosť a silný dovoz," vysvetľuje zmenu nálady na trhoch analytička Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Na poklese európskych akcií sa odrazila aj rastúca cena ropy - v najväčšej miere sa dotkla spoločností chemického priemyslu.
Stredoeurópske akciové fondy oslabili v priemere o 0,5 percenta. Zmiešané výsledky totiž podal aj stredoeurópsky akciový región. "Do plusu sa dostala jedine česká burza, najvýznamnejší, až 4,7-percentný, pokles má na konte maďarský trh," dodáva Antoničová.
Zahraničné dlhopisové fondy
Zisky dlhopisových fondov v cudzích menách sa pohybovali mierne nad hladinou pol percenta. Vývoj amerických štátnych dlhopisov významne poznačili zmiešané makrodáta. V pondelok ceny amerických bondov klesali, už v utorok však prudko vzrástli, aby ku koncu týždňa opäť poklesli. Ceny bondov sa tak uplynulý týždeň mierne znížili, čo sprevádzal mierny nárast výnosov do splatnosti. "Príklad amerických dlhopisov nasledovali aj európske bondy, ich krivka sa nahor posunula o nula až štyri body," dodáva Antoničová.
Korunové fondy
Korunové dlhopisové fondy si pripísali v priemere 0,1 percenta a peňažné korunové fondy získali 0,2 percenta. "Dlhopisové fondy nezaznamenali výrazné poklesy napriek zverejneniam výraznému rastu ekonomiky za tretí štvrťrok 2005," skonštatoval portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Martin Gregora. Zverejnenie inflácie, ktorá sa na medzimesačnej báze v novembri nezmenila, nevyvolalo podľa neho na trhu tlak na výnosy peňažného trhu.
"Minulotýždňové zverejnenie štruktúry rastu HDP za tretí kvartál a výrazné zvýšenie reálnych miezd môžu opäť povzbudzovať investorov v špekuláciách o možnom raste sadzieb zo strany Národnej banky Slovenska," myslí si portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman. Piatkové zverejnenie rastu cenovej hladiny za november, ktoré vyšlo lepšie ako očakávania trhu, by však podľa neho mohlo pôsobiť utlmujúco na rastové očakávania.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 9. 12. 2005
Skupina fondov

%

Peňažné korunové

0,02

Peňažné v cudzej mene

0,57

Dlhopisové korunové

0,09

Euro dlhopisové

0,5

Dolárové dlhopisové

0,62

CEE dlhopisové

0,89

Európske akciové

0,77

Americké akciové

0,03

Globálne akciové

0,34

Technologické akciové

0,12

CEE akciové

-0,5

Zmiešané

0,3

Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a.s., SASS

01 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokus o atentát na Koštunicu
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 05:54