StoryEditor

Rast trhov aj po útokoch a drahej rope

Americké akciové indexy zaznamenali v minulom týždni nadpriemerné zisky. Katalyzátorom rastov v závere týždňa boli paradoxne teroristické útoky v Londýne a tvorba pracovných miest v USA.

Americké akciové indexy zaznamenali v minulom týždni nadpriemerné zisky. Katalyzátorom rastov v závere týždňa boli paradoxne teroristické útoky v Londýne a tvorba pracovných miest v USA. Rast cien ropy, ako i pokračovanie posilňovania amerického dolára nedokázali investorov odradiť od nákupov.

Hlavnou udalosťou uplynulého týždňa bol teroristický útok v metropole Veľkej Británie. Investori v prvých hodinách po oznámení výrazne predávali. Počas obchodných hodín v USA sa trhy skonsolidovali a štvrtkové obchodovanie uzavreli dokonca v miernych ziskoch.

V piatok nasledovali dlho očakávané údaje o výške nezamestnanosti a tvorbe pracovných miest. Firmy v USA zamestnali v júni o 146 tis. pracovníkov viac. Prognózy však predpokladali rast nových pracovných miest až o 200 tis., v máji bol rast na úrovni 78 tis. miest.
Miera nezamestnanosti prekvapujúco klesla na 5 percent z predchádzajúcich a zároveň i predpovedaných 5,1 percenta. Je to najnižšia úroveň nezamestnanosti od teroristických útokov v septembri 2001. Priemerná hodinová mzda v americkom hospodárstve si udržala 0,2-percentný rast.

Index Dow Jones Industrial Average uzatváral v piatok na úrovni 10 499 bodov, čo znamenalo nárast za týždeň o 1,9 percenta. Širší index Standard and Poor´s 500 v piatok dosiahol hodnotu 1 211 bodov a posilnil sa tak za týždeň o 1,4 percenta. Technologický barometer Nasdaq Composite Index vzrástol podobne za týždeň o 2,6 percenta.

Na trhu rezonovali aj viaceré podnikové správy. Spoločnosť Sunoco Inc. potvrdila štiepenie akcií na dve. Počet jej akcií tak vzrastie na 136,6 milióna kusov. Ďalej spoločnosť deklarovala v treťom štvrťroku dividendy 20 centov na akciu. Gap Inc. oznámila rast svojich čistých tržieb o 3 percentá na 1,52 miliardy dolárov za jún oproti minulému roku. Očakávajú sa dividendy v rozmedzí 1,44 až 1,48 dolára v tomto roku. Najväčší svetový výrobca hliníku Alcoa v druhom štvrťroku zvýšil svoj čistý zisk o 14 percent na 460 miliónov dolárov a výrazne tak prekonal priemerný odhad analytikov. Tržby spoločnosti stúpli z 5,97 miliardy na 6,76 miliardy dolárov, pričom odhad trhu bol 6,64 miliardy dolárov. Pulte Homes a M.D.C. Holdings oznámili rast objednávok.

Európskou podnikovou správou číslo jeden bolo uvedenie akcií na spoločnosti Gaz de France SA, najväčšieho francúzskeho distribútora zemného plynu, na parížsky parket. Akcie sa v prvý deň obchodovania posilnili o 21 percent, reagujúc tak na očakávanie investorov, že spoločnosť použije získané peňažné prostriedky na rozvoj podnikania v Európe. Spoločnosť plánuje použiť 2 miliardy eur na nákup ložísk zemného plynu, aby podporila svoju konkurencieschopnosť voči nemeckému E.ON AG a britskej Centrica Plc. Európsky región minulý týždeň ukončil obchodovanie zmiešane. Nemecký index DAX stratil 0,4 percenta, no francúzsky index CAC vzrástol o 0,7 percenta. Japonský index NIKKEI 225 počas minulého týždňa klesol o 0,6 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 18:30