StoryEditor

Inflácia na dvoch percentách

15.03.2007, 23:00

Spotrebiteľská inflácia na Slovensku podľa harmonizovanej štatistiky Európskej únie (EÚ) vo februári zaznamenala medziročný nárast o dve percentá, čo je najnižšia hodnota od roku 2004, keď sme vstúpili do EÚ. Slovensko sa tak znovu o krok posunulo k splneniu podmienok na vstup do eurozóny.
Údaj, ktorý včera zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky, bol mierne nižší ako očakávala Národná banka Slovenska.
Slovenská koruna na zverejnené údaje výraznejšie nereagovala.
Oproti minulému roku najviac vzrástli ceny alkoholických nápojov a tabaku. Nasledovali potraviny a nealkoholické nápoje a priplatiť si treba viac aj za vzdelávanie. Naopak, pokles cien bol v oblastiach dopravy, pôšt a telekomunikácií. "Zverejnené číslo poukazuje na to, čo sa všeobecne očakávalo, a to, že rast cien sa v tomto roku výrazne spomalil," hovorí analytik ČSOB Marek Gabriš.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien sa zostavuje, aby bolo možné porovnať rast cien v jednotlivých štátoch Európskej únie. Cenové indexy jednotlivých štátov únie sa totiž výrazne odlišujú v položkách, ktoré obsahujú, a tiež v metodikách zostavovania. Harmonizovaný index na rozdiel od domáceho zahŕňa tovary, s ktorými sa obchoduje minimálne v dvoch krajinách únie.
Údaj o vývoji harmonizovanej inflácie je v tomto čase dôležitý najmä pre centrálnu banku z hľadiska plnenia inflačného kritéria na zavedenie eura. Na jeho splnenie nesmie priemerná inflácia meraná podľa harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien presiahnuť priemer troch krajín Európskej únie s najlepšími výsledkami v oblasti cenovej stability o viac ako 1,5 percenta. Hodnotiť sa bude obdobie 12 mesiacov, ktoré by sa mali končiť najneskôr v apríli budúceho roku. "Slovensko zatiaľ inflačné kritérium nespĺňa. Ak však bude pokračovať tento trend, predpokladám, že kritérium splníme," konštatuje Gabriš. Za rizikové faktory považuje hlavne rast cien potravín, vývoj miezd a ceny komodít, ako sú ropa a zemný plyn. Podľa odhadu analytika ING Bank Eduarda Hagaru by inflácia za tento rok mala dosiahnuť dve percentá. "V hodnotenom období by inflačné kritérium malo byť 2,8 percenta. Slovensko tu má rezervu," dodáva Hagara.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 18:11