StoryEditor

Pomarančový džús je na maxime

30.10.2005, 23:00
Dianie na komoditných burzách minulý týždeň ovplyvňoval najmä hurikán Wilma. Z komodít najrýchlejšie zareagoval mrazený pomarančový koncentrát. Na Floride sa totiž dopestuje 60 percent amerických pomarančov. Podľa prvých odhadov zničila Wilma 15 percent budúcej úrody.

Dianie na komoditných burzách minulý týždeň ovplyvňoval najmä hurikán Wilma. Vznik dvadsiatej prvej pomenovanej tropickej búrky zároveň znamenal, že sa vyčerpal počet mien, ktoré si meteorológovia pripravili na sezónu 2005. Čo ďalej? Ďalšie búrky už dostávajú mená podľa písmen gréckej abecedy. V 154-ročnej histórii sledovania hurikánov nastala podobná situácia jediný raz -- v roku 1933. Včera už zaútočil na západné pobrežie Nikaraguy hurikán Beta a zasiahol oblasti, kde sa pestuje kvalitná káva Arabica. Tento moment by mohol zastaviť pokles cien kávy o 5,2 percenta z minulého týždňa. Beta je trinástym hurikánom sezóny, doterajší rekord bol dvanásť v roku 1961. Ešte nikdy nebolo počasie k západnému Atlantiku a východnému Pacifiku tak nemilosrdné ako teraz.
Ale naspäť k Wilme a komoditám: v pondelok napoludnie vtrhla ako hurikán tretej kategórie (rýchlosť vetra 180 km/hod.) na juhozápadnú Floridu. Po šiestich hodinách vyčíňania za sebou zanechala desať mŕtvych, šesť miliónov domov bez elektriny a škody približne za desať miliárd dolárov. Z komodít najrýchlejšie zareagoval mrazený pomarančový koncentrát. Na Floride sa dopestuje 60 percent amerických pomarančov.
Podľa prvých odhadov zničila Wilma 15 percent budúcej úrody. Podľa októbrovej WASDE správy by mala v sezóne 2005/2006 dosiahnuť 190 miliónov debien. To je síce o 12,4 percenta viac ako v predchádzajúcej sezóne poznačenej štyrmi hurikánmi, ale stále hlboký podpriemer. Za posledných trinásť rokov sa iba tretíkrát pozbiera menej ako 200 miliónov debničiek. Škody, ktoré napáchala Wilma, spôsobia straty 5 až 15 miliónov debien. Analytik Chris Kraft upozorňuje na ďalší problém: "Hurikány neničia len momentálnu úrodu. Ešte nebezpečnejšie je to, že poškodzujú a stresujú stromy, čo sa odrazí na nižších výnosoch citrusov v budúcnosti." Januárový kontrakt pomarančového džúsu v piatok uzatváral pri cene 118,80 centa za libru, čo znamená týždňový nárast o 5,2 percenta. Od konca augusta sa koncentrát zhodnotil o 27,7 percenta! Vyššie bola cena naposledy v novembri 1998.
Pomaranče neboli jedinou komoditou, ktorú poškodila Wilma. S masívnymi, ale doteraz nevyčíslenými stratami sa musia zmieriť aj pestovatelia cukrovej trstiny. Florida produkuje 22 percent amerického cukru, ale na burze sa to zatiaľ neprejavilo. Komoditné fondy nepustili cenu marcového kontraktu nad kľúčovú technickú úroveň 11,86 centa za libru, sila býkov sa postupne vyčerpala a cukor skončil so stratou 1,6 percenta.
Nudný týždeň majú za sebou špekulanti s ropou a drahými kovmi. Na trh prichádzalo minimum správ, ktoré by dokázali dať obchodovaniu jasný smer, a tak sa cena týchto kráľovských komodít pohybovala v úzkom pásme. Decembrová ropa sa za sedem dní posilnila o 59 centov na úroveň 61,22 dolára za barel, teda 159 litrov. Zlato získalo za týždeň jedno percento.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 12:09